33. İstanbul Kitap Fuarı Rehberi

Şehrin köşe başları neredeyse AVM’lerce tutulmuşken, kitap fuarı için oldukça meşakkatli bir yolculuğa çıkmak gerekiyor. Eskiden ‘neredeyse şehir dışı’ dediğimiz TÜYAP, ucu bucağı olmayan bir şehir haline gelen İstanbul’da görece yakın mesafede aslında. Sonuç itibariyle gün içerisinde uğrayabileceğiniz, birden fazla kez ziyaret edebileceğiniz bir lokasyonda gerçekleşmiyor yazık ki. O nedenle olabildiğince verimli bir fuar günü geçirebilmeniz için size bir rehber hazırladık.

Şehirle pek de bağlantılı olmayan bir yerde, dedim diye yol gözünüzde büyümesin. Üstelik mümkünse toplu taşımayı kullanın, hem karbon ayak izinizi küçültün hem de trafiğe bir araç da siz ekleyerek ne kendi sinirlerinizi harap edin ne de başkalarınınkini. Metrobüs hattının bu konuda işlevsel olduğunu ekleyerek başlayalım.

ea3f3e22c62fcaac279333dfed68454a

Fuar alanına geldiniz, hoş geldiniz. Hemen bir plan-program broşürü edinin. Alan büyük, gezilecek çok yayınevi, katılacak pek çok etkinlik, tanışılacak bir o kadar insan var ve bu süreçte o broşür işinizi çok kolaylaştıracak.

İşe gününüzü planlayarak başlayın. Öncelikle gün içerisinde gerçekleşecek panellere göz atmanızı öneririm. Eğer katılmak istediğiniz oturumlar varsa onların saatlerine göre fuar gezinize koordine edebilirsiniz. Bu işi hallettikten sonra artık harekete geçebilirsiniz.

Mutlaka uğrayın

Yayınevlerine geçmeden önce fuarda standı olan birkaç dernek ve vakıftan bahsetmek istiyorum. Bunlardan biri Yedikule Hayvan Barınağı. Gönüllülere oldukça ihtiyaç duyan Barınak’la daha yakından tanışabilir, ihtiyaçlarını öğrenip destek olabilir, belki de birlikte barınaktaki hayvanlara dair bir işbirliğine gidersiniz, kim bilir? WWF Doğal Hayatı Koruma Vakfı da belki de online kampanyalarıyla sıkça karşınıza çıkıyordur. Bir de yaptıkları işleri, projelerini daha da önemlisi hazırladıkları raporları onlardan dinleyin. Eğer araştırmalarla haşır neşirseniz raporlarının basılı halini edinmeye bakın. Rapor denilince akla gelenlerden biri de elbette yine fuarda standı olan TEMA Vakfı. İklim, enerji, kırsal kalkınma, ağaçlandırma ve daha pek çok konuda oldukça güncel ve saha çalışmalarına dayanan raporlarına mutlaka göz atın. Bir Umut Derneği de bir diğer uğranası stand. Dev bir şantiyeye dönüşen İsanbul’la derdi olanlar, derneğin mahallelere dayanan deneyimlerini ve yürüttükleri çalışmaları ilgiyle karşılayacaktır. Derneğin yayın hayatına çok önemli katkısı ise İş Cinayetleri Almanağı. Bir süredir özellikle maden ve inşaat sektöründe meydana gelen iş cinayetleri ile sarsılırken aslında gözden ırak gerçekleşen daha nicelerine de dikkat çekerek çözümün bir parçası olma yolunda önemli bir adım atılmış, ilgilisinin dikkatine.

BUNU DA OKU:  Yeşilist ekibi stajyer arıyor

fa76513594321737ffc9aae579f9260a(1)

Yayınevlerinin dışında bir de sahaflar var. Belki internet üzerinden daha önce alışveriş yapmışsınızdır belki de ilk defa tanışacaksınızdır. Baskısını bulamadığınız kitaplar için harika bir fırsat, mutlaka değerlendirin.

Bir de yayın hayatına çok yeni merhaba diyen Magma Dergisi‘nin de standı varmış. 2 aylık süreli yayınla henüz tanışmamış olanlar için harika bir fırsat, kaçırmayın.

Hangi yayınevi hangi kitap?

Ekoloji, kent çalışmaları, taze araştırmalar, İstanbul kitapları, gündelik yaşam, tarih ve daha fazlası için takip ettiğim yayınevlerinden bazıları kitap önerileriyle birlikte aşağıda yer alıyor.

Dost Kitabevi Yayınları: Kültür tarihiyle ilgilenenler buraya! Bahçelerin ve Parkların Tarihi, Çayın Kültür Tarihi, Restoranın İcadı ve bu konuda ilginizi çekebilecek pek çok kitap için yayın kataloğuna bakmaya değer.

Sinek Sekiz Yayınevi: Ekoloji kitaplığı denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri. Tüm kitapları birbirinden hoş ve ilgi çekici olan yayınevinin Şehirdekiler için Sürdürülebilir Yaşam Rehberi, İnadına Canlı ve Oyun Arkadaşım Yeryüzü kitapları sizi bekliyor.

Yeni İnsan Yayınevi: Ekoloji serisi ve yeşil politika serisi içinde illa ki ilginizi çekecek en az bir kitap bulacağınızı iddia ediyor ve Nükleer Enerji Çözüm Değil, Ekoköyler: Yeni Rotamız, Ekofobiyi Aşmak kitaplarını ilginize sunuyorum.

10377366_10204828875942946_2367839709625680257_n

İletişim Yayınları: Yayınevinin dizi açısından oldukça zengin bir külliyata sahip olduğunu söyleyebiliriz; İstanbul, Araştırma-İnceleme, Memleket Kitapları, Dizi Dışı, Anı, Dünya Şehirleri, Hayvan Hakları ve Popüler Bilim Kitapları dizileri ilginizi çekebilir. Benim önerilerim ise İstanbul’dan Sayfalar, Karadeniz’in Kaybolan Kimliği, Hayvan Haklarına Giriş ve Tek Kuyu: Yeryüzündeki Suyun Öyküsü.

Metis Kitap: Yine oldukça zengin dizileri olan yayınevinden çıkan Acayip Havalar, Yeni İstanbul Çalışmaları, Doğanın Düşmanı, Hamburger Cumhuriyeti ve Şeyler kitaplarına bir göz atın. Ayrıca fuara özel fiyatlarla birtakım setler hazırladıklarını ve müptelası olduğumuz ajandalarını da fuara yetiştirdiklerini hatırlatayım.

BUNU DA OKU:  Sanal kitap fuarı favorilerim

Sel Yayıncılık: Özellikle KentSel serisinde uzun zamandır çevirisinin beklendiği Henri Lefebvre’in eserlerine yer veren yayınevinin İstanbul: Müstesna Şehrin İstisna Hali, Yürümeye Övgü ve İnsanın Esas Gerçekliği: Tembellik kitaplarına bir göz atın derim.

Şimdiden keyfili okumalar!

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Hayat, Kent, Sanat ve Tasarım
Geçmişi geleceğe dönüştürün

Biri bu hiçbir işe yaramayan, yayıntı olarak bir kenarda kalmış bilgisayarı alıp, tamir edip bir köy okuluna bağışlayacağını söylese eski...

Kapat