Asfalt döküldü, halk ayaklandı: Yedikule Bostanlarına otopark inşaatı şimdilik durduruldu

Yıllardır yapılaşma tehdidi altındaki tarihi Yedikule Bostanlarında gece saatlerinde bir açık otopark inşası başladı. Otoparka karşı, bostana ve tarihi surlara sahip çıkmak isteyen yurttaşlar bölgede toplandı ve dökülen asfaltı kazmalarla sökmeye çalıştı.

Yedikule Bostanları’ndaki İsmail Paşa Bostanı’na mıcır dökülerek şantiye kuruldu. Surların Yedikule Kapısı’na doğru giden yol da asfaltla döşendi. Olayın ardından gelen tepkiler üzerine şantiye şimdilik durduruldu. Arkeologlar, Fatih Belediyesi hakkında sit alanında izinsiz inşaat yaptığı gerekçesiyle soruşturma açılmasını talep etti.

Çalışmaların başlaması üzerine bölgeye giden CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever duruma tepki gösterdi. BirGün’e yaptığı açıklamada yapılan çalışmanın fiili bir durum oluşturmak üzere yapıldığını belirten Gülsever, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) de Fatih Belediyesi’nden de konuyla ilgili bir karar geçmediğini söyledi.

Gülsever, İBB’in kendilerine hizmet edecek otoparkları ile kentin tarihi surlarına, bostanlarına ve yeşil alanlarına kıyıldığını açıkladı. Bostanların nefes alacak bir yer olarak kalması gerektiğini belirten Gülsever, İBB’nin tüm tahribata rağmen kendi projelerini hayata geçirmeyi kafalarına taktıklarını savundu.

 

Fatih Belediyesi yetkilileri ise bostanın İstanbul Belediyesi proje alanı olduğunu belirterek, alana geçici bir otopark yapılacağını söyledi. Belediye yetkilileri “Çevrede kurulan pazar araçlarının park alanı yok. Geçici olarak burası kullanılacak. Mahalleli pazar araçlarıyla ilgili şikâyette bulunmuştu” dedi.

Uzun süredir yapılaşmaya açılmak istenilen Yedikule Bostanları için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, ‘Yedikule Bostanları Rehabilitasyon Projesi’ne Şubat ayında onay vermişti. “Yedikule Belgradkapı Arası Çevre Düzenleme ve Peyzaj Avan Projesi”, adıyla, İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda İBB Meclisi’nde, CHP’li meclis üyelerinin ret oyuna karşılık AK Partili meclis üyelerinin oy çokluğuyla planlara işlenmişti.

İstanbul’da tarihi surların dibinde yer alan, kentsel tarımın ilk örneklerinden olan 1500 yıllık Yedikule Bostanları aslında sit alanı olduğu için çivi dahi çakılmamasını gerektiriyor. Yedikule Bostanları 2006 yılında yapılan kamulaştırmanın ardından 2013’de imara açılmak istendi, o dönemde bazı bostanlar yıkıldı.

BUNU DA OKU:  Türkiye'de ekoturizm: Marmara Bölgesi

Geçtiğimiz Ocak ayında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yedikule Bostanlarında üretim yapan vatandaşlara bostanları temizlemelerini, baraka, sera ve depoları ortadan kaldırmalarını istemişti. Karara direnen bostancılar ve yaşam alanı savunucuları zabıta ekipleri ve çevik kuvvet polisleri tarafından darbedilmişti.

Otopark yerine yeşil park olsun

Bostanların bulunduğu alana moloz ve çeşitli döküntülerin yığılması sonucu özellikle Besteci Musa Süreyya Sokak ve Hacı Piri Sokağı’nın en ufak bir yağmurda sular altında kaldığını belirten çevre sakinleri Fatih Belediyesi’nin yaşanan bu sorunlara neden duyarsız kaldığını sorarak:

‘Bizler Yedikule Konakları’ndan gelen kirli suların yarattığı çevre kirliliği içinde yaşamaya mahkum edildik. Bostanların bulunduğu alana o kadar çok moloz yığdılar ki sokaklarda biriken yağmur suları evlerimizi cehenneme çevirdi. Çocuklarımız salgın hastalıkla karşı karşıya. Bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Bostanlarımızın bulunduğu alana söyledikleri gibi park yapılmasını istiyoruz. Yetkililerin derhal harekete geçmesini istiyoruz’ ifadelerini kullandılar.

80 yaşındaki Melek Geliç ise mahallenin yeşil alana ihtiyacı olduğunu belirterek “Çocukluğumda bu bostandan geçerek okula gittim. Genç kızlığımda buradan geçerek işime gittim. Çocuklarım, torunlarım bu yeşillikte büyüdü. Burası koruma alanı. Nasıl gelip otopark yaparlar! İnsanların toprağa basacağı tek yer burasıydı. Şimdi asfalt döküp etrafını kapatacaklar” dedi.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Kent, Mimari, Yeşil alanlar
Paris Anlaşmasından sonra ülkeler sınıfta kaldı: 1,5 derecelik bir ısınma artık neredeyse kaçınılmaz durumda

Önümüzdeki ay açıklanacak IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) raporunun yazarlarından Drew Shindell, küresel ısınmayı artan sıcaklıkları sanayi devrimine göre 1,5

Kapat