Çeşme’ye rahat gitmek için flamingolara kıymayın

Projelendirme aşamasından bu yana yoğun tartışmalara yol açan İzmir Körfez Geçiş Köprüsü TMMOB, Doğa Derneği ve 85 kişi tarafından ÇED raporunun yeniden incelenmesi ve projenin durdurulması talebiyle mahkemeye verildi. Uzmanlar, İzmir Körfezi’nin ağzına yapılacak köprü ve batırma tünelin kentin iç ulaşım ağına hiçbir katkı sağlamayacağını, bu projeye yatırılan ile tüm şehrin ulaşım probleminin çözülebileceğini ve geçiş köprüsü güzegâhındaki birinci derece koruma alanı olan Gediz Havzası’nın ekosisteminin zarar göreceğini söylüyor.

TIKLAYIN: Dünyanın en büyük 8 doğal koruma alanı

 

Gediz Havzası’nda bulunan Kuş Cenneti her yıl 15 bin flamingoya ev sahipliği yapıyor. Bu sayı dünyada bulunan tüm flamingoların %7’sine, Avrupa’da bulunan flamingoların ise %30’una tekabül ediyor. Ayrıca yapılacak bu köprünün kent içi ulaşıma nasıl bir katkı sağlayacağı da muallak. Aynı güzergâhta hizmet veren ve düşük fiyat politikasıyla işletilen arabalı vapur seferlerinde yoğunluk görülmüyor. Köprünün şehir dışından, çevre yolu üzerinden gelen araçları Çeşme Otoyolu’na bağlamak dışında pek bir işlevi olmayacak gibi görünüyor.

Gediz Deltası Hepimizindir topluluğunun konu ile ilgili yaptığı açıklama şöyle:
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kara Yolları Genel Müdürlüğü’nün altı şeritli yol ve tren yolunu içeren İzmir Körfezi Geçiş Projesi, İzmir’i ve flamingoların ülkemizdeki iki üreme alanından biri olan Gediz Deltası’nı tehdit ediyor.

Bu proje uygulandığı takdirde koruma altındaki binlerce hektarlık sulak alan ve birinci derece doğal sit alanı yok sayılacak ve kent planlaması konusunda tarihi bir hata hayata geçirilmiş olacak. Projenin yapılması öngörülen bölge, Türkiye ve Avrupa’daki flamingolar için önemli üreme alanlarından biri. Her yıl 15 bin flamingoya ve 30-40 bin sukuşuna yaşama alanı sağlıyor. Önemli Doğa Alanı ve 1. Derece SİT alanı olan bu bölgeye yapılması planlanan İzmir Körfezi Geçiş Projesi, burada yaşayan sukuşlarının yarısının yaşam alanını tehdit ediyor.

BUNU DA OKU:  Ege'nin zeytinyağı imecesine katılın, zeytin ormanları yaşasın

Proje ile İzmir Körfezi’nin ortasında, yaklaşık 4,2 km. uzunluğunda köprü ve ayakları ile, 800 metre uzunluğunda 200 metre genişliğinde yapay ada oluşturulması planıyor. Narlıdere ve Gediz Deltası’nın güneyi arasında planlanan bu proje, deltadaki kuş çeşitliliğinin beslenme alanını, balık üreme alanlarını, kıyı balıkçılığını ve Körfez’de görülen dört yunus türü ve akdeniz foklarının beslenme ve yaşama alanını tehdit ediyor.

Körfezi ikiye bölerek kent silüetini değiştirme sorununu da beraberinde getiriyor. Proje tüm bu yönleri ile ulusal ve Türkiye’nin dahil olduğu uluslararası mevzuatlar (Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği, Ramsar Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi) ile zıt düşüyor.

Projenin ÇED raporu, çok sayıda kişi ve kurumun itiraz ve önerileri dikkate alınmadan onaylandı. Bu nedenle Doğa Derneği, EGEÇEP, TMMOB ve 85 kişi İzmir Körfezi’ne yapılması planlanan İzmir Körfezi Geçiş Projesi çevre etki değerlendirme raporu “olumlu” kararının iptali için dava açtı.

İzmir körfezinin su sirkülasyonuna yapay ada ve köprü ayakları ile engel oluşturarak kirliliğe neden olacak olan, yerel ekonomiyi yok sayan, ülke bütçesi için fizıbıl olmayan, kentin erişim, ulaşım talepleriyle ve kent içi ulaşımla hiçbir ilişkisi bulunmayan, kentin ulaşım ve imar planlarının önerisi olmayan ve Gediz Deltası’ndaki sulak alanlara, doğal sit alanlarına ve koruma alanlarına büyük zarar verecek olan projenin iptalini talep ediyoruz.

Tüm Avrupa’daki flamingolar yüzde otuzuna yaşama alanı sunan Gediz Deltası’nı bu proje ile parçalamak, dünya tarihinin gördüğü en büyük yıkımlardan olabilir. Gediz Deltası ve İzmir Körfezi’nin tüm doğal ve kültürel değerlerini geri dönüşsüz olarak tehdit eden İzmir Körfezi Geçiş Projesi’nin durdurulması için birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.

Gelişmeleri takip etmek için:
Facebook
Twitter

BUNU DA OKU:  Oyun parkı yenilenebilir enerjiyi öğretiyor

Kaynaklar:
TMMMB
Evrensel

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayvanlar, Kent, Mimari, Topluluklar, Yeşil alanlar
İstanbul’da elektrikli taksi dönemi başladı!

Diğer taksiler ile arasında herhangi bir tarife farkı olmayacak elektrikli taksiler tek bir şarj ile 350-400 kilometre yol gidebiliyor.

Kapat