Bitkisel beslenme kas gelişimine iyi geliyor

Sporcuların ya da spor yapanların beslenme algısında ağır bir yeri olan hayvansal ürünler kimimizin menüsünde kolayca yer ediyor. Bitkisel beslenme, kas kuvvetinizi korumanız ve geliştirmeniz için ihtiyacınız olan vitaminleri, mineralleri ve daha fazlasını sizlere sunarak antrenmanlarınıza ve egzersizlerinize fayda sağlıyor. Vitamin ve mineraller dışında, vücudun alması gereken amino asitlerle ve karbonhidratlarla, farklı ölçülerdeki ihtiyaçlarınızı metabolizmaya zarar vermeden karşılıyor.

01010101010101

Sizin de çok kez gördüğünüz ve duyduğunuz (ve belki yaptığınız) gibi, genellikle spor salonundan çıkanlar, genelde karınlarını et ve süt ürünleriyle doyuruyorlar. Araştırmalar doğrultusunda, bu tür gıdaların kas dokusunu kuvetlendirdiğini söyleyebileceğimiz gibi, aşırı iltahaplanma ve fazla tüketildiğinde (genelde antrenmandan sonra aşırı tüketilir) kalp rahatsızlıklarına yol açabileceği bile belirtiliyor.

Yalnızca alınan kalorilerle değil, aynı zamanda yapıları ile çekirdeklilerin, yeşillerin ve tahılların kasların oluşumda harikalar yarattığını söyleyebiliriz. Bir sebzede ne var ne yok diye soracak olursanız kısacası şöyle özetleyelim: kas hücreleri için kaliteli mineraller, kas tedavisi ve enerji için karbonhidrat ve vücutta protein oluşturmak için zengin amino asitler.

Vucut geliştirme sporunun efsane sporcularından biri ve Terminatör filminin yıldızı Arnold Schwarzenegger bile protein kaynaklarını sebzelerden rahatlıkla alınabileceğini, vejetaryen ve vegan bir çok vucut geliştirici ile çalıştığını ve onların da sağlıklı ve güçlü kalabildiğini söyledi.

Yani birçok sporcunun tersine, kaslarınızı birkisel gıdaya emanet edebilirsiniz.

Neden mi?

1.Hücreleri besler

Bitkisel beslenmeye dayalı öğünler, kasları hücre seviyesinde besler ve güçlendirir. Kuvvetlenmek ve enerjinizi harekete dönüştürmek istiyorsanız, gıda seçiminizi çok iyi yapmalısınız. Gıda, egzersiz rutinlerinizi mahvedebildiği gibi emeğinizin karşılığını almanızı da sağlayabilir. Bitkisel gıda, sadece kasların ihtiyacı olanı değil, vücudunuzun eksiği ne ise onu tamamlar. Hazinesi, içindeki çinko, demir, ve B vitaminleridir.

BUNU DA OKU:  Finlandiya'daki marketlerde 'happy hour' uygulaması başladı

2. Daha fazla alkali

Etsiz bir beslenme alışkanlığına geçiş yaptığınız zaman, önceki diyetinize göre daha fazla alkali besleneceğiniz kesin. Ama şunu da hatırlatalım: Sadece bitkisel beslendiğiniz zaman %100 alkali beslenmiş olmazsınız. Bunun başlıca sebepleri tabii ki gözümüzü her zaman dört açmamız gerektiğini bize söyleyen işlenmiş yağ ve tatlandırıcılar. Hayvansal gıdanın aksine, bitkisel beslenme daha az iltahaplanmaya sebebiyet verir ve bundan dolayı, bedende daha az yorgunluk ve sakatlanma görülür.

Eğer bitmeyen yorgunluğunuz varsa ve kendinizi iyileştirmeye çalışıyorsanız öncelikle ne yediğinize odaklanmalı ve kendiniz için sağlıklı olanı seçmelisiniz.

