6 adımda doğaya dost evcil hayvan beslemek

Kendimiz sağlıklı ve çevre dostu bir yaşamı ararken, evimize aldığımız hayvan dostlarımız için aynı şeyleri de yapmamız çevreye düşündüğünüzden daha fazla yardımcı olacak.

Dünya genelinde 800 milyon, Türkiye’de ise 1 milyonun üzerinden evde beslenen hayvan varken, bu rakamların çevreye etkilerini küçümseyemeyiz. Ama neyse ki yapabilecekleğimiz bir çok şey de mevcut.

1. Dostunuzu Hayvan Barınaklarından Seçin

5245317540

Evde bir hayvan beslemek kolay değil, size kimse tersini söyleyemez. Özellikle yavru bir hayvana çok özel bir ilgi göstermeniz gerek.

Maalesef her yaz bir heves olarak bir çok ev hayvanı alınmakta ve insanlar bu hayvanları ya barınaklara vermekte ya da en kötüsü sokağa bırakmakta. İstanbul Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü sadece İstanbulda 70 bin sahipsiz köpek olduğunu belirtiyor.

Bu durum zaten kendisini geçindirmekte zorluk çeken çoğu hayvan barınağının elini zora sokmakta. Yeni doğmuş bir yavru almak yerine, hem hayvan barınaklarına hem de sokağa bırakılmış bu dostlarımıza yardımcı olabilirsiniz.

2. Dostunuzu kısırlaştırın

spay_day_logo_webopt

Eğer yavrulara bakamayacak durumda iseniz ya da güvenip teslim edeceğiniz bir sosyal çevreniz yoksabu seçeneği düşünmenizi tavsiye ediyoruz. Böylelikle hayvan barınaklarına ayrı bir şans daha tanımış olursunuz.

5199 no’lu Hayvanları Koruma Kanunu gereğince sokak hayvanlarını kısırlaştırma, belediyelerin asli görevlerindendir. Bağlı olduğunuz belediyeyi arayarak sokağınızdaki hayvanların kısırlaştırılma sürecini takip edin. Ayrıca pek çok veteriner sokak hayvanlarının kısırlaştırılması için kampanyalar düzenlemekte.

3. Doğal ve sağlıklı seçeneklerinizi araştırın

25436578634555

Çok basit gibi gözükse de doğa dostu seçenekler, çevreye verebileceğiniz zararı minimuma indirmenize yardımcı olacaktır. Artık köpek ve kediler için organik ve doğa dostu seçenekler yavaş yavaş veterinerlerde yer bulmaya başlıyor. Bunu için veterinerinizle konuşabilirsiniz.

Kediler içinse geri dönüştürülmüş malzemeler ile kendi “kedi kumunuzu” yapmanız mümkün. Evde biriken eski gazeteleri de geri dönüştürmenizi sağlayan yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Evcil hayvanlara özel 17 doğal çözüm

4. Kendi mamanızı kendiniz yapın

555(6)(1)

Tabii ki önce veterineriz ile konuşun, ama sürekli dışarıya para vermektense, evinizde kendi güvendiğiniz ürünler ile dostunuzun yemeğini kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Yalnız bu evde kalan yemeklerle mamayı hazırlayacaksnız anlamına gelmiyor. Mesela Türk mutfağının temel malzemelerinden olan soğanın köpekler için zararlı gıdalardan biri olduğu konusunda bir fikir birliği olduğunu söylemek mümkün. Bu konu ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

5. Dostunuz kompost yapmanıza yardımcı olsun

5332163619_69288c45fd_b_jpg_650x0_q70_crop-smart

Çöpe atmak ya da sokakta bırakmak -bunu yapmayı hemen bırakıtsınız umuyorum- yerine özellikle su kaynaklarına çok büyük zararlar verecek özellikle köpek ya da kedilerinizin dışkılarını kompost materyali olarak kullanabilirsiniz.

Eğer daha önce de kompost yapıyorsanız, yenilmek için yetiştireceğiniz bitkiler haricinde, çok yararlı bir kompost materyali olan bu kaynak için 6 adımda bir kompost alanı oluşturabilirsiniz.

  • Eski bir çöp kovasını alıp yanlarına bir düzine kadar delik açın.
  • Kovanın altını kesin.
  • Toprakta çöp kovasının sığacağı bir yer kazın.
  • Alttaki deliği büyük ve küçük taşlarla doldurun ki çöp kovası toprak seviyesinden biraz yukarda olsun.
  • Atıkları toparladıktan sonra, az biraz septik başlatıcı ve su ekleyin.
  • 48 saat sonra toprakta doğal bakteri üretimine yardımcı olacak bu sisteminiz hazır olacak ve daha fazla atık ekleyebilirsiniz.

6. Bakamayacaksanız almayın

98c42705e32b2fb28ff4040c74aea569

Kusura bakmayın, evinize bir canlı almak bir oyun değildir. Getirilerini size saymakla bitiremeyecek olsak da, hayatınızı değiştirdiği yönler çok fazla olacak. Eğer kendinizi ve ailenizi buna hazır hissetmiyorsanız; hayvan barınaklarına yardımcı olabilir, köpek bakımını yerinde görebilir ve onlara yardımcı olabilirsiniz.

Ya da sokakta gördüğümüzde bizi mutlu etse de, hayatları oldukça zor olan sokak hayvanlarına yardım edebilirsiniz. Onlar için yemek ve su kapları koymak, onlara dışarda yatabilecekleri bir yuva vermek hem onları hem sizi mutlu edecektir. Bu konu ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat, Hayvanlar, Kent, Topluluklar
Kurbağalıdere rezaleti ve sorumluları

Yıllardır kanalizasyonların döküldüğü Kurbağalıdere insan ve çevre sağlığı açısından tehdit oluşturmakta.

Kapat