3 adımda doğa dostu diş fırçası seçebilirsiniz

Üç ayda bir değiştirdiğimiz ve sonunun ne olduğunu öngöremediğimiz diş fırçaları; aslında sene sonunda, 4 kişilik bir aile için 12 adet fırçanın okyanuslara karışması demek…

Dahası büyük resme bakacak olursak her yıl 4,7 milyar diş fırçası üretiliyor ve çoğu plastikten yapılan hayatımızın bir parçası olan bu ürünler okyanuslarına ve denizlere atılıyor.

Mavi gezegenimizde yıllarca kalmaya devam eden tüm plastikler gibi, diş fırçaları da ona büyük zarar vermekle kalmıyor, sağlığımızı da ciddi olarak tehdit ediyor. Dişimizi fırçalarken yuttuğumuz tüm o mikro plastikler yaşamımız boyunca bize sağlık sorunları olarak geri dönüyor.

Kullandığımız tüm gereçler gibi diş fırçamızın da doğadan gelmesi doğal materyalden olması konusunda hassas davranırsak vicdanı rahat tüketim ile birlikte sağlığımız için de daha doğru seçimler yapmış olacağız.

Peki diş fırçamın sürdürülebilir yaşam tarzına uygun olduğunu nasıl anlayabilirim? Bunun için şu 3 ana soruyu kendime sorup öyle yola çıkabilirim:

Gövde sapı doğal mı? 

Bu konuda bambu malzemesi mantıklı bir seçim olacaktır. Endüstriyel ormanlarda yetiştirilmesi kolay ve doğa dostu bir materyaldir. Bambu bitkisi köklerinden kendi kendini yeniler, bu nedenle yeniden ekilmesine gerek yoktur. Çok miktarda su, ilaçlama ve işçilik gerektirmediği için de avantajlıdır; doğadan geldiği ve %100 doğal olduğu için hızla doğaya geri döner.

Fırça kısmı plastik mi?

Piyasada bulunan bambu diş fırçalarının başlığı ne yazık ki aynı deneyimi vaat etmeyebiliyor. Mikro plastik yutma tehlikesi olmaması için fırçanın da ekolojik doğal bir materyalden yapılmış olması gerekiyor. 

Üretici/tedarikçi bir ‘iyi’ye vesile oluyor mu?

Küçük üreticiyi, mağazaları ve markaları desteklemek sürdürülebilir yaşamın vazgeçilmezlerindir. Seçimimizi büyük bir marka yerine, içerisinde yaşadığımız dünyayı daha iyi bir yer haline getiren bölgesel (lokal) markalardan yapmamız da doğayla uyum içerisinde yaşamanın bir yoludur.

BUNU DA OKU:  Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2020 Başlıyor

Sürdürülebilir gereçlerin pek çok kriteri olabilir: Yerli ürün olması, bir derneği desteklemesi ve yukarıdaki kriterler bunlardan yalnızca birkaçı… Bunların hepsini bir arada bulabilmek çoğu zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle seçimimiz -kendimizi de strese sokmadan- ulaşabileceğimiz en ‘iyi’ olmalıdır.

Kısacası alışveriş davranışlarımızda çıkış noktamızı belirleyen soru “Bu marka/işletme bir ‘iyi’ye vesile oluyor mu?” olmalı.

Ülkemizde bambu yok denecek kadar az üretiliyor dolayısıyla da yerli üretim bambu diş fırçası bulmak oldukça zor. Eğer ki diş fırçanızın plastiksiz olması ilk kriterinizse sizin için satın alabileceğiniz bağlantıyı buraya bırakıyoruz.


Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Melis Selçuk

Melis Selçuk, yüksek lisans öğrenimini ise burslu olarak İtalya’da Politectico Di Milano’da ‘Marka Deneyimi Yönetimi’ bölümünde, lisans öğrenimini İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde tamamladı. ‘İmaj Danışmanlığı’ eğitimini İtalya’nın en köklü moda okulu olan İnstituto Marangoni’de, akademik eğitimini Kanada’da University of Toronto’da aldı. Yeditepe Üniversitesi’nde NLP-Neuro Linguistic Programming (Algısal Davranış Kontrolü) eğitimi gören Selçuk; NLP eğitiminden yola çıkarak oluşturduğu projeyi İBÜ Halkla İlişkiler Bölümü iş birliğiyle özgün akademik tez olarak yayımladı. Moda-stil editörlüğü, yazarlığı ve satış, pazarlama alanlarındaki kurumsal deneyimlerinin ardından; İtalya’da ve Türkiye’de deneyimsel marka danışmanlığı projeleri gerçekleştirdi.New York merkezli ‘Guidepoint Advisors Expert Network’ ve ‘AICI’ (Uluslararası İmaj Danışmanları Derneği) üyesidir ve projeleri ulusal ve uluslararası basında yer almıştır. 'Slow Story Co Sürdürülebilir Yaşam Gereçleri ve Tasarım Ürünleri' mağazasının kurucusu ve bu sosyal projenin yaratıcısıdır. Halen markalar için sürdürülebilir odaklı online ve offline marka danışmanlığı hizmeti vermekte ve özgün projeler hazırlamaktadır. 

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Hayat, Kişisel Bakım
Çevresel sürdürülebilirlik alanında dijital dönüşüm fonu

Sivil Toplum için Destek Vakfı (STDV), Çevresel Sürdürülebilirlik Alanında Dijital Dönüşüm Fonu’nu çevresel sürdürülebilirlik alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK)

Kapat