2017 yılının sağlığa riski en düşük güneş kremleri

Bağımsız ve kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu Environmental Working Group (EWG) 11 yıldır yayınladığı güvenli güneş kremi listesini bu yılda tüketicilere sundu.

Araştırma ve eğitim ile tüketici ve sivil hareketi bilgilendirmeyi ve yönlendirmeyi amaçlayan EWG, özellikle fazla kullanıldığında zararları ortaya çıkan kimyasal bazlı güneş kremlerine dair bazı yanlış bilinenleri düzeltmeye çalışıyor.

Güneş kremleri ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

1- Güneş kremleri bırakın cilt kanserine karşı korumayı, güneşın bazı etkilerine karşı bile yetersiz kalıyor

Cilt kanseri oranları son 35 yılda giderek arttı, bu yüzden çoğu biliminsanı güneş kreminin cilt kanserini önlediği konusunda kesin bir bağ kuramıyor.

Bununla beraber SPF sadece güneş yanıklarına karşı koruma sağlıyor. Güneş ışınlarının cildin yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açacak UVA ışınlarına karşı çoğu güneş kremi hala yetersiz kalıyor. Çünkü bu ürünler sürekli ama sürekli yeniden uygulama gerektiriyor.

2- Güneş kremlerinde bulunan bazı içerikler hormon bozukluğuna ve cilt alerjilerine yol açabiliyor

Güneş kremi cilde bolca ve sürekli uygulamak için tasarlanmış ürünler, bu yüzden içerisindeki maddeler insanların kanında, idrarında hatta anne sütünde bile yeniden ortaya çıkıyor.

Bazı “geleneksel” içerikler hormonları bloke ya da taklit ettiğinden bozukluklara, bazıları ise narin ciltlerde alerjik reaksiyonlara yol açıyor.

3- Yüksek SPF değerlerine kanmayın

Bıraksak 6 sıfırlı dönemlere geri dönecek SPF rakamları arasındaki fark düşündüğünden çok ama çok düşük. Güneş Koruma Faktörü anlamına gelen SPF, çoğu üründe100 ile 50 arasında değişmekte.

Gerçekte ise 50 faktör ile 100 faktör arasında UVB ışınlarına karşı korumada sadece %1’lik bir fark var. Düzgün kullanıldığı zaman, 30 faktör olan güneş kremleri bile en narin ciltlere yeterli olacaktır.

Güneşe karşı ne yapmalı

BUNU DA OKU:  Phtalates denen canavar

Aslında güneş kremlerinden önce yapmanız gereken şeyler var. Aşağıdaki infografiğimizde bunları bulabilirsiniz.

Bunlardan sonra EWG’nin Türkiye’de bulabileceğiniz en yüksek puan almış güneş kremlerini temin edebilirsiniz. Bu listedeki çocuk ürünlerini yetişkinler de kullanabilir.

1- Bare Republic Mineral Güneş Kremleri

EWG’den oldukça yüksek puan almış olan bu ürünler güneşe karşı iyi bir koruma sağlıyor. Aynı zamanda genelde güneş kremlerinin korumayı unuttuğu UVA ışınlarına karşı da bu ürün oldukça etkili.

İçerisindeki maddeler ise EWG’nin raporuna göre sağlığa karşı düşük bir risk oluşturuyor; yani bu ürünün sürekli kullanımı sürecinde sağlık sorunları oluşma riski yok denebilecek kadar az. Ürünler, ortalama olarak EWG raporundan en iyi puan olan 1 puanı almış.

2- Clinique Sun Spf 50 Mineral Güneş Koruyucu

Clinique markasından gelen tek ürün olan yüz koruyucu genel anlamda güneşe karşı iyi bir koruma sağlıyor ama UVA konusunda maalesef o kadar etkili değil.

Bununla beraber ürünün içerikleri sağlığa karşı düşük bir risk oluşturuyor. Ürün EWG raporundan 2 puan almış.

3- Coppertone Water Babies Pure & Simple, SPF 50

Ünlü Coppertone markasından sadece bu ürün listeye giriş yapabilmiş, bununla beraber bu markanın neredeyse tüm diğer ürünleri aşağıda ele alacağımız en kötü ürünler listesinde, o yüzden bu ürünü temin edecekseniz ismini tam söylemeyi ihmal etmeyin.

