Azmin zaferi

Seri katil olduğu için Barbie’yi terk eden erkek arkadaşı Ken’i hatırlıyor musunuz?

Hatırlıyorsanız size iyi haberlerimiz var: Greenpeace’in Endonezya’nın yağmur ormanlarındaki katliamı durdurmak için başlattığı kampanya başarıya ulaştı, Barbie ve Ken arasında artık hiç bir engel kalmadı. Yağmur ormanları da, orman içerisinde yaşayan soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan orangutan ve kaplanlar da artık rahat.

Olay nasıl bu noktaya geldi derseniz:

2010 yılında Greenpeace bünyesinde görev yapan araştırmacılar dünyanın en büyük kâğıt ve ambalaj üreticilerinden olan Asian Pulp and Paper’ın (APP) Endonezya’nın yağmur ormanlarını katlettiğine dair delilleri sundular. Bu raporlara göre APP yağmur ormanlarının ve yaşam alanı bu ormanlar olan hayvanların canına kast ediyordu. Öte yandan APP, bu rapor karşısında sessiz kalmayı ve katliama devam etmeyi tercih etti.

Bu tespitin üzerine yağmur ormanlarını kurtarmak için imza kampanyası başlatıldı ve APP müşterilerinin firmayla ilişkilerini kesmeleri talep edildi. Bu firmalar arasında dünyaca ünlü KFC, Disney, Pizza Hut, Lego, Hasbro gibi firmalar da bulunuyordu.

2011

Ken Barbie’yi terketti.

Barbie’nin üreticisi olan Mattel‘e yönelik olarak hazırlanan video röportajda Ken Barbie’yi seri katil olduğu için terkettiğini açıkladı.

Bu videonun yayınlanmasından kısa süre sonra 500.000’i aşkın kişi, Mattel‘e APP ile ilişkisini kesmesi için imzalarını gönderdi.

İlk tepki Lego’dan geldi. Lego, bundan böyle APP‘den alışveriş yapmayacağını açıkladı. Lego‘yu Mattel, Disney ve Hasbro takip etti. Bu dört firma APP ile tüm ilişkilerini kestiklerini açıklayarak, kampanyanın ilk kahramanları oldular.

2012

Bir yıl daha süren araştırmaların ardından, APP‘nin Indah Kiat‘ta bulunan üretim tesislerinde, uluslararası yasalar tarafından koruma altında olan ve çok ender bulunan gonystylus ağacının kullanıldığı, bu ağacın katledildiği ispatlandı. APP‘den yine ses çıkmadı.

BUNU DA OKU:  Felaketin 5 yıl ardından Fukuşima'dan 12 fotoğraf

Haberin hemen ardından dünyanın en büyük dış fonu olan Norveç Emeklilik Fonu, elindeki tüm APP hisselerini sattığını ve firmayla hiçbir bağı kalmadığını açıkladı. Norveç’i Indah Kiah’ın en büyük üç yatırımcısından ikisi olan Skagen Funds ve MacKenzie Financial izledi ve şirketle bağlarını kopardılar.

APP‘nin en büyük müşterilerinden olan Xerox, National Geographic, Mondi ve Danone; katliama karşı sessiz kalmayacaklarını ve APP ile olan tüm alakalarını kestiklerini açıkladılar. APP‘den yine tık çıkmadı.

Greenpeace gözünü fast food zincirlerine dikti. KFC‘nin ambalaj malzemelerini APP‘den değil başka bir firmadan alması talep edildi.

Bu videonun yayınlanmasının hemen ardından KFC Endonezya, APP müşterisi olmaktan vazgeçtiklerini açıkladılar.

İngiltere ve İrlanda KFC ise dev orangutan ve KFC kovalarının Birleşik Krallık sokaklarını istila etmesinin ardından APP ile olan tüm ilişkilerini kestiklerini açıkladılar. APP ölü taklidine devam etti.

2013: Azmin Zaferi

APP 5 Şubat’ta yeni bir ‘Orman Koruma Politikası‘ yayınladı. Yayınlanan bu metinde APP’nin elini eteğini yağmur ormanlarından tamamen çektiği belirtiliyordu. Böylece APP’nin uzun yıllardır Endonezya yağmur ormanlarına ve doğal yaşam alanı bu ormanlar olan hayvanlara verdiği zarar sona ermiş oldu. Artık orman da, orangutanlar da, kaplanlar da rahat :)

İşte yüz binlerce imza dünyayı böyle kurtardı.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Kent, Topluluklar
Bu nasıl bir dünya?

Zumbara ve !f festival için çok sevimli bir proje hazirlamiş.

Kapat