Bir t-shirtün çevreye etkileri

Bazen giymekten hiç sıkılmadığınız favori haline gelmiş, bazen de güzel günlerde hep üstümüzde olan uğurlu t-shirtler belirliyoruz kendimize. Bu giysiler ile ilgili kendimize anılar yarattığımız oluyor. Ama o t-shirtün nasıl üretildiğini biliyor musunuz?

Bir t-shirtün hikayesi mağazadan fabrikaya, fabrikadan tarladaki hammaddeye kadar geri gidiyor. Çoğu zaman hammaddesi pamuk olan bu t-shirtler ise sürdürülebilirlik ve çevre açısından baktığımızda aslında çok da masum değil.

Dünyada kullanılan suyun %70’i tarımsal üretime ayrılmış durumda. Yediğimiz gıdalar için vazgeçilmez olan su, t-shirtlerin en çok kullanılan hammaddesi pamuk için de aynı önemi taşıyor. Ama maalesef pamuk oldukça fazla su isteyen bir bitki. Öyle ki, bir adet t-shirt’ün üretimi için bir kişinin 900 günlük su ihtiyacı olan 2.700 litre su harcanıyor.

Özellikle organik pamuktan üretilmeyen ürünler için pestisit ve gübre kullanımı oldukça yüksek. 450 gram pamuk üretimi esnasında 150 gram kimyasal gübre kullanılıyor. Bir yılda ise tüm dünyada kullanılan pestisitlerin %10’u, böcek ilaçlarının ise %25’i pamuk tarlalarında kullanılıyor. Bu bir t-shirt için 90 gram gübre, 4 gram tarım ilacı kullanılması demek.

213423546(1)

Bununla beraber hammaddelerin, t-shirt’e dönüştürülmesi sırasında, sadece bir t-shirt için 550 gram fosil yakıt kullanılıyor. Bu fosil yakıtlar ise her bir t-shirt için 6 gram kardondioksiti atmosfere salıyor. Her t-shirtün ömrü boyunca çamaşır makinesinin harcadığı enerji de cabası.

Durum her ne kadar kötü güzükse de çözümler mevcut. T-shirtünüzü yıkarken çamaşır makinanızı 60 yerine 30 derecede çalıştırarak karbon emisyonunuzu yarı yarıya indirebilirsiniz.

Eğer eskimiş, dolabınızın bir kenarında unutulmuş t-shirtleriniz varsa bu giysileri geri dönüştürerek yukarıda belirtiğimiz bu kaynakların kullanımını da azaltabilirsiniz.

Eskidikleri zaman çoğunlukla çöpe giden bu t-shirtler, aslında %90 oranında geri dönüştürülebiliyor. Bu çok daha az karbon emisyonu ve su kullanımı demek.

BUNU DA OKU:  Tahinin bilmediğiniz 10 yararı

Geri Dönüşüm Haftası kapsamında bir kampanya başlatan H&M tonlarca kullanılmayan tekstil ürününü topluyor. Bu tekstil ürünleri özel işleme tesislerine götürülerek sınıflandırılıyor. İyi durumdaki ürünler ikinci el mağazalarına gönderilirken, kullanılmayacak kadar yıpranmış olanlar başka tekstil ürünleri olarak yeniden hayat buluyor, hatta izolasyon, ya da dolgu malzemesi olarak kullanılıyor.

20160415192922

Bu ürünler, yeniden lif olarak öğütülüp, ipliğe dönüştürülerek, yeni kumaşlar dokunmasında ham madde olarak kullanılıyor. Hatta lif için öğütme sürecinde ortaya çıkan tozlar bile filtrelendirilerek yeni malzemelere dönüştürülüyor.

H&M bu yıl bir ilke imza atıyor ve küresel bir moda hareketi başlatıyor: Dünya Geri Dönüşüm Haftası (World Recycle Week). 18-24 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek Dünya Geri Dönüşüm Haftası’nda H&M, süregelen Ürün Toplama Girişimi ile bugüne kadar topladığından çok daha fazla kıyafeti 1 haftada toplamayı hedefliyor.

Siz de kullanmadığınız her türlü kıyafet ve kumaşı, H&M mağazalarına götürerek geri dönüştürülmesini sağlayabilir ve bir sonraki alışverişinizde kullanacağınız hediye çekini ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Firmanın 2010 yılından beri sürdürdüğü kampanyada bu yılki hedef, bir haftada tam 1.000 ton ürün toplamak ve geri dönüştürmek. Bugüne kadar 25.000 ton giysiyi geri dönüştüren H&M’in hedefine ulaşmasına yardım edin ve hediyenizi kazanın.

332432432

Belki de kullanmadığınız o t-shirt size H&M’in geri dönüşümlü kumaşlarla yarattığı yeni kreasyonundan bir parça olarak geri döner, kimbilir?

Size en yakın H&M mağazasını öğrenmek, moda döngüsüne hemen dahil olmak ve size özel H&M indiriminden yararlanmak için burayı tıklayın ve fikirlerinizi #WorldRecycleWeek etiketiyle paylaşın. Geri Dönüşüm Haftası kutlu olsun!

World Recycle Week hakkında daha fazla bilgiye 
http://www.hm.com/tr/world-recycle-weekadresinden ulaşabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

Enviromental Justice Foundation

WWF

Mac Recycling

Earth911

Charter Recycling

Denims and Jeans

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Giyim, Hayat, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Moda
Dünya Günü’nde iki süper etkinlik birden

İstanbul'da Dünya Günü'ne özel iki farklı etkinlik düzenleniyor. Biri Bant Mag ekibinin Arkaoda'da gerçekleştirdiği Bant Mag. ile Dünya Günü etkinliği...

Kapat