Adidas’ın plastik açılımı

Okyanustan çıkan plastik çöpleri dönüşmüş halleriyle üstünüze giyer miydiniz? Eğer Adidas’ı seviyorsanız bundan sonra istemeseniz de yapmak zorunda kalacaksınız. Adidas, işbirliği yapacağı Parley for the Oceans girişimi ile, okyanustaki plastik atıkları kullanarak üreteceği ürünlerini 2016’dan itibaren spor severlerin ve moda takipçilerinin beğenisine sunacağını belirtti. Bu haber okyanuslar için harika ama moda düşünkünleri tarafından nasıl karşılanacağı tartışılır.

İşin özüne gelince, artık her sene denize düşen 8 milyon ton plastikten bazıları geri dönüşecek. Bu karar Adidas’ın plastikle ilgili aldığı ilk karar değil. Marka, neredeyse dünyanın her yerinde bulunan 2,900 satış mağazasında, plastik torba kullanımına son vereceğini yakın zaman önce açıklayarak, hem tüketim hem de üretim adına önemli bir karar almıştı.

020202020

Ürettiği, son moda, ileri teknoloji spor malzemeleriyle, sporculara her zaman göz kırpan, ve trend yaratan markalar, artık hepimizin sorunu iklim değişikliği ve doğa tahribatı için de harekete geçiyorlar. Daha önceden belirttiğimiz gibi, plastikten üretilen poşetler, ve plastik şişeler ekosisteme ve özellikle deniz canlılarına büyük tehdit oluşturuyor. Özellikle spor malzemelerinin yapımında kullanılan polyester ve kimyasallar doğanın ve ekosistemin tahribatına yol açıyor. Yapılan araştırmalara göre doğada en az 13 milyar dolar hasara yol açtığı biliniyor.

2014 yılı sürdürülebilirlik raporunda da konuyu ele alan Adidas, giderek çevreye daha dost bir marka imajıyla kendisini konumlandırmak istediğinin ve değerlerinin altını çiziyor. Rapor aynı zamanda, %25 oranında ‘iyi pamuk’ kullanımı hedefini aşarak, kullanılan kotonun %30’unun sürdürülebilir kaynaklardan sağlandığını belirtiyor. Ek olarak, 2018 hedeflerinin arasında %100 sürdürülebilir pamuk kullanımı ve geri dönüştürülmüş polyester kullanımında artışı da var.

140624164657-indonesia-ocean-trash-horizontal-large-gallery

Doğa ile ilgili attığı adımlara baktığımızda, 2011 yılında, Adidas Puma ve Nike ile birlikte ürünlerinin yapımında artık kimyasal kullanmayacağını belirtmişti. Fakat geçen sene 2014 FIFA Dünya Kupası’ndan önce yapılan testlerde, milli takımların giyeceği ürünlerde kimyasal maddeler bulunmuştu. Tabii ki Greenpeace’in eleştirilerine fazlaca maruz kalan, sponsor Adidas olmuştu. Test edilen ayakkabılardan, kaleci eldivenine kadar 11 farklı malzemede, fazla flor içeren kimyasallara (PFC), fatalatlara, Nonylphenolethoxylat (NPE) ve dimethylformamid’e (DMF) rastlanmıştı. Adidas bu durmu başta kabullenmemiş olsa da, artık aldığı kararlarda sürdürülebilir pamuk hedefleri var.

BUNU DA OKU:  Yunanistan'a yardım etmek için: Hadi komşuya kahveye

Umarız ki, marka devi Adidas’ın aldığı karar rakiplerini ve sektörde yer edinmek isteyenleri harekete geçirir ve yeşil sürdürülebilir tasarımlar, atıklarını azaltmasına yardımcı olabilir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Geri Dönüşüm, Hayat, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Moda
Dünya Günü’nü evde kutlamanın 5 kolay yolu

Bu Dünya Günü’nü kutlarken evinizin çatısına çıkıp güneş paneli kurmak ya da vergi indirimi bir türlü gelememiş hibrit arabalardan birini...

Kapat