Bir tabak et beş yüz bin arabaya bedel

Belçika’nın et, balık ve kabuklu deniz ürünleriyle ünlü şehri Ghent artık her perşembe vejetaryen oluyor.

Etsiz Pazartesi akımını bir ileri safhaya taşıyan 200.000 şehir sakini haftanın bir günü et yemeyerek yılda 500.000 arabanın salgıladığı CO2’ye eşit miktarda gazın salınımının önüne geçiyor. Bu karar AB’nin ‘sera gazı salımının %18’inin et üretim ve tüketimi kaynaklı’ olduğunu açıklayan raporunun ardından alınmış. Etik Vejetaryen Derneği (Ethical Vegetarian Association) sözcüsü Flanders bu kararın dayanak noktasının ‘et tüketimini azaltmaya bir yol tanımak’ olduğunu söylüyor. Bu uygulama tabii ki zorunlu değil fakat perşembe günleri tüm okul kantinlerinde, hastane ve restoranlarda en az bir vejetaryen seçenek bulundurulması zorunlu. Bazı restoranların menüsü ise bu günlerde yalnızca vejetaryen seçeneklere yer veriyor.

Son yıllarda et ürünlerine olan talep küresel boyutta artıyor. Bu da et üretim alanlarının artmasına, üretim sürecinin makineleşmesine ve hayvanların daha küçük alanlara hapsedilmesine neden oluyor. Bu tesisler çok büyük miktarlarda enerji tüketilmesine, sera gazı salınımına ve su kaynaklarının kirtilmesine neden oluyor. Hayvan yemlerinde kullanılan mısır, soya ve diğer tahılların aşırı miktarda tüketimi ise tropik yağmur ormanlarının yok olmasına sebep oluyor. 1961 yılında 71 milyon ton olan et stoğu, 2007 itibariyle 284 milyon tona çıktı. Bu da bu yıllar arasında kişi başı et tüketiminin iki katın üzerine çıktığını gösteriyor. Bu artışın önüne geçilmezse bu rakamın 2050 yılında yeniden ikiye katlanması bekleniyor. Aşırı et tüketiminin zararı sadece çevreye de değil. Hayatı boyunca et tüketen bir insanın kanser riskinin daha fazla olduğuna dair bilimsel çalışmalar bulunuyor. Hem kendine hem çevreye değer veren her bireyin et tüketimini azaltması şart. Tüketim bu hızla devam ederse yakın gelecekte doğal kaynakların çoğu kullanılamaz hale gelecek. Siz de Etsiz Pazartesi kampanyasına katılarak eti en azından haftada bir gün hayatınızdan çıkarabilir, çevreye ve kendinize artı değer katabilirsiniz. (Kaynak: mentalfloss.com)

BUNU DA OKU:  Vejetaryen besin kaynakları
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gıda, İklim Değişikliği, Vejetaryen ve Vegan
Cips yemem, turp yerim!

Tercih edebileceğiniz sağlıklı seçenekler.

Kapat