Bir iPhone fiyatına evinizin tüm elektriğini bir rüzgar türbininden karşılayın

Bazı bölgelerine elektrik gitmeyen Hindistan’da bizim gibi hidroelektrik santrallerinin ülkeye getireceği yarar ve zararları tartışa dursun, iki Hindistanlı genç hem ekolojik dengeyi koruyacak hem de enerji krizini geçmişte bırakacak bir proje geliştirdiler.

Projenin yapılacağı Athirapally şelalelerini korumak isteyen bu iki genç, Arun ve Anoop George, Avant Garde Innovation adlı bir şirket kurarak düşük masraflı ama bir evin elektriğini üretecek kapasiteye sahip bir rüzgar türbini tasarladılar. Tavan vantilatörü büyüklüğündeki bu türbin, her gün 5 kW elektrik üretmekte ve sadece 750 dolara yani 2300 Türk lirasına mal olmakta.

TIKLAYIN: Enerji ihtiyacımızı karşılamanın reçetesi: Biraz tuz, azcık cam ve bolca güneş

2016-10-25

Hedeflerinin enerji fakirliğinin önüne geçmek olduğunu belirten iki kardeş, dağıtılmış, yerel ve yenilenebilir enerjinin temiz bir doğa ve ekonomik ve sosyal değişimin anahtarı olduğunu belirtiyor.

Küresel elektrik üretiminin %3,4’ü ile dünyanın en fazla 6. elektrik tüketen ülkesi Hindistan’da bu rüzgar türbinlerinin geleceği açık gibi gözüküyor. Çünkü, yerel hükümetlerin çoğu bölgeye elektrik götürmesi için yüksek miktarlarda yatırım yapması gerekiyor.

750 dolarlık masrafı ile normal bir rüzgar türbininden neredeyse 10 kat daha ucuz olan bu türbin, kırsal bölgelere, tarım alanlalarına ve köylere uygun bir şekilde inşaa edilmiş.

thumbimg

Birleşmiş Milletlerin de dikkatini çeken proje şirketi “BM Herkes için Yenilenebilir Enerji” yarışması kapsamında 1 milyar dolarlık yatırım alma şansını yakaladı. Rüzgar enerjisi üretimi konusunda Çin, ABD ve Almanya’dan sonra 4. olan Hindistan belki bu projelere daha fazla yatırım yaparak, hidroelektrik santrallerin çevreye vereceği zararlardan kendini koruyabilir, Athirapally şelaleleri gibi güzellikleri koruyabilir.

BUNU DA OKU:  Kadıköy Ekoloji Buluşmaları başlıyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Yenilenebilir Enerji
Endüstriyel Yaralar: Her gün satın aldığımız şeylerin gizli bedeli

Amerikalı fotoğrafçı ve çevre aktivisti J Henry Fair'in 15 yıldır üzerinde çalıştığı kitabı Endüstriyel Yaralar (Industrial Scars) çıktı.

Kapat