Boyayarak Meditasyon: Mandala

Elinize bir kalem alıp başladığınız andan itibaren sizi içine çeken, uyarıcıların bol olduğu bir dünyada sadeliğe doğru bir meditasyon Mandala. Dışarı doğru genişleyen şekillere odaklandıkça, eminiz ki siz de kökleri Hindistan’a dayanan bu uğraşı bırakmak istemeyeceksiniz.

Sanskritçe kökenli Mandala kelimesi daire veya merkez anlamına gelse de, Hindistan kökenli dinlerde metafizik ve sembolik bakımdan meta ya da mikro kozmosu, karmaşık ama düzenli bir sistemi temsil ediyor. Daire veya kare şeklinde olan Mandalalar aynı zamanda meditasyon nesnesi olarak kullanılabilmekte.

Renk olarak ise 12 asıl rengin açık ve koyu tonlarını kullanan Mandala, bu renklerin uyumunu kullanarak hem zihne hem de ruha hitap ediyor. Hinduizm’de Yok Eden Şiva ile Yaratan Şakti’nın dengesini, Budizm’de Buda Diyarını’ın kutsallığını yansıtan renkler, bir temizlenme ve iç huzuru bulmanın yolları olarak görülüyor.

Bu yüzdendir ki, 11 Eylül saldırılarından sonra Dalai Lama Washington DC’deki Freer ve Arthur M. Sackler galerilerinde, bu üzücü ve acı veren olaylardan sonra, Dünya’nın iyileşmesi adına birer Mandala yapılmasını istedi.

Yalnız her ne kadar kitaplarda boyanan Mandalalar orada kalsa da, Budistlerin kum ile yapılan Mandala’ları yapıldıktan sonra kutsanıp, bozulduktan ve toplandıktan sonra suyla yıkanarak “Çözünme Töreni”’ne tabi tutulur. Böylelikle iyileşmenin son adımı da tamamlanmış olur.

Mandalalar, bu sakinleştirici ve tedavi edici özellikleri ile günlük yaşantınız ve stresle daha kolay,dikkatinizi daha uzun toparlayarak baş etmenize yardımcı olabilir. Aynı zamanda sakinliği ve serinkanlılığı öğreterek, kendi yaratıcılığınızı keşfetmenize, iç dünyanızı tanımanıza yardımcı olur.

Türkiye’de son dönemlerde popüler olan Mandala kitapları ise bu güzel uğraşa başlamak için bolca kaynak sunuyor.

mandala

Klasik bir Mandala kitabı istiyorsanız çizim sanatçısı Sophie Leblanc’ın Mandala – Yetişkinler İçin Boyama Kitabı’na göz atabilir, çiçekler ya da başka desenler olsa da çoğunlukla merkezden başlayan ve çevreye doğru yayılan Mandalaları kullanabillirsiniz.

BUNU DA OKU:  Tekstilin geleceği: Örgü

Mandala’nızda Hint Kültüründe, Türk ezgilerini; yemeninin iğne oyasını arıyorsanız 20 yıllık bilişim sektöründeki tecrübesinin ardından Hint ve Tibet felsefesinden etkilenen 2008’den beridir Mandala kültürünün içinde bulunan Sinem Süleymanoğlu’nun çizimlerini yaptığı “Türk Motifleriyle Mandala”kitaplarına da bir göz atabilirsiniz.

Eğer bu güzel kültürü daha derinden öğrenmek istiyorsanız Aslıhan Aksun’un atölyelerine de katılabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için kendisinin Instagram hesabını da takip edebilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Sanat ve Tasarım
Parklarda yoga yapmak isteyenler buraya

Sonbaharın ilk günlerinde yoga ile tanışma fırsatını yakalamak isteyenler ve geliştirmek isteyenler için Erol Scott ile Moda sahili ve Maçka...

Kapat