Adet dönemi sıkıntılarına iyi gelen gıdalar

Çoğu kadının kabusu olan adet dönemi sancıları başladığında ilk çare mecburen ağrı kesicilere yönelmek oluyor. Oysa beslenmenize dikkat ederek bu dönemi daha huzurlu ve acısız geçirmek mümkün. Georgia Regents Universitesi doktorlarından Bindiya Gandhi’nin önerdiği doğal çözümleri derledik.

TIKLAYIN: Omega-3 içeren besinler depresyon karşısında antidepresanlardan daha etkili

1. Sağlıklı yağlar
Anti-enflamatuar besinler tüketmek ve Akdeniz beslenme modelini uygulamak adet dönemini daha rahat geçirmenizi sağlar. Bu iki diyetin ortak özelliği anti-enflamatuar özelliği olan Omega 3’ün yeterince tüketildiğine dikkat edilmesidir. Omega 3 yağ asitleri, enflamasyonu ve adet dönemine bağlı sancıları azaltır. Somon, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, chia tohumu ve yumurta Omega 3 açısından zengin besinlerdir.

2. Magnezyum
Magnezyum çoğu kadının ihtiyacı olmasına rağmen yeterince tüketmediği bir madde. Anksiyete, uyku problemleri, baş ağrısı ve sancıları hafifletici etkisi ile biliniyor. Magnezyum rahim kaslarını gevşeterek adet dönemi sancılarını önemli ölçüde azaltabilir. Magnezyum açısından zengin bazı gıdalar: Kaşu, soya fasülyesi, ıspanak, badem, avokado ve pisi balığı. 

3. B vitaminleri
Çoğu kadında bulunan B1 vitamini ve tiyamin eksikliği kas ağrısı, kramp ve kronik yorgunluğu tetikler. Bu semptomları azaltmak için B1 vitamini açısından zengin bazı besinler: ayçiçeği, çavdar, buğday, börülce, fasülye tohumu gibi tahıllar ve balık.

4. E vitamini
E vitamini de diyetinize eklemeniz gereken önemli bileşenlerden biri. Anti-enflamatuar özelliği ile adet sancısını hafifletir ve hormonlarınızı dengede tutar. Adet sancılarının başlamasından birkaç gün önce yüksek oranda E vitamini barındıran gıdalar tüketmeye başlayın: badem, ayçiçeği, ıspanak, brokoli ve taze sıkılmış meyve suları. E vitamini aynı zamanda yaşlanmaya yol açan serbest radikallerle savaşam bir antioksidandır.

BUNU DA OKU:  Tembeller için 5 sağlıklı yaşam önerisi
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Hayat, Kendin yap, Kişisel Bakım, Şifa, Yeme İçme
Atık yağları yeniden değerlendirmenin 4 yolu

Lavaboya döktüğünüz 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletir.

Kapat