Bitkilerinizin seveceği ev yapımı tarifler

Baharın renkleri, kokuları ile bahçelerimiz, balkonlarımız, cam önlerimiz şenlenmeye başlıyor. İstanbul’u erguvanlar çoktan donattı bile. Bahçelerimizin güzel görünmesi için yine seralardan alışverişler yapılıyor. Bu arada da bolca para gidiyor bahçe malzemelerine. Oysa mutfak artıklarınızı kullanarak ya da doğanın nimetlerinden yararlanarak bitkilerinizi besleyebileceğinizi bilseydiniz belki de geçen hafta seradan yaptığınız alışverişte harcadıklarınızın yarısını harcamak zorunda kalmazdınız! Umarız geç kalmadık ve siz henüz alışverişinizi yapmadınız çünkü vereceğimiz bir kaç tarifle bitkilerinize besin ve gübreleri evde hazırlayabileceksiniz. Üstelik yapması da çok kolay. Bir kova, biraz su ve biraz da zaman gerekiyor. Bitkileriniz size minnetar olacaklar.

Yosun:

Eğer denize yakın bir yerde yaşıyorsanız, şahane çünkü şehirde yosun bulabilmeniz neredeyse imkansız. Kumsaldan kıyıya vurmuş ve kurumuş yosunları toplayın. Tuzunun akması için güzelce yıkayın ve bir fıçının içine koyun. Tepeleme su koyun ve bir kapakla üzerini örtün, en az iki ay bekleyin. Spreyleyerek kullanabilirsiniz. Çiçek ve meyvelerin büyümesini hızlandıracaktır.

Kaynamış sebze suyu:

(Mutlaka tuzsuz olmasına dikkat edin) Sebzeleri kaynattığınız suyu soğuttuktan sonra bitkilerinizi sulamak için kullanabilirsiniz. Su sebzelerin bıraktığı yoğun besin ile dolu olduğundan bitkilerinizin büyümesini sağlayacaktır.

Mutfak artıkları karışımı:

Meyvelerin kabuklarını soyduktan sonra atmayın, küçük bir kovada biriktirin. Kaynamış suyu üzerlerini kapatacak kadar dökün ve bir gece bekletin. Ertesi gün bitkilerinizi bu su ile sulayın. Ama lütfen dikkat edin mutfak artıklarınızın içinde et veya süt mamülleri olmasın.

Bahçe artıkları karışımı:

Mutfak artıklarındaki aynı mantıkla örneğin kesilmiş çim artıkları, yapraklar, dal parçaları, ölmüş çiçekler, her ne toparlayabiliyorsanız bahçenizden bir fıçıya koyup, yine üzerini su ile örtüp, kapak kapayıp en az 1 hafta bekletin. Kullanılmaya hazır olduğunda, içindekileri eleyerek çıkarın ve suyunu bitkilerinize verin. Bu tarifin tek kötü yanı elerken suyun içine istemeyeceğiniz tohumların karışma ihtimali olacaktır. Ayrıca mutfak artıkları ve bahçe artıklarını birbirleriyle karıştırıp aynı etkiyi sağlayabilirsiniz. Yaratıcılığınızı kullanın.

BUNU DA OKU:  Şekeri bırakma kararı aldıktan sonra yapılacak ilk 5 şey

Gübre Çayı:

Her türlü gübreleme için kullanabileceğiniz bir yöntem olan bu karışımı 2-3 haftada bir kullanabilirsiniz. İyice çürümüş bir kürek gübreyi yine bir fıçını içine koyun ve üzerini su ile doldurup bir gece bekleyin. Bu suyu sadece toprağa dökün, yaprak veya gövdelere gelmemesine dikkat edin. Asidik olduğundan bitkinizi yakmasını istemezsiniz .

Kompost çayı:

Besin açısınzdan zengin olduğu kadar bitkiyi güçlendireceği için böcekleri de uzak tutacağından bir çeşit organik böcek kovucu hazırlamış olursunuz bu çay sayesinde. Unutmayın ki kompost yapıyorsanız bu çayı hazırlayabileceksiniz. Kompostunuzdan bir kaç kürek dolusu kompostu fıçıya koyun, 5:1 ölçüde su ekleyin ve çok iyi karıştırın. Suya oksijen katmak amaçlı bir hafta boyunca her gün karıştırın. Kullanmadan önce mutlaka elekten geçirin. Elediklerinizi komposta geri koyabilirsiniz. Geriye kalan karışımı 10:1 gibi bir ölçüyle sulandırıp toprağa dökerek kullanın. En fazla 2 haftada bir kullanın. Bitkilere ilk yapraklarını açmaya başladıklarında vermeye başlarsanız gereken tüm besini bu çay karışımından alabilirler.

Yumurta suyu:

Yumurtalarınızı kaynattıktan sonra geriye kalsiyum kalıntılarının kaldığını görürsünüz. İşte bitkilerinizin özellikle de afrika menekşelerinizin ihtiyacı olan da budur. Suyun soğumasını bekledikten sonra kullanabilirsiniz. Çiçeklenme ve büyümede etkilidir.

Organik beyaz yağ:

Beyaz yağ karışımı hazırlayabileceğiniz en kuvvetli ve en ucuz böcek ilacı olacaktır. Fidan biti, unsu böcek, narenciye sineği, gül üzerinde yaşayan akarlar ve tırtılları uzak tutmak için kullanılır. Marketlerde satılanları petrol bazlı olup oldukça pahalıdır ve bunları bahçenize sıkmak isteyeceğinizi düşünmüyoruz. İki yüzyıldır evlerde yapılan bu tarifi hala bir çok kişi tarafından kullanılıyor. 2 su bardağı bitkisel yağı, ½ su bardağı likit organik sabunu bir kavanozun içinde beyazlaşana dek çalkalayarak karıştırıyoruz. 1 litre suya 10 ml. (2 yemek kaşığı) kadar koyarak sulandırıyor ve sprey şişesine koyup kullanabiliyoruz. 3 ay raf ömrü olduğunu, serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeniz gerektiğini hatırlatalım. 30 derece ve daha sıcak havalarda kullanmamanızı tavsiye ediyorlar. Sabah erken veya geceleri uygulamanız daha sağlıklı olur. Yaprakları çok yumuşak veya tüylü olan bitkilerde yaprak yanıklarına yol açabileceğinden kullanmayın. Yaprağın her iki tarafına, dallara ve böceklerin yaşamak isteyebilecekleri her yere sıkın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Hayat
Çöpten sanata

Tim Noble ve Sue Webster'ın karşıdan ışık verildiğinde duvarda değişik resim yansımaları oluşturan çöp yığınları Unexpected Shadows (Beklenmedik Gölgeler) sergisinde.

Kapat