Celal Acar Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi

Yaban hayvanlarına karşı ilgim olduğundan, uzun zamandır Celal Acar Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etmek istiyordum. Geçtiğimiz hafta sonu hayvan davranışlarını inceleyen yol arkadaşım Murat’la okuldan vakit bulup merkezi ziyaret etmeye karar verdik.

Bursa-Karacabey’e kadar rahat bir yolculuk geçirdik. Merkezin yaban hayatı veteriner hekimi Ahmet Emre Kütükçü bizi Karacabey otogarından alıp yaklaşık yarım saatlik bir yolculuktan sonra merkeze getirdi. Buradaki yaralı ya da bakıma ihtiyacı olan hayvanları görünce bu merkezin gerekliliğinin iyice farkına vardık. Yapılanma aşamasında olan bu yerin temel amacı; yaralanmış, hasta ya da yetim kalmış yaban hayvanlarının kurtarılması ve rehabilitasyonu. Merkez çalışanları; bu yaban hayvanları tekrar doğal yaşam şartlarına tutunabilsinler diye ellerinden geleni yapıyorlar.

Neler gördük merkezde kısaca bahsedeyim size: İsmi Mathilda olan bacağı kırık bir vaşak, sahiplerinin ellerinden kaçan dişi ve erkek iki tane vervet maymunu, yaban hayata henüz hazır olmayan dört tane kurt, kanatlarındaki yaralanmalardan dolayı uçamayan leylekler-kaşıkçıllar-şahin-doğan-kartal, görme yetisinde büyük bir kayıp olan aslan ve tekir yavrularına çok fazla benzeyen ama dişleri onlardan katlarca kuvvetli üç tane yaban kedi yavrusu. Peki bu hayvanlar bu merkeze nasıl ulaştı? Rastladıkları bu yaban hayvanlarının bakıma ihtiyaçları olduğunu gören doğaseverler onları merkeze ulaştırıyorlar. Mathilda bizden korkarken Ahmet Bey’le kıskanılacak bir arkadaşlık yaşıyordu. Kaçak maymunlar sarılır vaziyette bizi gözlemlerken elimizdeki meyveleri gördükleri anda birbirlerine düşman oldular. Üç kurt yanyana dolanıp tipik bir sürü oluştururken; diğer kurt onları umursamayıp gece gündüz durmadan yürüyordu.

Tedavi süreci olan hayvanlarla ilgilendiklerinden Celal Acar Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde sürekli yeni şeylere ihtiyaç duyuluyor. Öncelikle eğer veterinerlik fakültesinde okuyorsanız ya da bir biyolog adayıysanız kendi donanımınızı artırıp bu hayvanlar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak için burada gönüllü olarak çalışabilirsiniz. Merkezin içerisinde gönüllülerin günün yorgunluğunu atabileceği güzel bir yer düzenlenmiş, burada konaklayabilirsiniz. Eğer merkezdeki yaban hayvanlarına yardımcı olmak isterseniz dolap kenarlarında öylesine duran temiz havlularınızı hayvanların bakımında kullanılmak üzere gönderebilirsiniz. Ya da buradaki yaban kedileri, kurtlar ve vaşaklar için kullanılacak, kedi kumu ve mamalar (hills puppy lam rice, hills kitten healthy development chicken veriliyordu özellikle hayvanlara) yollayabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Yaban Hayatının kalbi üç gün Kars'ta atacak

Siz de doğada kendi başına hayatta kalamayacak durumda olan yaban hayvanlarıyla karşılaşırsanız aynı hassasiyeti gösterip 24 saat ulaşabileceğiniz bu merkeze durumu bildirin. Karacabey’e de yolunuz düşerse merkeze uğrayarak yaralı yaban hayvanlarını ve onlar için çalışanları ziyaret etmekten çekinmeyin.

İletişim

Web adresi: http://www.yabanhayatkurtarma.org/
24 saat ulaşabileceğiniz acil telefon numarası: 0535 428 28 13
e-mail: ahmet@yabanhayatkurtarma.org
Adres: Celal Acar Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi
Boğazköy/Karacabey/Bursa, 16710

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayvanlar
Yeni tabiat kanununu duydunuz mu?

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın belirttiğine göre, Tabiat ve Bitolojik Çeşitliliği Koruma kanun taslağının üzerinde 2002 yılından beri çalışılıyor.

Kapat