12 bin yıllık tarihi ile Anadolu’nun genetiği değişmemiş buğdayı: Siyez

Bir toplumun kendi kültürel ve doğal mirasına sahip çıkması, gelecek kuşaklara verilebilecek en güzel hediye. İşte siyez buğdayından işletilip elde edilen siyez bulguru, düşük glutenli yüksek proteinli gıda ürünleri moda olmadan var olan, bize ait bir değer.

Siyez bulgurunun Türkiye’deki tarihini anlamak belki de Anadolu’nun tarihini anlamakla eşit. Nitekim siyezin bu topraklarda 12.500 yıllık bir geçmişi var. Yetiştirildiği Kastamonu bölgesinde çok bilinse de bizim şehirdeki sofralarımıza gelişi sadece birkaç senelik. Bunca yıllık bu buğdayın tanınmasında öncülük eden ise Fikir Sahibi Damaklar Slow Food ekibi.

Onların sayesinde bu tohum 2012 yılında İtalya’da Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı’nın düzenlediği dünyaca ünlü fuarda temsil edildi. Siyez Buğdayı aynı zamanda Slow Food tarafından yok olma tehditi altında olan, atalık tohumlardan üretilen ve geleneksel yöntemlerle üretilen gıdaları korumaya yönelik olan ‘Presidia’ listesine girmeye hak kazanan Türkiye’deki ilk tohum çeşidi.

40-6

Genetiği değişmemiş tohumlardan üretilen, geleneksel yöntemlerle işlenen bu bulgur ülkemizde Kastamonu’nun İhsangazi başta olmak üzere Seydiler ve Devrekani ilçelerinde yetiştiriliyor. Toprağını tanıyan, genetiğiyle oynanmamış her atalık tohum gibi de siyez de hibridlerin var olmakta zorlandığı kurak topraklarda yetişiyor.

Siyez bulgurunun faydalı özellikleri:

– Genetiği değişmemiş, 2n=14 kromozom yapısıyla tarihteki ilk buğdaydan yapılmaktadır.

– Yüksek antioksidan içeriğe sahiptir. Hücre yapısını korur, yaşlanmayı geciktirir.

– İçerdiği B1, B2, B6, B12 vitaminleriyle sindirim ve sinir sistemi için hayati öneme sahiptir.

– Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.

– Glisemik indeks değeri, (besinlerin kan şekerini düşürme yüzdesi) çok düşüktür.

– Kolesterol içermez. Posa / lif bakımından zengin bir gıdadır.

– Yüksek miktarda mineral ve selüloz sayesinde kabızlığı önler ve bağırsak kanserinden korur.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliğinde noktaları birleştirmek için harekete geçin!

– İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir.

– Sarı renkli bulgurlar gibi üretilirken rengi açılmadığından besin değeri düşmemektedir.

– Hiçbir bitki hastalığından etkilenmez.

Kaynaklar:

http://aa.com.tr/tr/ekonomi/bulgurun-atasi-siyez-italya-yolunda/661896

http://www.fondazioneslowfood.com/en/slow-food-presidia/siyez-wheat-bulgur/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Siyez

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Kent, Topluluklar
Bu Pazar: Kadıköy Sokak Kedileri Şenliği

Bu Pazar (18 Aralık) yeniden Moda Parkı'nda buluşuyor ve sokak kedileri için kedi evleri yapıyoruz. Kadıköy Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen Sokak...

Kapat