1001 Belgesel Film Festivali’nden haberdar mısınız?

Sessiz sedasız bir şekilde bu yıl 13üncüsü gerçekleştirilen 1001 Belgesel Film Festivali bu yıl 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival boyunca gösterilecek 68 belgesele; Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Muammer Karaca Tiyatrosu ve Goethe Enstitüsü e sahipliği yapacak. Böyle zengin bir içeriğin yanında tüm gösterimlerin halka açık ve ücretsiz olması da festivalden gelen bir başka sevindirici haber.

Festival bünyesinde gösterilen, dünyanın dört bir tarafından yapımcılar tarafından hazırlanan belgesellerin her biri bizim için birbirinden değerli. Yeşilist okuyucularını esas kalbinden vuran nokta ise festival bünyesinde ‘Yeşil Kuşak’ bulunması.

İşte ‘Yeşil Kuşak’ta bulunan filmler, gösterim yer ve tarihleri ile bu belgeseller hakkında kısa açıklamalar:

 

KAYBEDENLER

Yönetmen: Gül Büyükmeşe Muyan

Yapım yılı: 2009

Gösterim yer ve tarihi: 29 Ekim Cuma 16:45 Muammer Karaca Tiyatrosu, 31 Ekim Pazar 17:00 Nazım Hikmet Kültür Merkezi

kaybedenler_afis

Neoliberalizm, yeni bir ekonomik düzen anlamına geldiği kadar, yeni bir sosyal örgütlenme anlamına da geliyor. Durum, Türkiye’de de farklı değil. Yirminci yüzyılın neredeyse ikinci yarısına kadar gündelik yaşamın “olmazsa olmazları” olarak algıladığımız birçok mekân, semt, kent, kurum yaşamımızdan usulca gitti. Ailecek gidilen gazinolar, kentin eteklerinde sığındıkları evleri yıkılanlar, vincin tepesinde ölenler, toprağı giderek küçülüp verimsizleştiği için ekmeğini aramak için yollara düşenler… Onlar günümüzün kaybedenleri; kaybettikleri yerleri büyük alışveriş merkezleri, güvenlikli siteler, kentsel dönüşüm projeleri, büyük tarım arazileri, dev çiftlikler, irili ufaklı mafya grupları ve kentin bağrına sokulan şiddet eylemleri doldurdu. Kaybedenler isimli belgesel neoliberalism sürecinde ekinini, evini, müziğini ve hatta canını kaybedenleri anlatıyor.

 

DUR, DİNLE, BAK (PARE, ESCUTE, OLHE)

Yönetmen: Jorge Pelicano

Yapım yılı: 2009

Gösterim yer ve tarihi: 29 Ekim Cuma 17:30 Nazım Hikmet Kültür Merkezi, 01 Kasım Pazartesi 18:00 Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

pare escutte olhe

1991 yılı Aralık ayı. Siyasi bir karar ile Tua’da, Bragança ve Mirandela arasındaki yarım asırlık tren yolu kapatılır. Bu karar kalkınmaya giden yola mani oldu ve Portekiz’in sahil ile iç kısmı arasındaki farkları artırdı ve böylece Portekiz’i Batı Avrupa’nın en merkezileşmiş ülkesi haline getirdi. Yaşlılar direnir ve terk edilmiş köylerde, çocuklar olmadan, yaşarlar. Kırsal kesimdeki yaşam ve iş fırsatlarının yokluğu köydeki gençleri köyden ayrılmaya ve başka yerlerde daha iyi fırsatlar peşinde koşmaya iter. Şimdi, bir baraj inşaatı güzel Tua vadisinde hala çuf çuflayan ve Avrupa’nın en güzel üç trenyolundan biri sayılan treni tehdit ediyor.

BUNU DA OKU:  Yılbaşı gününüz mevsim meyvesi portakal ile süslensin

Ödüller: En İyi Portekiz Belgeseli, En İyi Kurgu – DocLisboa 2009, Portekiz, 2009 Çevre Büyük Ödülü, En İyi Portekizce Film, Gençlik Ödülü – Cine Eco 2009, Portekiz, 2009

 

MUZLAR! (BANANAS!)

