Biyoçeşitliliği takip edebilirsiniz

“Dünya Biyoçeşitlilik Günü”nde Colorado’daki Yale Üniversitesi bilim adamları dünyanın ilk yaşam haritasını hazırladıklarını açıkladılar. Hazırladıkları sitede her bitki ve hayvan türünün bulundukları lokasyonlar belirtilecek ve yine iklim değişikliğine veya diğer etkenlere bağlı olan nüfus değişiklikleri de yine bu siteden takip edilebilecek.

Sitenin beta versiyonunu daha on binlercesinin katılacağı 25 bin üzerinde türe ait bilgi ile kullanıcılara sundular. Hazırlanan harita müzeler, saha çalışmaları, yerel envanterler ve bölgesel listeler gibi bir çok değişik kaynaktan bilgi toparlıyor. Bu bilgiler bir harita üzerinde takip edilebilecek nitelik kazanıyor. Örneğin resimdeki haritada Kanada ve Alaska üzerinde“kahverengi ayı” araması sonucu çıkan haritayı görebiliyoruz.

Noktalar göründükleri alanları belirlerken, yeşil harita eksper haritasını, mor yerel envanterleri ve gri de bölgesel listeleri gösteriyor. Katmanları ekleyerek ve çıkararak aramanızı ayarlayabilirsiniz. Harita türler veya lokasyonlar üzerinden arama yapmanıza izin veriyor. Harita üzerinde sağ klikle o bölgede yaşayan türleri de görmeniz mümkün. Eğer yaşadığınız bölgedeki biyoçeşitliliği merak ediyorsanız bu harita size hızlı ve görsel olarak da etkileyici bir öğrenme deneyimi sunuyor.

Haritanın statik kalmaması da oldukça değişik bir konsept. Türlerin nüfusu azaldıkça ve çoğaldıkça ya da yer değiştirdikçe harita bunları gösteriyor olacak. Haritayı hazırlayan bilim adamları takipçilerinden de yardım bekliyor; kullanıcıların yaşadıkları yerlerde bulunan türler hakkında her türlü bilgiye açıklar, böylelikle yaşam haritasının güncellenmesinin de sağlıklı olacağı düşüncesindeler.

Üniversite bilim adamlarından Robert Guralnick “Haritayı hazırlamamızdaki neden sadece türlerin coğrafik dağılımlarını değil, kullanıcıların aynı zamanda çevre, iklim ve arazi değişikliğini de gözlemleyebilmelerini sağlamak” dedi. Aynı zamanda takım, bulunduğunuz bölgedeki biyoçeşitliliği de takip edebileceğiniz bir akıllı telefon uygulaması hazırlıyorlar.

Haritaya buradan ulaşabilirsiniz. Bilim meraklılarına da güzel bir oyun niteliğinde sayfa aynı zamanda.

BUNU DA OKU:  Çernobil'i unutma, unutturma!
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Hayvanlar, Teknoloji
Elektriğe gelen zammı kıskaçlayın

Life Design tasarımcılarından Tsunho Wang'in Saverclip isimli ürünü

Kapat