“Cam Yeniden Cam” projesi

Ülkemizde cam geri dönüşümünü yaygınlaştırma ve daha yüksek cam ambalaj atığı toplama miktarlarına ulaşma hedefleri doğrultusunda başlatılan Anadolu Cam, ÇEVKO Vakfı ve Zeytinburnu Belediyesi işbirliği ile ‘Cam Yeniden Cam’ Projesiyle, gelecek nesillere, yüzde yüz geri dönüşümlü tek ambalaj olan camın insan hayatındaki önemi ve doğanın korunması konusunda rolüyle ilgili bilgi aktarılması hedefleniyor.

Önümüzdeki yıllarda diğer il ve ilçelerde de yaygınlaştırılması planlanan proje ile 2012 yılı sonuna kadar toplam 57.000 öğrenciye ulaşılmış olacak. Eğitimler sonunda çocukların, yüzde 100 geri dönüşümlü tek ambalaj olan camın insan hayatındakiönemi ve doğanın korunmasındaki rolü konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Çevre gönüllülerinin liderliğinde ilköğretim çağındaki öğrencilere ambalaj olarak camın tercih edilme sebepleri ve geri dönüşümünü anlatacak projede, ilk etapta 20 çevre gönüllüsü eğitmen görev alıyor. Tamamı eğitmenlik tecrübesine sahip gönüllüler arasında Üniversite öğrencileri, öğretmenler, mühendisler yer alıyor. Gelecek nesillere çevre bilincinin ve cam geri dönüşümünün aktarılması, camın hem çevre hem de sağlık açısından doğru ambalaj olduğunun anlatılması adına hayata geçirilen projeyle ilk etapta 3.600 öğrenciye ulaşıldı. Maltepe ve Zeytinburnu ilçelerine toplam 400 adet cam kumbarası yerleştirildi.

Cam ambalaj atığı toplamada Avrupa’nın çok gerisinde olduğumuzu söyleyen Şişecam Cam Ambalaj Grup Başkanı Ekrem Barlas, “Avrupa’da 2009 yılı cam ambalaj atığı toplama oranı ortalaması %67 iken, Türkiye’de bu oran %25’te kalmıştır. 2008 yılında ise, %64’lük Avrupa ortalamasına karşılık ülkemizde %19’luk bir toplama oranına ulaşılmıştır. Amacımız, camın %100 geri dönüşebilen tek ambalaj malzemesi olduğunu anlatmak, gelecek nesillere çevre bilincini aşılamak ve böylelikle Türkiye’deki geri dönüşüm miktarını Avrupa’ya yakın seviyelere taşımaktır” dedi. Ülkemizde yapılan tüm geri dönüşüm projelerine destek verenleri buradan tebrik etmek istiyorum.

BUNU DA OKU:  Betona inat! Yeşile önem veren 5 belediye
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Geri dönüşümde son nokta

Geri dönüşüm için tuvaleti nasıl kullanacağınızı biliyor musunuz?

Kapat