Avokadoyu aldım peki şimdi n’apıcam?

Avokadonun adını sağlıklı beslenme listelerinin en başında görmeye alıştık da avokadoyu tüketmeye pek alışamadık. Milletçe avokadonun kötü kolesterolü düşürmesi, bol lif ve potasyum içermesi gibi onlarca yararını (bkz. Avokado’nun yararları) biliyor ama avokado tüketmeyi ihmal ediyoruz.

Bunun nedenini ararken Tarım Bakanlığı raporlarına göz gezdirdim ve Türkiye’de düşük avokado tüketimine sebep olarak ‘pahalı bir meyve olması’ ve ‘halkın avokadoyu nasıl tüketeceğini bilmemesi’nin gösterildiğini gördüm. Avokadonun birçok meyveye göre daha pahalı olduğu doğru. Manav ve marketlerde tanesi 6-7 liraya satılıyor.

Bir başka algı da avokadonun çok uzaklarda yetişen tropik bir meyve olması. Avokado Türkiye’de muz yetiştirilebilen her yerde; ağırlıklı olarak Antalya, Mersin, Muğla, Hatay ve Adana’da yetiştirilebiliyor ve yılda 1.000 tondan fazla avokado üretiliyor. Çok uzaklardan gelerek yoğun karbon izi yarattığına inanıyorsanız Türkiye’de yetişen yerel avokadoları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

TIKLAYIN: Avokadonun 12 yararı

Gelelim avokadoyu nasıl tüketeceğimize:

av2

Avokadoyu tüketmenin en basit yolu ortadan ikiye kesip bir kaşıkla yemek tabii ki. Dikkat edilmesi gereken nasıl tüketeceğinizden ziyade ne zaman tüketeceğiniz. Avokado dalından koparıldıktan sonra olgunlaşıp yenmeye hazır hale gelen bir meyvedir ve satın aldığınız yeşil bir avokadonun tam olarak olgunlaiması yaklaşık 5 gün sürer. Aşağıdaki tabloda avokadonun geçirdiği evreleri inceleyebilirsiniz.

av3

Yemeden önce tamamen kararmasını beklediğimiz avokadoların görüntüsü bazen yanıltıcı olabilir. Olgunlaşmasını beklediğiniz avokadolar bir süre sonra çürüyebilir. Meyvenizin tazeliğini sapını koparıp altında kalan kısmın rengine bakarak tespit edebilirseniz.

Sapın altında kalan kısım hâlâ yeşilse rahatça tüketebilirsiniz. 5 gün bekleyecek sabrınız yoksa da bir kese kağıdı içerisine etilen gazı yayan elma ya da muz gibi bir meyve ile avokadonuzu koyup ağzını kapatın ve 24-48 saat içerisinde olgun avokadonuza kavuşun.

BUNU DA OKU:  Yaza özel kivi ve mangolu smoothie

av4

Avokado meyvesi kadar avokadolu tarifler de oldukça yaygın ve lezzetli. Diğer tüm meyvelerden daha fazla doymuş yağ içermesi ve kremamsı yapısıyla avokado et yerine sandviç ve salatalara konabilir. Avokado aynı zamanda dünyaca ünlü guacamole sosunun da ana içeriğidir.

Salatalar

av5

Avokadolu salataların hem birçok yararı vardır hem de oldukça lezzetlidirler. Bu meyve neredeyse tüm kıvırcıklarla iyi gider. Marul, Akdeniz yeşillikleri ve iceberg marullu salatalara koyabilirsiniz. Bir kaba yeşilliklerle beraber doğranmış kereviz, kırmızı soğan, sarımsak, salatalık ve havuç da ekleyin. Yarıya kestiğiniz avokadonuzu jülyen ya da küp şeklinde keserek salatanızın üzerine ekleyin.

Soslar

av6

Hızlı ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak avokadolu soslara çiğ sebze ya da tahıllı krakerleri bandırarak yiyebilirsiniz. Guacamole sosu hem çok ünlü ve lezzetli hem de yapması çok kolay bir tariftir. Avokadonuzu ikiye kestikten sonra meyvenin bir kısmını mixer ya da çırpıcıya koyun.

İnce kıyılmış çiğ sarımsak, kıyılmış kırmızı soğan ve taze sıkılmış limon ya da lime suyu ekleyin. Lezzeti artırmak için domates de koyun ve karıştırın. Damak zevkinize göre malzemeleri azaltıp çoğaltabilirsiniz. Sevdiğiniz her türlü sosa avokado püresi ekleyebilirsiniz. Kremamsı yapısı ve yoğunlaştırıcı etkisiyle hemen her sosla iyi gider.

Sandviçler

av7

Özellikle yoğun çalışıyorsanız sandviç neredeyse her gün tükettiğiniz gıdalardan biri oluyor mecburen. Tost ve sandviçlerinizin içine avokado dilimleri ekleyin ya da mayonez yerine püre haline getirdiğiniz avokadodan sürün. Hele ki et yiyorsanız hindi ve etli sandviçlere avokado eklemek lezzeti ikiye katlıyor.

Smoothie’ler

av8

Güne sağlıklı başlamak için sabah hazırladığınız meyve suyuna yarım-tam avokado ekleyin ve güne enerji dolu başlayın. Ispanak, kara lahana, kereviz ve mevsim meyveleri içeren yeşil smoothie’lere avokado çok yakışıyor. Özellikle çok sulu smoothie’lere avokado ekleyerek aynı zamanda daha yoğun ve kremamsı hale gelmelerini sağlayabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler, Yeme İçme
Avokadonun 12 yararı

Avokado ve sağlık üzerine.

Kapat