Ürün EWG’den oldukça yüksek puan almış. Stick formunda olan bu ürün güneşe karşı iyi bir koruma sağlarken, UVA ışınlarına karşı da oldukça etkili.

Ürünün içerikleri maalesef sağlığa karşı orta derecede bir risk oluşturuyor. Bu risk genelde göz ardı edilebilir ama ürünün çok kullanılmamasında yarar var. Bunun dışında ürün EWG raporundan 2 puan almış.

4- Kiss My Face Güneş Kremleri

Vegan bir marka olması ile de dikkat çeken Kiss My Face’in 4 ürünü listeye girmiş ama sadece bir ürünü Türkiye’de bulunuyor.

BUNU DA OKU:  Kırmızı Alarm: Hemen aşağıdaki maddeleri içeren kişisel bakım malzemelerini kullanmayı durdurmalısınız

Kiss My Face Kids Mineral Sunscreen SPF 30, güneşe karşı oldukça iyi bir koruma sağlamakta ama UVA ışınlarında biraz yetersiz kalıyor.

Ürünün içerikleri insan sağlığına oldukça düşük bir risk oluşturuyor. Ürün EWG raporunun en yüksek notunu, yani 1 puan almış.

5- TruKid ve TruBaby ürünleri

Türkiye’de de giderek yaygınlaşan TruKid ve TruBaby ürünlerinden özellikle Sunny Days ve Eczema serisi ile bebekler için Everyday Play ve Water+Play ürünleri EWG’nin listesine girmeyi başarmış.

Bu ürünlerin neredeyse hepsi EWG’den en iyi puan olan 1 puanı almış ve içerikleri sağlığa çok düşük bir risk oluşturuyor. Bu ürünler aynı zamanda UVA ışınlarına karşı da bir koruma sağlıyor.

En kötüleri en bilinenler

EWG’nin güneş kremi raporu aynı zamanda en kütü ürünlere de bakmış. Bu ürünlerin içerisinde oksibenzen, yapay A vitamini kimyasalı retinyl palmitate bulunması veya aeresol içeren sprey kutularda bulunması, aldığı düşük puanlarda belirleyici olmuş.

Türkiye’de bulunan markaların ürün listesi şöyle:

  • Coppertone Foaming Lotion Sunscreen Kids Wacky Foam, SPF 70
  • Coppertone Sunscreen Continuous Spray Kids, SPF 70
  • Coppertone Sunscreen Lotion Kids, SPF 70
  • Coppertone Sunscreen Lotion Water Babies, SPF 70+
  • Coppertone Sunscreen Stick Kids, SPF 55
  • Coppertone Sunscreen Stick Water Babies, SPF 55
  • Coppertone Sunscreen Water Babies Foaming Lotion, SPF 70
  • Neutrogena Pure & Free Baby Sunscreen, SPF 60+
  • Neutrogena Wet Skin Kids Sunscreen Spray, SPF 70+

Özellikle Neutrogena ürünleri içeriklerinin sağlığa olan riskleri ve güneşe karşı yetersiz koruma sağlamasının yanında üzerinde yazdığı SPF değerlerinden daha farklı bir değer içerdiği için en düşük puan olan 10 puanı almış.

Güneşe çıkmamazlık etmeyin

Siz siz olun, aklaşan tatilinde tadını çıkarın, güneşe çıkın. Güneşin zararlarını düşünerekten içeride kalırsanız, kendinize daha fazla zarar verme riskiniz var.

BUNU DA OKU:  Duyarlı üç anne bir araya gelirse: Gurme Bebek

Bütün gün güneşte oturun demiyoruz tabii ki, ama güneşten kaçınmak D vitamini eksikliğine yol açabilir. D vitaminin kas ve kemik gelişimindeki yeri oldukça büyük. Sağlıklı güneş kremleri seçenekleri ile kendinizi koruyarak, 15-20 dakika güneşte kalmak, gerekli D vitamini almanızı sağlayacaktır.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel, Hayat, Kişisel Bakım
Tatilde okuyabileceğiniz 11 yeni ve yeşil kitap

Doğaseverlerin bu uzun tatilde zevkle okuyabileceği yeni kitaplar listemiz hazır.

Kapat