24 Hours of Reality’nin ardından

Geçtiğimiz hafta 15 Eylül Perşembe günü benim uzun süre hazırlandığım bir etkinlik vardı. Temsilcisi olduğum The Climate Reality Project’in iklim krizi ve dünyanın dört bir yanında yaşanan doğal afetlerle bağlantı kurduğu, kömür ve petrol lobilerinin aksine gerçeklere odaklandığımız, 24 Hours of Reality (Gerçeğin 24 Saati) kampanyasının Türkiye ayağını üstlendim.

24 saat boyunca, dünyanın 24 farklı ülkesinde, 13 ayrı lisanda tek bir mesaj verdiğimiz bu kampanyanın bir ayağını burada yapmam ilk teklif edildiğinde düşünmeden tamam demiştim. Ancak canlı yayınla New York’a bağlanmaktan tutun da etkinliğin Türkiye’de nerede gerçekleşeceğinin, nasıl olacağının organizasyonu bile inanılmaz bir işmiş. Daha önce organizasyon işleriyle pek alakam olmadığı için beni neyin beklediğini bilmiyordum. Dahası bu etkinliği hem yurtiçinde hem de Amerika’yla koordine etmek gerekiyordu. Bir de üzerine ağustos ayında Al Gore’la diğer 23 gönüllüyle beraber online yapacağımız sunumların hazırlık stresi bindi. Kısacası ben evet dediğimde, nasıl bir maratona tamam dediğimi bilmiyordum. Ama gerek The Climate Reality Project’in son derece profesyonel Amerika’daki ekibi olsun, gerek burada destekleyenler, bu son derece yorucu süreçte beni yalnız bırakmadılar. Sonunda 15 Eylül 19:00 gelip çattığında, etkinliği gönül rahatlığıyla yapmama yardımcı oldular. O yüzden kendilerine buradan ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Son hafta gümrükte takıldığı için sahneye asacak banner’ımız yoktu.

climate-reality-project-1

Sevgili Fatih, diğer 23 ülkedeki tüm gönüllüleri kıskandıracak kadar güzel bir sahne düzeni yaptı. Bir organizasyonda, son anda koordinasyonun ne kadar önemli olduğunu bilmeyen ben, eğer o gün orada Boogy olmasaydı, ne sahneye, ne ses ve ışık düzenine, ne de karşılayanlara hakim olabilirdim. Sevgili Filiz Telek, ben kameramla gelirim, demeseydi, bu etkinlikten keyifli kareler olmayacaktı. İklim değişikliği dediğimizde çözüm biraz da tüketici kararları demişken tabii Yeşilist.com’un kanvas çantaları olmadan olmaz diye düşünmüştüm. MTGreenworks‘den Türkan Hanım sağ olsun, son anda güzelim çantalara bir de lavantalı keseler ekleyerek, gelenlere çok hoş bir sürpriz yaptı. Nar Gourmet‘den Ceyda Hanım da desteğini eksik etmedi ve benim tatlarına bayıldığım, GDO’suz reçellerden şık kavanozlar yolladı. Yeşilist torbalarımız için, Steppen gazete kağıtlarından geri dönüştürülmüş kurşun kalemler ve NoteEco yine geri dönüşümlü kağıttan yapılmış son derece şık defterler gönderdi.

Bütün bu kuruluşlara, bu etkinliğe destek verdikleri ve iklim değişikliğiyle mücadelede nefer oldukları için teşekkür ediyorum. Bir de tabii benim sunumumdan sonra yine iklim değişikliğine dair bir panel yaptık. Bu panelde sevgili Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu harika üslubuyla iklim değişikliğini ve Türkiye afet politikalarını anlatırken, izleyenlere güldürerek öğretti. Örneğin ben Türkiye’de felaketlerin afet sayılması için binalara zarar vermesi göz önüne alındığını dolayısıyla bir kanuna göre çölleşmenin afet sayılmadığını bilmiyordum. Mikdat Hoca bunu öyle güzel anlattı ki unutmama imkan yok. Kendisine buradan hepimizin gününe renk kattığı için teşekkür ediyorum. Ayrıca modern sulamanın sürdürülebilir tarımla bağlantısının, şu su sıkıntısı çeken yerküremizde ne kadar önemli olduğuna değinen Jain Sulama Sistemlerin’den Can Adamoğlu‘na da teşekkür ediyorum. Türkiye saatiyle 19:00’da New York’a bağlanarak yaptığım sunumu da buradan izleyebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Plastik diyeti anlamına gelen "Plastbanta" nasıl yapılır?

Not: Rene Zellweger da açılışını yapmış. Artık ben de ülkemde geleceğe ve çevreye önem veren ünlüler istiyorum.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, İklim Değişikliği, Kent
Denizlerdeki alarm en yüksek seviyede

Çalışma grubunun raporuna göre denizlerdeki kirlenme kritik.

Kapat