Anadolu zeytinyağları görücüye çıkıyor

“Anadolu Zeytinyağları Projesi”ni hayata geçiren Nar Gourmet, kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olan eşsiz zeytinlerden üretilen zeytinyağı çeşitlerini dünyaya tanıtıyor.

Anadolu’ya özgü nadide zeytinleri hasat edildikten sonra iki saat içinde Mobil Zeytinyağı İşleme Tesisi’nde işleyen Nar Gourmet, özgün zeytinyağı türlerinin uluslararası literatürde yer edinmesini hedeflemiş. Proje kapsamında, İtalya’da özel olarak üretilen zeytinyağı sıkım makinesini Türkiye’de mobil olarak hizmete girdi.

Böylece Mardin, Hatay, Manisa, Mersin, Antalya, Ayvalık’taki yöresel zeytin çeşitleri ile zeytinin anavatanı Anadolu’nun zengin gen kaynaklarını açığa çıkarmayı ve eşsiz zeytinyağı türlerinin uluslararası literatürde yer edinmesi sağlanacak.

Türkiye’de tescil edilen 88 adet zeytin çeşidinin yalnızca %10’u ekonomik bir değer taşıyor. Bu da bir tır ile mobil hale gelen zeytinyağı işleme tesisinin her bir bölgenin mahsülünden yüksek kalite zeytinyağı elde edebilme açısından önemini daha fazla ortaya koyuyor.

333(10)

Rakamlarla mobil üretim

  • Mobil Üretim Tırı 5 ilde 5 ayrı zeytin çeşidine ait 5 ton zeytinden üretilen zeytinyağını sofralara ulaştırıyor.
  • Mobil Üretim tırı ile 5 ildeki yerel üreticileri destekliyor.
  • Nar Gourmet 800.000 TL’ye mal olan mobil üretim tırı ile Türkiye çapında 4 bin 100 km yol kat etti.
  • Önümüzdeki üç yıl içerisinde satışlarının %80’ini yurt dışında gerçekleştirmeyi hedefleniyor.

Anadolu’nun zeytin çeşitliliği

111(22)

Anadolu Zeytinyağları Projesi kapsamında çalışılması planlanan iller ve çeşitler; Mardin-Derik Halhalı, Antakya-Sourani, Mersin-Sarı Ulak, Antalya-Tavşan Yüreği ve Manisa-Uslu olduğu halde zeytin ağacının periyodisite (bir yıl var bir yıl yok) göstermesi nedeniyle 2014-15 sezonunda sadece Antakya, Antalya ve Manisa illerine gidilebilmiş.

Bu illerdeki zeytin çeşitlerinden elde edilen Naturel Sızma Zeytinyağlarında ilk kimyasal analizler ile duyusal analizlerin sonuçları projenin başarılı olduğunu göstermiştir. Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonunda yapılan ölçümlerde asitlik değerleri; Sourani zeytin çeşidinde 0,48; Tavşan Yüreği çeşidinde 0,10; Uslu çeşidinde 0,13 olmuş.

BUNU DA OKU:  Dünya Vegan Günü kutlu olsun

Kimyasal analizler yanında “Tadım Paneli” değerlendirilmesi sonucunda da bu çeşitlerin üstün özellikleri tespit edilmiş olacak; çeşidin ve yörenin potansiyeli ortaya konularak “zeytin gen” kaynaklarının ekonomiye kazandırılma konusunda farkındalık yaratılacak.

Böylece hem zeytin gen kaynaklarımızı korunmuş olacak hem de katma değer katılarak ekonomiye kazandırılmış olacak. Hedef zeytin gen kaynaklarımızdan gelen farklı lezzetleri yüksek kalite ile işleyerek dünya zeytinyağı pazarında yer almak. Böylece hem üretici, hem de yörenin kırsal kalkınması sağlanırken aslında ülkemizin kalkınmasına katkı da sağlanmış olunacak.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi
Bugün Toprak Ana Günü

Toprağa şükranla..

Kapat