Anadolu Arıları harekete geçti

30 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında Şirince’de Toplum Gönüllüleri Vakfı aracılığı ve pek çok destek ile Anadolu Arıları ve Sürdülebilir Yaşam Projesi’nin hayata geçmesi için ilk adım atıldı.

Arıların dünyasıyla çok farklı bağlantıları olan 35 genç bu dünyayı daha yakından ve farklı bir bakış açısıyla tanımak için bir araya geldi. İçlerinde hayatı boyunca arıdan korkmuş olanlar da vardı, ailesi arıcılık yapan da. Üstelik bu eğitime katılmak için 25 saate yakın yol katedip gelenlerden de bahsetmeli. Siirt, Batman, Tunceli, Bayburt, Isparta, Nevşehir, Adana, Edirne, Şanlıurfa, Bolu katılımın sağlandığı illerden sadece bazıları.

İlk bir araya gelişte hemen hemen çoğunluğun arıların dünyasına dair pek bir fikri yokken son gün en az 8 projeyi hayata geçirmek üzere yola koyuldu. Peki bu nasıl oldu?

Arılar için koşuyor

Bu projenin gerçekleşmesinde esasen uzunca bir süredir arıların refahına kafa yoran Yonca Tokbaş‘ın çok büyük payı var. “Arılar yoksa biz de yokuz,” diyen Tokbaş hareketliliği nerede, nasıl yaratmak gerektiğini düşünürken gençlerle birlikte çalışmanın en iyi şey olacağını düşünüyor. Apayrı disiplinlerde eğitim gören, ülkenin bir çok yerinden gence ulaşma imkanını da TOG’la sağlamayı kurgulayarak işin eğitim kısmını örüyor. Bu arayış sırasında arı bilimci Debra Roberts’la yollarının kesişmesi de çok zaman almıyor. Türkiye’ye pek de yabancı olmayan Roberts’tan da onayı aldıktan sonra proje için geriye sponsorluk kalıyor. Bunun da ilk adımını Nilfisk üstleniyor. Projenin kalıcı bir şekle bürünmesi içinse Tokbaş koşuyor! 16 Kasım’da Vodafone İstanbul Maratonu‘nda Anadolu Arıları için koşuyor ve desteklerinizi bekliyor. Nasıl destek olabileceğinizi buradan detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Şimdi gelelim eğitimin içeriğine.

10387616_790957850951204_3919999120656326112_n(1)

Arı aşkına!

Debra Roberts enerjisi son derece yüksek olan ve arılara cidden aşkla bağlı olan bir arı bilimci. Kuzey Karolina‘da yaşayan Roberts, 7-8 tane kovanı olan bir arıcı. Arıların refahı için çalışıyor, arılarının ballarını tüketmiyor ve insanların arıların dünyadaki önemini daha iyi anlamaları için onları yakından tanımalarını sağlamaya çalışıyor. Yaşadığı şehre her düzeyde müdahale etmeye çalışırken arıcılık yapmadan da gündelik yaşamınızda onlar için neler yapabileceğinize dair ilham kaynaklarını paylaşıyor hem de hakikaten sizi üzerine düşünmeye sevk ediyor.

BUNU DA OKU:  Karbon nötr deniz taşımacılığı: Stockholm’de hibrit vapurlara geçiş

Eğitimlerini de genelde yerel bir arıcı ile vermeye özen gösteren Roberts’ın eşlikçisi Alper Kuyucu idi. Kuyucu 4 nesildir arıcılık yapan bir aileden geliyor ki sıradanmış gibi görünen bu aktarımın önemini çok daha iyi kavramamızı sağladılar. Roberts’ın aksine Kuyucu arıcılığı ticari bir faaliyet olarak gerçekleştiriyor, ama arıları ‘köle’ gibi çalıştırmıyor, onların refahını olabildiğince gözetiyor ve ticari faaliyetlerini sınırlıyor, yalnızca maddi gelir aşkıyla bu faaliyeti gerçekleştirmiyor. İki ayrı faaliyeti bir arada görmenin kafalarda yarattığı soru işaretleri çok anlamlıydı, zira çözüm önerilerinin çeşitliliğine katkısı büyük oldu.

Ve projeler geliştirildi

Evet, oldukça kısa bir sürenin ardından neredeyse yeni tanışılan bir dünyayı kavrayıp proje geliştirmeye başladı gençler. Bu aşamada hem eğitimin kolaylaştırıcılığını hem de öğrenilenlerin içselleştirilmesi, projelerin geliştirilmesi konusundaki müthiş katkılarından dolayı Filiz Telek ve Özgür Önal’ı da anmak gerek.

Proje gelişim sürecinin kurgusu sanıyorum onların hayata geçme ihtimallerinin daha başında ne kadar yüksek olduğunun göstergesiydi. 8 genç kendi şehirlerine döndüğünde hemen hayata geçirme hamlelerinde bulunacağı projesini dile getirdi ve geriye kalan herkes katkı sağlamak, işin bir ucundan tutmak üzere harekete geçti. Harika bir paylaşım süreci gerçekleşti. Projelerin elbette bir ortaya çıkaranı vardı ancak hem sürecin son derece kolektif ilerlemesi hem de sahiplenme düzeyi ile o projeler katılan herkesindi. Bunu hissetmek de ayrıca güzeldi.

10751998_10153492559895656_586830029_n

Organizasyonun gerçekleşmesinde Ali Sinan Avşar ve Nazlı Avcılar’ın müthiş emeği ile Nesin Matematik Köyü‘nün başka bir gündelik pratiğin, yaşamın mümkün olduğuna ikna eden doğasının katılımcıların motivasyonunu oldukça yüksek olmasında etkisi büyüktü.

Takip edin!

Projeleri takip edebileceğiniz bir sosyal medya mecrası oluşturuldu bile. Facebook üzerinden takip için tıklayın lütfen. Yakında detayları paylaşılmaya başlanacak olan projelerin bir yerinden belki siz de tutabilirsiniz kim bilir? Farklı şehirlerde gerçekleşecek olan projeleri belki kendi şehrinize de siz taşırsınız.

BUNU DA OKU:  Buğday Derneği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden “Ekolojik Sosyal Girişimcilik Yaz Okulu"

Eğitime dair fotoğraf ve videoları da sosyal medya üzerinden şu hashtagler üzerinden takip edebilirsiniz: #arılarasağlık #çiçekekin #arısevgisi #anadoluarıları #koşyoncakoş #arıgibi #gencleredeger.

Bir şeyler yapmak isteyen için seçenek hakikaten çok.

Anadolu Arıları’nı takip edin ve siz de arılar için harekete geçin.

Arı aşkına!

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayvanlar, İyi haberler, Kent, Topluluklar
Herkes hak ettiğini yaşasaydı…

Üçüncü köprü ve havaalanı inşaatlarının acilen durdurulup doğayla barışık çözümlere kulak verilmeli.

Kapat