111111111111111111

3. Enerji dolu sebzeler

Bitkisel besinler, siz bunun farkına varmasanız da enerjinizi ateşleyecek güçtedirler. Bundan sonraki ilk öğününüzün hayatınızda neleri değiştirdiğine odaklanın. Ne yediğinizi not edin. Farkı siz de kendi gözlerinizle görün.

İşin özünde enerji konusuna gelindiği zaman nişastalı ve nişastasız olarak ürünleri ikiye ayırmakta fayda var. Hububatlar, baklagiller, çekirdekliler ve sert kabuklu meyveler, kişiden kişiye göre değişen ihtiyaç miktarını dengeleme ve enerjinizi ateşlemede önemli bir rol oynuyor.

Genel olarak antrenman öncesinde hatta sırasında, çok defa muhtaç olduğumuz bu besinler akla ilk gelen yalnızca karbonhidrat değil, magnezyum ve B vitamini ihtiyaçlarınızı da giderecek enerjiyi barındırır.

Unutmayın kasların sadece bir ağırlık odasına ve sıkı antrenmanlara ihtiyacı yok. Günlük hayatımızda yer edinen yürüyüş, her türlü hareket ve enerji harcadığımız diğer aktiviteler kaslarımızı sandığımızdan daha fazla çalıştırıyor.

4. Bitmeyen çeşitlilik

Bitkisel odaklı beslenmeye geçmenin hayatınıza kattığı bir diğer güzellik de çeşitlilik olacaktır. Evet, hazırlayabileceğiniz bir sürü alternatif var.

Yemek yapmayı sevmeyenlerin çokça faydalanacağı, etsiz yaşam dünyası aslında, karşınıza zorluklarla değil, hem zenginlik hem de kolay alternatiflerle çıkıyor.

Eğer çekirdeklileri ve meyveleri sevmiyorsanız, yeşillere odaklanın. Lifli yeşillerle enerji topları hazırlayın.

BUNU DA OKU:  ReWilding: Yabana geri dönüş

333333333333333

5. Bitkisel proteinler daha az zarar verir

Sonuç olarak protein her an karşımıza çıkan ve ana menülerde yerini almış, çoğu yerde alternatifi olmayan bir seçenek. Yapmamız gereken şey öncelikle antrenman sonrası ve öncesi beslenme alışkanlıklarımızı tekrar şekillendirmek ve hazırlıklı olmak.

Neredeyse kendimize protein kuralı koyduğumuz egzersizlerimizi, bir de şu bilgilerle güncelleyelim:Hayvan kaynaknaklı proteinler böbrekler için sakıncalı olduğu gibi kanser riskini de artırmakta.Bitkisel ürünlerin bu konuda bir zararı yok. Protein odaklı düşünecek olursak, bitkisel grubundaki bir besinin yalnızca amino asitinden faydalanmıyorsunuz, aynı zamanda, zengin mineralleri, vitaminleri ile de vücudunuza ve antrenmanlarınıza katkı sağlamış oluyorsunuz.

Hem antrenman sonralarına oturan beslenme düzeniniz, hem de hayatınıza yer etmiş beslenme alışkanlıklarınız, enerjiniz ve performansınız ile ilgili çok şeyi belirliyor.

Vücudunuzu dirençli tutmak, ağrılar ve sakatlanmaların üstesinden çabucak gelmek istiyorsanız, öncelikle hayat tarzınıza uyum sağlayabilmenizi kolaylaştırabilecek bir beslenme düzenine geçiş yapmalısınız.

Kaynak: http://www.onegreenplanet.org/natural-health/ways-a-plant-based-diet-can-build-and-preserve-your-muscle-mass/

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Hayat, Kişisel Bakım, Spor, Vejetaryen ve Vegan
6 adımda doğaya dost evcil hayvan beslemek

Kusura bakmayın, evinize bir canlı almak bir oyun değildir. Getirilerini size saymakla bitiremeyecek olsak da, hayatınızı değiştirdiği yönler çok fazla...

Kapat