Bu harika, sürdürülebilir ‘deri’ ananas yapraklarından üretiliyor

Deri uzmanı Carmen Hijosa Filipinler’i deri şirketlerine danışmanlık yapmak için ziyaret ettiğinde iki büyük problem ile karşılaştı. Deri ürünleri çok düşük kaliteliydi ve bu ürünleri üretmek hem bölgenin doğasına hem de çalışanlara çok büyük zararlar veriyordu.

Hijosa ülke içerisinde yolculuk yaparken yavaş yavaş bir fikir aklında belirmeye başladı. Filipinler’de çok büyük bir ananas tarımı vardı ve ananasların yaprakları direk çöpe gidiyordu. Hijosa ananas yaprakların yapısını incelediğinde deri ürünlerine alternatif üretecek bitki kaynaklı bir malzeme üretebileceğini farketti.

Hijosa ananas yapraklarının kaliteli bir malzemeden beklenen direnci ve bükülgenliği gösterdiğini belirtiyor. Bölgede bulunan muz ve sisal bitkilerini de inceleyen Hijosa, sadece ananas yapraklarının aklındaki üretim döngüsünün gerektirdiği direnç ve bükülgenliği karşıladığını keşfetmiş.

Ananas deri1

Deri endüstrisindeki işini terkeden Hijosa, sonraki 7 yılını Londra’da bulunan Kraliyet Sanat Kolejinde ananas yapraklarından oluşturduğu malzemeyi, kendisine doktorasını da kazandıracak patentli bir ürüne dönüştürmekle geçirmiş. Şimdi ise, 63 yaşında bir startup açmanın verdiği enerji ile Piñatex adını verdiği ananas kaynaklı “deri” ürününü satıyor.

Ananas kaynaklı bu ürünün avantajları ise oldukça fazla. İlk olarak tarımsal bir üretimin yan ürünü yeniden değerlendiriliyor ve bunun için ekstra olarak toprak, su, gübre kullanılmıyor. Etik tartışması haricinde hayvansal bazlı deri ürünlerinin üretimi sırasında zehirli kimyasallar ve ağır metaller de kullanılmakta.

Su kaynaklarını zehirleyen formaldehit ve krom gibi materyallerin ötesinde, et üretimi gibi deri üretimi de endüstriyel üretilen hayvanlardan geldiği için devasa bir karbon ayak izine sahip. Sahte deriler ise petrol bazlı ürünlerden elde edildiğinden normal derilerden daha masum değil. Bu ürünler daha ucuz olsa da Hijosa, tüketicilerin artık kullandıkları ürünlerin nereden geldiğini bilmek istediğini belirtiyor.

Ananas deri

Normalde çöpe atılacak ananas yapraklarını başka bir ürüne dönüştürmek aynı zamanda yerel çiftçiler için ekstra bir gelir sağlıyor. Buna ek olarak yapraklardaki uzun lifleri çıkardıktan sonra çiftçilere tarlalarında gübre olarak kullanabilecekleri bir biyokütle kaynağı kalıyor.

BUNU DA OKU:  Adidas'ın okyanustan çıkarttığı ayakkabısı

Bölgede bulunan fabrikalar ile çalışan Hijosa, bu ürün için sıfırdan bir üretim sistemi geliştirdiklerini belirtiyor. Fabrikalarda ürün ayakkabı, çanta, uçak koltuğu gibi “gerçek” derinin yerine geçebilecek tüm ürünler için rulo şekline getiriliyor.

Hijosa, hızla gelişen moda endüstrisinin artık hızlı moda markaları ve onların sayıyı kalitenin önüne koyan anlayışı ile yönetildiğini belirtiyor. Buna rağmen Hijosa, artık tüketicinin de bu bakış açısını değiştirmek istediğini ve kullandıkları ürünlerin artık nereden geldiğine, nasıl üretildiğine dikkat ettiğini savunuyor.

Hijosa üretimini bu üç ay içerisinde 2 bin metreden 8 bin metreye yükseltmeyi planlıyor. Şirketin kapasitesi büyüdükçe talep de artıyor. Puma ve Camper gibi şirketler bu malzeme ile üretilen prototip ürünler geliştirmiş bile.

Hijosa, geliştirdiği malzemenin diğer “deri” ürünlerinin yerine geçeceğinden emin. Çünkü Piñatex için pazarın her noktasından, çokuluslu şirketlerden özel mağazalara, diğer startuplardan vegan şirketlere bir talep var. Hijosa pazar içerisinde kendilerini yavaş yavaş gösterdiklerini çünkü bu gibi şirketlerin artık hayvansal deri ürünlerine karşı alternatifler aramaya başladığını belirtiyor.

Kaynak: Grist

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, İyi haberler, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Moda, Sanat ve Tasarım
Kolombiya’da çöpe giden plastikler evsizler için evlere dönüşüyor

Conceptos Plastikos çöpe atılan plastiği yüksek kaliteli, güvenli ve ucuza mal edilen bir yapı malzemesine dönüştürüyor

Kapat