193 ülke tek bir mesajda birleşti: Aşırı antibiyotik kullanımını durdurmalıyız!

Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin tamamı ortak bir bildiriye imza atarak, yılda 700 binden fazla insanın ölümüne neden olan antibiyotik kullanımına karşı önlemler alma kararı aldı.

Modern tıpa karşı en büyük tehdit olarak adlandırılan aşırı antibiyotik kullanımı, hastahanelerde artık ultra güçlü antibiyotiklerin bile durduramadığı süper bakterilerin ortaya çıkması ile son zamanlarda tartışılmaya başlamıştı.

Yılda 700 bin kişinin ölümüne yol açan süper bakteriler artık ülkelerin sınırlarını aştığından, Birleşmiş Milletler küresel bir koordinasyon sistemi kurmak istiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün antibiyotik uzmanı Keiji Fukuda, ilaçlara direnç gösteren süper bakterilerin modern tıpın başarılarını geriye götürebileceğini belirtiyor.

TIKLAYIN: Antibiyotik kullanımı hakkında doğru bilinen 7 yanlış

1409243394360-1024x683

Fukuda, 2050 yılında antibiyotik direnci oluşturmuş bakteriler ile hayatını kaybeden insanların, kanserden hayatını kaybeden insanlardan daha fazla olabileceğini öngörüyor. Bu da her yıl yaklaşık 10 milyon insanın tedavi edilemeyen enfeksiyonlardan hayatını kaybetmesi demek.

Aşırı antibiyotik kullanımını azaltmak için insanlar ve hayvanlar için kullanılan anti-mikrobik tıbbi ilaçların satışını ve kullanımını inceleyecek olan düzenleyici bir sistemi oluşturması amaçlanıyor. Konu hakkındaki bilinç düzeyini arttırmaya yönelik planlar da bulunun bu bildiride, antibiyotiklere alternatif olabilecek yeni ilaçların da araştırılması için teşvikler sağlanacak.

Türkiye, yanlış ve aşırı antibiyotik kullanımı listesinde OECD ülkeleri arasında birinci sırada. Komşudan alınan, evde kalmış, doktora danışmadan eczanelerden alınan antibiyotikler yanlış, lüzumsuz ilaç kullanımını artırıyor. Yararlı mikro organizmaları öldürüyor, zararlıların ise daha kolay yerleşmesine neden oluyor, zararlı bakterilerin ilaçlara direncini artırabiliyor.

Antibiyotik Kıyamet ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki videoyu (Türkçe altyazılı) izleyebilirsiniz:

BUNU DA OKU:  Gıda mühendisi Bülent Şık: Geçtiğimiz yıl Türkiye'de hayvancılıkta kullanılan antibiyotik miktarı 232 ton olabilir
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Kendin yap, Kişisel Bakım, Şifa
Kadıköy Dönme Dolapta aylık belgesel gösterimleri başlıyor

24 Eylül’de Sonsuzluğun İçine Doğru (Into Eternity: A Film for the Future) belgeseli ile aylık belgesel gösterimleri başlıyor.

Kapat