Yönetmen: Fredrik Gertten

Yapım yılı: 2009

Gösterim yer ve tarihi: 29 Ekim Cuma 19:15 Muammer Karaca Tiyatrosu 02 Kasım Salı 14:00 Nazım Hikmet Kültür Merkezi

bananas

Dünyanın en büyük meyve şirketi ABD’de davalı olarak mahkemede… çalışanlarını zehirlemekten ötürü! Tarihte ilk defa küçük bir Amerikan hukuk firması, meyve şirketinin muz ekim alanlarında kullandığı zehirli tarım ilaçları yüzünden kısır kalan Nikaragualı tarım işçilerini temsil ediyor. Küçük bir hukuk firmasının milyar dolarlık bir şirket karşısında bir şansı var mı? Ve siz, bu endişe verici, aydınlatıcı filmi izledikten sonra tekrar muz yiyecek misiniz? Her yönden bir “Davut Calut’a Karşı” Savaşı.

 

 

 

 

 

SONSUZLUĞUN İÇİNE DOĞRU (INTO ETERNITY)

Yönetmen: Michael Madsen

Yapım yılı: 2010

Gösterim yer ve tarihi: 30 Ekim Cuma 18:00 Muammer Karaca Tiyatrosu, 31 Ekim Cumartesi 19:00 Nazım Hikmet Kültür Merkezi

intoeternity

Nükleer çağ daha 70 yılını doldurmamışken, yaklaşık 300.000 ton ölümcül radyoaktif atık bugün dünyada varolmakta. Doğal ve insan kaynaklı felaketlere açık mevcut yer-üstü depolama tesisleri daha önce benzeri hiç görüşmemiş bir soruna sadece geçici çözümler sunuyor. Finlandiya’da 2100 yılında mühürlenmesi ve en az 100.000 dokunulmaması gereken dünyanın ilk kalıcı deposu, muazzam bir yer altı tünel sistemi, sağlam kayadan yontulmakta. Yüz bin yıl. Bu şiirsel, unutulması güç güzellikteki belgeselde, sinemacı Michael Madsen dünyanın en önemli nükleer enerji uzmanlarıyla konuşuyor: Bizim yaşam şeklimizin ne kadar uzak gelecek üzerinde etkileri var? Uzak gelecekteki uygarlıkları, bizim nükleğer çağımızın gömülü hazinelerinin – firavunların mezarları ve piramidlerin aksine – asla ve asla keşfedilmemeleri gerektiği hakkında nasıl uyarabiliriz?

BUNU DA OKU:  Şekeri hayatından çıkarmak isteyenler için 4 basit tüyo

 

BETON SAHİL (COSTA DE CEMENTO)

Yönetmen: Robert Harding Pittman

Yapım yılı: 2009

Gösterim yer ve tarihleri: 31 Ekim Pazar 21:30 Nazım Hikmet Kültür Merkezi, 03 Kasım Çarşamba 16:45 Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Bu belgesel Murcia’daki, İspanya’nın Akdeniz sahil şeridinin şehirleşmemiş son parçasının konut turizmi için inşa edilişi üzerine. Tarım yok olurken yerini altmış golf sahası, otobanlar, marinalar ve İngiliz emekliler için bir milyon yeni ev alıyor. Bu büyük-çaplı planların etkileri, toprakları kamulaştırılan İspanyol bir aile ve dilini bile konuşmadıkları bir yerde güneşin altındaki yeni hayatlarına başlayan emekli bir İngiliz çiftin üzerinden anlatılıyor. Çiftçiler göç etmek zorunda kalacaklar mı? Küresel ekonomik kriz bölgeyi nasıl etkileyecek?

