Bebek bezleri hakkında gerçekler

Pamuk üretim sanayisi çok duyulmasa da aslında dünyanın en kirli sektörüdür. Pamuk, yetiştirilme sürecinde kimyasallara ve pestisitlere maruz kalır. Üstelik bu sürece, tekstil dişlisine giren renklendirme de eklendiğinde, üzerimize giydiğimiz kıyafet sahip olduğu tüm zehirleriyle derimizle buluşur.

Sağlıklı çocuk yetiştirme ve sağlıklı yaşam denildiği zaman öncelikle üzerinde durduğumuz konu gıda oluyor genellikle. Doğa ile dost gıda, adil gıda gündemimizde kalmayı başarabiliyorken, sıra artık tekstil ve iç giyime gelmeli.

İçinde bulunduğumuz endüstriyel dünyanın şartlarında, günümüzde birçok kuruluş doğal gıda ihtiyacına ve talebine cevap verebiliyorken, organik giyim de artık tercih edilmesi gereken bir seçenek.

Cloth-Diapers-Eco-Chic-Baby11

Peki nereden başlamalı?

Yeni doğan ve yetişmekte olan bebeklerin en hassas noktaları tabii ki ciltleridir.

Bebeklerin taptaze derilerini, arınmışlıklarını olduğu gibi korumak ve onlara iyi bakmak için organik ve doğal yollarla işlenmiş tekstil ürünleri tercih edilmelidir.

En basitinden, yeni doğan ve 2 – 3 yaş aralığına kadar çocuğunuzun hayatında büyük bir yer kaplayan bebek bezleri, sizlerin olduğu kadar çocukların da aslında baş belasıdır. Ucu belli olmayan harcamalar, tek kullanımlığın getirdiği ziyan, yalnızca ekonominize değil, çocuklarınızın sağlığına da zarar veriyor.

Milyonlarca ailenin, raflardan sorgulamadan aldığı bebek bezi kansorejen madde, ftalat, sodyum poliakrilat, zehirli aromatik kokular içeriyor. Bu içerikler ise, çocuğunuzun gelişiminde sağlıksız koşullar oluşturuyor. Bu durum ileri vadede üreme bozukluğuna, solunum yolları bozukluğuna, ve hormonel bozukluğa yol açıyor.

Bir bebek günde ortalama 6-8 bebek bezine ihtiyaç duyuyor. Bu bir sene de ise yaklaşık 3.000 adet bez, bebeğinizin cildine temas ediyor. Bu rakam iki ton civarı çöp demektir.

Cloth-Diapers-Eco-Chic-Baby21

Tek kullanımlık bebek bezleri ile ilgili bilmeniz gerekenler:

  • Tek kullanımlık bebek bezlerinin %92’si kendini çöp sahalarında buluyor. Doğaya atılan bir bebek bezinin kaybolması için gereken süre neredeyse 400-500 yıl civarında.
  • Bebek bezleri ayrıca en çok tüketilen evsel atık listesinde üçüncü sırada. Doğada çözünmeyen çöplerin %30’unu bebek bezleri oluşturuyorlar.
  • Bebek bezinin üretim sürecinde, neredeyde giysi üretiminden 2–3 kat dafa fazla su harcanıyor.
  • Bir bebeğin yıllık ihtiyacı olan bebek bezi malzemelerini, 130 kilo odun, 20 kiloluk petrol stoğu, 10 kilo klor sağlıyor.
BUNU DA OKU:  Çocuklar için sömestr etkinlikleri

Masum çocuk bezlerinin yarattığı sonuçlar iklim değişikliğinden, doğal kaynakların kirlenmesine kadar uzayıp gidiyor.

Sağlıklı seçimler yapmak mümkün

Tek kullanımlık bebek bezi olmazsa olmaz seçeneğiniz olmasın. Yarardan çok zarar sağlayan bu bebek bakımı ürünlerinin doğa ile dost bir alternatifi var: organik pamuklu tekrar yıkanabilir bebek bezleri.

Şu sıralar Kuzey Amerikalı ve Avrupalı aileler tarafından giderek benimsenen bu alternatif, hızlı tüketim ürünlerine karşılık sürdürülebilir kaynak kullanımı, uzun ömürlü ve doğa dostu oluşu ile ekonominize ve en çok da sağlığınıza katkı sağlıyor.

Organik pamuktan üretilen bebek bezlerinin her yeni doğanın evine girmesi gerekiyor.

543543534(1)(2)(1)

Kaynaklar:

http://babeegreens.com/benefits-of-organic-cloth-diapers/

https://organiclifestyle.com/organic-cotton/organic-cotton-why-bother

http://www.alternet.org/personal-health/toxic-diapers-your-childs-disposable-diapers-contain-endocrine-disruptors

http://www.diaperanswers.org/about/references.html

http://realdiapers.org/diaper-facts

http://www.smallfootprintfamily.com/dangers-of-disposable-diapers

http://teknolojikarastirmalar.com/pdf/tr/04_2013_7_1_138_802.pdf

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Giyim
Çocuk şampuanlarındaki 5 tehlike

Kullandığımız kozmetik ürünlerinin %60’ı derimiz tarafından emiliyor. Dolayısıyla çocuğunuz için kozmetik ürün seçimi yaparken bazı noktalara dikkat etmenizi ve etiket...

Kapat