Clothes SWAP: Sürdürebilirlik dostu kıyafet takası

Geçen akşam İsveç’te yaşayan arkadaşlarımızın birinin veda partisi vardı. Evinde toplanıp onun yeni bir şehre taşınmasını kutlamadan önce bir “Clothes Swap” organize edeceğini söyledi.

Bilmeyenler için söylüyorum Clothes Swap kıyafetlerinizin ve aksesuarlarınızın başkalarının kıyafet ve aksesuarlarıyla değiş tokuşu anlamına geliyor. Aklımda Clothes Swap’ın hayali ile aslında gayet yeni ve şık olan ama bilmediğim bir nedenden dolayı bir türlü giymediğim kıyafetlerimi ayırdım. Birkaç parça elbise, t-shirt ve eteği bir torbaya doluşturduktan sonra Cornelia’yla partinin yolunu tuttuk. Yolda birbirimizin torbasına göz ucuyla bakarak edilmiş masum bir “sende neler var” sorusu kendini “bu sana bence çok yakışır”a çevirdi ve tramde insanların bakışları arasında bir pre-clothesswap’e başladık! Sonuçta bana biraz büyük gelen siyah elbisem, Cornelia’nın müthiş ilgisini çekti ve ona dar gelen az giyilmiş bir Levi’s pantalon ve Londra’dan aldığı kısa t-shitlerine de ben bayıldım! Bunları neden veriyorsun dedim, giymiyormuş. Klasik bir alışveriş koması sonrası aldığı bu kıyafetlere boşa para harcadığını anlamış, şimdi başka biri neden kullanmasıymış.

Yakında Stockholm’e taşınacak olan bu yüzden evinde fazlalık ne varsa kurtulmak isteyen Çağıl’a geldiğimizde kızlardan oluşan istekli bir grup oturmuş heyecanla bekliyordu! Hepsi bizim bölümden iki yıldır tanıdığım arkadaşlarımdı, zevkleri ve bedenleri bana çok yakındı. Önce Çağıl başladı elindekileri göstermeye. Dev IKEA torbasından neler çıkmıyordu ki; bluzlar, etekler, şortlar… Fularlar, kemerler… Herkesin elinde turlayan kıyafetlerini beğenen sahipleniyordu.

Benim için en farklı olan şey de aksesuar ve bakım ürünlerini de vermesiydi, mesela güzel ama artık takmadığı küpeleri makyaj malzemeleri ve ojeleri… Belki verdiği şeyler çok çok mükemmel değildi ama herkesin gözlerinde yeni bir kıyafet edinmiş olmanın mutluluğu vardı.

Bu tarz kıyafet değişimlerini biz de Türkiye’de yapıyoruz ama bizimki biraz daha platonik düzeyde kalıyor. Genelde annemin bulduğu fakir ve yardıma muhtaç bir ailenin kızına ben eski kıyafetlerimi veriyorum. Yani değiş tokuş değil sadece “değiş” oluyor bizimkisi. Bence bu da olması gereken birşey, bütün o elbiseler çöpe gideceğine başka birine gidiyor ve müthiş bir ekonomik kayıptan kurtulunuyor. Ancak clothes swap’te benim bahsettiğim sevdiğiniz, çok eskimemiş ama biraz sıkıldığınız, dolapta boş duran bir kıyafetinizi başkasının kıyafetiyle değiştirmek. Dolabınızı yeni kıyafetlerle doldururken eskilerden kurtulmak. Ki biz kızlar yeni birşey giymeye bayılırız ve bu uğurda tonla para harcıyoruz, bunu neden daha ekonomik ve toplum için de sürdürülebilir bir hale getirmeyelim? Yenilik her zaman iyidir, 2.el bile olsa.

BUNU DA OKU:  Bombalara Karşı Sofralar Takas Pazarı kuruyor

Dünyada büyük kıyafet değiştirme organizasyonları yapılıyor. Amerika’dan çıkan bu fikir, Kanada, Avustralya ve tabii ki sosyalist İskandinavya’da yaygın. Biz de geçen sene böyle bir organizasyona gitmiştik. Son derece basitti: Ne kadar parça getirirsen o kadar kupon alıyorsun. 2 saat kadar bekliyorsun, görevliler içeride kıyafetleri grupluyor, askıya asıyor, katlıyor, hizaya sokuyor. Saati geldiğinde kapıları açıyorlar, sonra hurraa… Bütün millet bedava mal dağıtılıyormuş gibi koşuşturarak en güzel kıyafeti kapmaya çalışıyor. Elimde 7 kupon vardı ve 7 parça ürün bulmuştum. Bunların içinde çantalar da vardı. O çantaları bir senede defalarca kullandım. Benim gibi yurt dışında okuyan ve harcadığına çok dikkat etmesi gereken bir öğrenci için bedavaya yeni kıyafetler almak hayat kurtarıcı olmuştu. O esnada fark edilmeyen ama aslında – bence temelde en önemli – yararı ise toplum bazında gereksiz tüketimi azaltması, müthiş bir sürdürülebilirlik sağlamasıydı!

Türkiye’de bu tarz bir şey henüz yapılabilir mi – ya da yapılıyor mu – bilmiyorum, ama ben Türkiye’ye döndüğümde en yakın arkadaşlarımı çağırıp clothes swap yapmayı düşünüyorum. Eminim ki sizin de dolabınızda hiç giymediğiniz, ya da çok şık ama artık sıkıldığınız bir ürün başkasının üzerine çok yakışacaktır. Gereksiz tüketmeyerek vicdanen toplumsal ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamanın verdiği mutluluk da cabası.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Moda
Havuz problemi

Çocuklarımızı yazın sıcak dalgasına bırakırken çeşitli kimyasallardan korunmanın yolları var.

Kapat