ALTIN İÇİN GELDİLER HER ŞEY İÇİN GELDİLER (VIENEN POR EL ORO, VIENEN POR TODO)

Yönetmen: Christian Harbaruk, Pablo d’Alo Abba

Yapım yılı: 2009

Gösterim yer ve tarihleri: 01 Kasım Pazartesi 15:15 Nazım Hikmet Kültür Merkezi, 03 Kasım Çarşamba 19:00 Muammer Karaca Tiyatrosu

vienen-afiche-flyer2_T

Esquel’de, Arjantin Patagonyası’nda, Kanadalı bir şirkete şehirden 7 km uzaklıktaki bir dağdan altın ve gümüş çıkarma izni verilmiştir. Nüfusun %50’si fakirlik sınırının altında yaşadığından, madencilik şirketi yokluğa büyük çare olarak ortaya çıkar. “Altın için geldiler, her şey için geldiler” Esquel’in yerli halkı arasında, maden projesini destekleyenler ile desteklemeyenler arasındaki derin karşıtlığa ışık tutuyor. Bu, küçük bir kasabanın ekonomik ve siyasi güçleri alt ettiği epik bir öykü.

Ödüller: En İyi Film, Ecozine Festival Internacional de Cine y Medio Ambient, İspanya, 2010

 

 

 

YEŞİL GÜNEŞİN ALTINDA (SOUS LE SOLEIL VERT)

Yönetmen: Chantal Lasbats

Yapım yılı: 2009

Gösterim yer ve tarihler: 01 Kasım Pazartesi 19:30 Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, 03 Kasım Çarşamba 15:30 Nazım Hikmet Kültür Merkezi

BUNU DA OKU:  Kadıköy Dönme Dolapta aylık belgesel gösterimleri başlıyor

Bugün, Amerika Birleşik Devletleri’nde, insanlar tüketimciliğe kafa tutmak için uç bir pozisyon alıyorlar. Başarısızlığa uğramış bir kapitalist sistemle uğraşmak istemiyorlar artık. Yeni bir dünya yaratmak istiyorlar. “Freegans” ve “Bombalar değil Yiyecek“ (The Food Not Bombs) örgütleri kapılarını ilk defa bir kameraya açtı. Bu belgesel, karargahlarının merkezinden, bu örgütlerin geleceğin yeşil ve çevreci toplumunu nasıl hazırladıklarını gösteriyor.

 

BUGÜN VAR YARIN YOK

Yönetmen: Ünsal Aksakal, Cihat Bilen, Hasan Kurt, Ali Keser

Yapım yılı: 2010

Gösterim yer ve tarihleri: 02 Kasım Salı 13:30/14:00 Nazım Hikmet Kültür Merkezi

Artvin yakınlarındaki bir köyün hikâyesi. Cennetten bir parça olan bu köy yakında sular altında kalacaktır. Köyün yaşlıları her şeyi geride bırakıp yeni bir hayata başlamayı zor bulmaktadır. Gençler ise çoktan köyü terk etmiştir. İnsanlar tüm o eski hatıraların kaybıyla nasıl başa çıkacaktır?

 

PARTİ DUVARLARI (PAREDES MEIAS)

Yönetmen: Pedro Mesquita

Yapım yılı: 2009

Gösterim yer ve tarihleri: 29 Ekim Cuma 20:30 Nazım Hikmet Kültür Merkezi, 03 Kasım Çarşamba 17:45 Muammer Karaca Tiyatrosu

paredes meias

Bouça Konutları ünlü mimar Álvaro Siza Vieira tarafından tasarlanmış, Oporto’daki bir sosyal konut projesidir. İnşa edilmeye 30 yıl önce başlanmış ancak kısa süre önce bitirilebilmiştir. Proje, çevredeki varoşlarda yaşayan, köklerinin olduğu yerde doğru dürüst bir ev talep eden, ve yetkililerin meseleyi göz ardı etmelerini engelleyerek kaderini kendi ellerine alan bir topluluk tarafından hayata geçirdi.

Program ve etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgi için şuraya tıklayabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Hayat, Kent, Sanat ve Tasarım
Sonbaharda İstanbul

Sonbaharı gönlünüz rahat ardınızda bırakmanız için birkaç doğa dostu tüyo.

Kapat