Atık yağları yeniden değerlendirmenin 4 yolu

Atık yağlar, evsel atıkların en tehlikelilerinden biri olmasına rağmen geri dönüşümü yeterince önemsenmeyen kirleticiler. Yemek yaptıktan sonra tencere ve tavada kalan yağı lavaboya dökmeyin. Lavaboya dökülen yağlar hem boru sistemlerinin tıkanmasına neden olur hem de yeraltı sularına, deniz ve nehirlere karışarak canlıların yaşamını tehdit eder.

Atık yağ hakkında bilmeniz gerekenler:

  • 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletir.
  • Ülkemizde her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağ gıda amaçlı olarak tüketilmektedir.
  • Lokanta, fast food, yemekhane, hazır yemek fabrikası, otel, motel, hastane, turistik tesis tatil köyleri, gıda endüstrisi, askeri tesis gibi ticari işletmelerde ve evlerde bitkisel yağların kullanımı sonucu yaklaşık 300 bin ton kızartmalık atık yağ oluşmaktadır.
  • Kulanılmış kızartmalık yağların ekotoksik özellik gösterir ve denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğünde su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önleyerek balıkların ve diğer canlıların ölümüne neden olmaktadır.
  • Lavaboya dökülen kullanılmış kızartmalık yağlar evsel atık su kirliliğinin %25 ‘ini oluşturur.
  • Kullanılmış kızartmalık yağların lavaboya dökülmesi ile, dren sistemine yapışarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların boru cidarına tutunmasına, zamanla borunun daralmasına ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olur.
  • Kullanılmış kızartmalık yağlar önemli bir içme suyu kaynağı olan yer altı sularının kirlenmesine sebep olur.

Peki, yeraltı suları, denizler, nehirler ve içme suları için büyük tehlike oluşturan atık yağlarımızdan nasıl kurtulabiliriz, kullanılmış yağları nasıl yeniden değerlendirebiliriz?

1. Tekrar kullanın

Öncelikle hem sağlığınız hem de çevre için kızartmadan mümkün olduğunca uzak durmanız gerektiğini belirtmekte fayda var. Yiyeceklerinizi fırında, ızgarada ya da zeytinyağlı olarak pişirmeye özen gösterin. Kızartma yaptığınızda ise kullandığınız yağı bir sonraki kızartmanız için saklayın.

Kullandığınız yağ soğuduktan sonra kahve filtresi ya da tülbentten geçirerek süzün ve hava almayan kavanozda, karanlık bir ortamda saklayın. Unutmayın: Tekrar kullanılan yağın yanma derecesi her kullanımda azalır ve toksisitesi artar. Aynı yağ kızartmalarda 2-3 defadan fazla kullanılmamalıdır. Rengi koyulaşıp kokusu ağırlaşan atık yağlarınızı geri dönüştürmek üzere bidonlarda biriktirin.

BUNU DA OKU:  İklim mücadelesine ışık tut

2. Geri dönüştürün
Bidonlarda biriktirdiğiniz atık yağları çoğu belediye ücret talep etmeden evinizden almakta, hatta bazı belediyeler biriktirdiğiniz beş litre atık yağ için size bir litre bitkisel yağ hediye etmektedir. İstanbul’da yaşayanlar atık yağlarını geri dönüştürmek için nereye aramaları gerektiğini Geri Dönüşüm Rehberi‘mizden öğrenebilirler. İstanbul dışında ikamet edenler bağlı oldukları belediyeyi arayarak destek alabilirler.

3. Emici maddelerle beraber atın


Tavada bir şey pişirdikten sonra dibinde kalan az miktarda yağı lavaboya dökmek yerine peçete ile silerek çöpe atın. Biriktirilemeyecek kadar az miktarda yağ atığınız varsa kedi kumu gibi emici maddelerle beraber çöpe atın. Böylece çöp torbasından sızmasını da engellemiş olursunuz.

4. Gaz lambası ve kandilleriniz için kullanın
Elektrik kesintileri için evinizde bulundurduğunuz gaz lambasına atık yağlarınızı koyabilir, evdeki malzemelerle kendi kandilinizi bile yapabilirsiniz. Kandil yapımını öğrenmek için buraya tıklayın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Dekorasyon, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Kendin yap
Gıda etiketlerindeki değişiklikler hakkında bilmek istedikleriniz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tüketicilerin alışverişlerinde yanıltıcı ifadeler içeren etiketlere yönelik değişiklikler getirdi.

Kapat