Alman Ekonomi Müsteşarı: Fosil yakıtla çalışan otomobilleri 2030 yılına kadar yasaklamalıyız

Avrupa’da bulunan bir çok ülke yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar ve ulaşımdan azaltılmaya çalışan salımlar ile karbon emisyonlarını azaltmaya başladılar. Daha önceki bir içeriğimizde size ulaşım konusunda Avrupa’nın attığı, özellikle Norveç’in şehir içinde dizel ve benzinli arabaları yasaklama fikrinden söz etmiştik.

342534yt

Şimdi ise Almanya, 2030 yılına kadar kayıt altına alınacak yeni otomobillerin sıfır emisyon standartlarında olması konusunda resmi bir karar almayı planlıyor. Karar Almanya’nın 2050 yılına kadar karbondioksit salımını %95 oranında düşürme programının bir parçası olacak.

Almanya Ekonomi Bakanı müsteşarı Rainer Baake, Almanya’nın ulaşımdan karbon salımını azaltmasının vaktinin artık zamanı geldiğini, 1990’lardan beri ulaşımdan karbondioksit konusunda hiç bir azaltım yapılmadığını belirtiyor. Baake özellikle 2050 yılındaki hedefi yakalamak istiyorlarsa 2030 yılına kadar sayılan tüm otomobillerin elektrikli otomobil olması gerektiğini söyledi.

Almanya özellikle elektrikli arabalarda yaklaşık 13 bin TL’lik, hibrit arabalarda ise 10 bin TL’lik peşin ödemeler ile sunulan yaklaşık 3 milyar TL’lik devlet yardımı ile de bu değişimi kolaylaştırıyor. Çevre Bakanlığı bu programın 2020 yılına kadar 500 bin elektrik arabanın satışını kolaylaştıracağını planlıyor, bu da ülkenin karbon emisyonunu yaklaşım %40 oranında azaltması anlamına geliyor.

Şu an Almanya’da 120 bin hibrit, 25 bin ise tam elektrik araba buna karşılık 20 milyon benzinli, 14,5 milyon dizel araba var. Her ne kadar bu program çok büyük bir adım olsa da Almanya’nın 2050 yılına kadar alacağı çok yok var.

231425346576

Petrole %90 oranında dışarıya bağımlı bir ülke için bu değişim örnek alınacak mantıklı bir değişim olarak gözükse de maalesef Türkiye’de vergiler nedeniyle elektrikli otomobillerin geleceği çok umutlu değil.

Türkiye’de 2015 yılında 85kW altı 15 adet, 121kW üstü ise 76 adet olmak üzere 91 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti.Ekonomik olarak 150 bin-200 bin liralık elektrilikli arabalar çekici değil, aynı zamanda şu anda elektrikli arabaların şarjı için büyük bir altyapı eksikliği de sözkonusu.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Yakın zamanda elektrikli arabalarda lider şirket olarak gözüken Tesla da Türkiye pazarına gireceğini açıkladı. Şirket, son derece çekici ve uygun fiyatlara sahip elektrikli otomobiller piyasaya sürecektir ama altyapıdaki ve ekonomik eksikliklerin kapanması asıl elektrikli arabaların geleceğini belirleyecek noktalar olacak.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
Yarın! Bisiklet bakım eğitimi!

Bisiklet Gezgini yarın yani 18 Haziran 2016 Cumartesi günü herkes için bisiklet bakımı ve genel bisiklet ayarları eğitimi düzenliyor.

Kapat