Bilim insanları uyardı: Kömürlü termik santrallerinin sayısı artıyor nefes alamıyoruz

Geçen Cumartesi günü, Türk Tabipleri Birliği, Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türkiye’deki hava kirliliği ve iklim değişikliği ile kirliliğin yol açtığı sağlık sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Karaköy Salt Galata’da “Nefes Alamıyoruz: Hava Kirliliği, İklim Değişikliği, Sağlık” konulu sempozyum düzenledi.

Türk Toraks Derneği Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, Türkiye’de 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini belirtti. Bu rakamın 14 bini kalp krizi, 10 bini felç, 6 bini akciğer kanseri, geri kalanı ise KOAH ve solunum yolları hastalıkları olduğunu belirten Çalışır, bu ölçümün yapıldığı 2012 yılında Türkiye’de trafik kazalarından hayatını kaybeden insan sayısının ise 3 bin kişi olduğunu belirtti.

Çalışır bu rakamlara bakıldığınıda hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybedenlerin, trafik kazalarından dolay hayatını kaybedenlerden 11 kat daha fazla olduğuna dikkat çekerek, durumun ciddiyetini belirtti.

TIKLAYIN: Avrupa’nın kömür lideri Türkiye!

nefes-alamiyoruz

Hava kirliliğinin bir çok sağlık sorununun nedeni olduğunu söyleyen Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ise hava kirliliğine maruz kalmanın, yaşam süresini kısaltığını belirtti. Yaşlı, çocuk, hamile ve emziren kadınların hava kirliliğinden daha fazla etkilendiğini belirten Tükel, kömürlü termik santrallerin artık dünyada terk edilmeye başlanan bir enerji kaynağı olduğunu ama ülkemizde durumun tam tersi olduğunu belirtti.

Türk Tabipleri Birliği Sempozyum Temsilcisi Prof. Dr. Kayıhan Pala ise hiç sigara içmeyenlerin bile havası kirli bir yerde yaşıyorsa, akciğer kanseri olma riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Türk Toraks Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram da havası kirli yerlerde büyüyen çocukların akciğerlerinin gelişmediğini ifade etti.

Gelecek dönemlerde Türkiye’de 20 olan kömürlü termik santral sayısının 80’e çıkartılması planlanıyor. 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde kömürlü termik santrallerin Türkiye’nin tarım arazilerine olan etkilerine bir basın bülteni ile dikkat çeken TEMA Vakfı, tarımsal açıdan önemli bölgelerimiz olan Adana, Çanakkale ve Konya Havzası büyük kömür yatırımları ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

BUNU DA OKU:  Büyüleyici güzellikte, ölümcül derecede zehirli 5 bitki

soma_agac_kesilmesi-2

Çanakkale için bir modelleme çalışması yaptıklarını belirten TEMA Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar, elde ettikleri sonuçlara göre yeni santrallerin hayata geçmesiyle bölgedeki hava kirliliğinde yıllık ortalama düzeylerin %50-%150 oranlarında artacağını aktardı. Bu kirliliğin 1,400 km2’lik bir alana etki edeceğini ifade eden Karapınar, bu tahminlere göre tarımsal gelirlerin 3 milyar TL’yi aştığı Çanakkale’de hava kirliliğinin önemli verim kayıplarına neden olacağını söyledi.

Nefes Alamıyoruz etkinliğinde de sayısı artan kömürlü termik santrallere değinildi. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Türkan Günay, temiz havaya kavuşmak için Türkiye’nin bir an önce yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini belirterek, “İnsanın temiz hava soluma hakkını elinden almamalı” diye konuştu.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Doğa’nın Ritmine Dönüş: Sanat ile Doğa için Acil Çağrı

Ahunur Özkarahan’ın sergisi 18 Ekim 2016'ya kadar Halka Sanat’ta gösterime sunulacak.

Kapat