Başardık: Lego Shell’den ayrıldı

Oldukça başarılı online kampanyalar yürütüen Greenpeace, bir başarıya daha vesile oldu. İmzalarıyla destek veren milyonlarca insan konuyla ilgili bir kamuoyu yaratarak Lego’nun Shell ile yaptığı anlaşmayı yenilemesinin önüne geçti. Peki bu neden önemli?

Lego denildiğinde hepimizin aklında bir imaj belirir, nesillerdir aktarılan bir ‘oyuncak’ fenomeninden bahsediyoruz elbette kolay değil. “Hemen herkesin hayatında yeri olan bir oyuncak ile Shell neden ortaklık yapmak istesin?” diyenlerdenseniz önce bir Shell’in neler yaptığına bakalım.

Kuzey Kutbu’nu neden korumalı?

6890

Greenpeace başlattığı imza kampanyasında durumu gayet güzel özetliyor: “Hassas Kuzey Kutbu, kutup ayıları, balinalar ve deniz aygırları gibi türleri barındıran, benzersiz bir doğal yaşam için vazgeçilmez bir yuva… Kuzey Buz Denizi buzulları, küresel iklimi ve ısıyı düzenleyerek gezegenimiz için bir klima görevi görüyor. Kuzey Kutbu’ndaki buzullar hızla eriyor. Petrol şirketleriyse burayı işgal ederek, buzulların erimeye başlamasının başlıca nedeni fosil yakıt tüketimi olmasına rağmen, eriyen sulardan petrol çıkarmak istiyorlar. Kuzey Kutbu’nda oluşacak bir petrol sızıntısını temizlemek neredeyse imkânsız. Olası bir sızıntının çevre üzerindeki etkilerinin yıkıcı olacağını biliyoruz.”

Hal bu iken, Shell Kuzey Kutbu’ndaki tartışmalı sondaj çalışmalarına devam ediyor. 2015’te Alaska sularında da sondaj yapmayı planlıyor. Ve tüm bunlarından yanında Lego ile işbirliğine ihtiyaç duyuyor, çünkü;

  • Lego’ya işbirliği yaparak kendi logosunu milyonlarca çocuğun eline yerleştirerek gelecek nesilde marka sadakati yaratmayı istiyor.
  • Ve bu strateji Shell’in Kuzey Kutbu’ndaki tartışmalı petrol sondaj planlarını kabul edilebilir hale getirmek ve Shell’i pozitif değerlerle bağdaştırarak kamuoyunu yanıltmak amacıyla bazı “dostlar” satın almasını içeriyor.

Oyun bozuldu

Kamuoyunun sesine karşılık veren Lego, Greenpeace’in başlattığı online kampanyaya katılan milyonlarca insana Shell ile kontratını yenilemeyeceğini açıkladı. Evet, Shell’i durduramadık ama oyunu bozuldu, ifşa oldu ve daha önemlisi yalnızlaştı.

BUNU DA OKU:  Kötünün kötüsü

Bununla birlikte Greenpeace’in Kuzey Kutbu’nun kurtarılmış bölge ilan edilmesi için bir öneri hazırladığını ve bunu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon‘a ulaştırdığını da ekleyeyim. Kuzey Kutbunu kurtarma hareketinin bir zafere ulaşması belki de an meselesidir. Tam da bu nedenle bir gözünüz mutlaka Greenpeace’te olsun.

Destek veren herkese teşekkürler!

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İyi haberler, Oyuncak, Yenilenebilir Enerji
Çok renkli bir organik kongre: IFOAM

Kongre sürecini mutlaka takip edin.

Kapat