Çocuklarla yapılabilecek 9 aktivite

Yaz geldi. Tatil planları yapanlar yollara düştü, şehirde kalanlar alternatif arayışlarda, çalışanlarsa hafta sonlarının yolunu gözlüyor. Bu tabii ki yetişkinlerin dünyası, çocuklar için her gün tatil! Ama nasıl?

Erişkin çocuklardan bahsetmemekle birlikte çocuğunuzun tatiline, kapsamlı bir planla olmasa da, bir yerinden dahil olsanız güzel olmaz mı? Beraber geçireceğiniz her an ikinize de bir şeyler katacak, emin olun. Ve baştan belirtmekte fayda var; neyi ne kadar birlikte yapacağınız / paylaşacağınız çocuğunuzun yaşına ve başka pek çok faktöre göre değişkenlik gösterecek şekilde yine ebeveyn ve çocuğun birlikte aldığı kararla belirlenmeli.

Keyifli zamanların tadını çıkarmaya bir an önce başlayın!

happy child mom swimming pool cap fun hug summer sea

1. Yüzün: Suyun kaldırma kuvvetini hissetmek bir yetişkin için ne kadar büyülüyse bir çocuk için çok daha heyecan verici. Bu anları, mümkünse açık havada ve denizde birlikte yaşamaya bakın. Eğer denizdeyseniz mutlaka dalın! Denizi birlikte bütünüyle kavrayın. Bırakın biraz su yutsun, zaman zaman dengesini yitirsin, kulağına su kaçsın, ama en nihayetinde yalnızca karada değil, denizde de var olabildiğini görsün. Kendine güvensin. Siz yanında yalnızca koruyucusu olarak bulunmuyorsunuz, unutmayın, bu keyfi beraber yaşayın!

2(15)

2. Kamp yapın: Kamp yapmak sizin işiniz mi? O halde deneyimlerinizi aktarma zamanı! “Kamp yapmak da neymiş?” diyorsanız işte beraber deneyimlenecek harika bir keşif sizi bekliyor! Artık kamp yapma alanları oldukça fazla, tüm tatilinizi kamp yapacak şekilde kurgulayabilirsiniz. Günübirlik ya da hafta sonu için dahi olsa böyle bir organizasyon hepinize iyi gelecek. Öncelikle ‘tatil’ algısının dört duvar arasından başka bir dört duvar arasına geçiş formunu bozguna uğratmış olacaksınız. Kamp yaptığınız alan bir de doğayla iç içeyse, konfor algısının yerini keşfe bırakmasını sağlayacaksınız. Bu sürece çocuğunuzun kendisinden bir şeyler katmasına özen gösterin, teşvik edin. Her şeyi bilen kişi konumunun dezavantajlarından sıyrılmak için müthiş bir fırsat, değerlendirin.

BUNU DA OKU:  Bayramı şehirde geçireceklere: Ekolojik çocuk kampı

3(12)

3. Göğe bakın: Gündüz birlikte vakit geçiremiyorsanız gün batımları ve sonrası var, endişelenmeyin. Hava artık berrak. Bütün bir kış bulutların arkasına saklanan gök artık sizin! Olduğunuz yerin ışıklara boğulmamış bir kıyısını, köşesini bulun. Gün ortasında görünmeye başlayan Ay’dan parıldamaya başlayan yıldızlara kadar çarşaf gibi serili göğü beraber inceleyin. Küçük Ayı cezve şeklinde olan mıydı, yoksa o Büyük Ayı mıydı? Bilgi aktarımının sonu yoktur, en güzeliyse beraber keşfetmektir. Çocuğunuzun hayal gücü, bırakın sizinkini de harekete geçirsin. ‘Sınır’ algısını altüst eden bu şahane varlığı doya doya izleyin.

SAMSUNG

4. Uçurtma yapın: Evet evet, yapın. Uçurtma uçurmak ne kadar çocukluğa has bir güzelliği taşıyorsa inanın yapmak da bir o kadar özel bir icraat. Gökyüzünde dalgalanan o güzelliğin kendi eseri olduğunu bilmek sizce de güzel değil mi? Bu sorunun cevabı biraz da sizde saklı, ne de olsa beraber yapacaksınız. Uçurtma yapmayı bilmiyor musunuz? Yalnız değilsiniz, artık hemen her şey yapılı şekilde piyasada bulunduğu için tadını çıkara çıkara işlemeyi unuttuklarımızdan biri de uçurtma. Bunun için dilediğiniz uçurtma tipini seçip nasıl yapılacağını şuradan öğrenmeniz mümkün. Gerisi artık çocuğunuzun ve sizin yeteneklerinize kalmış durumda. Şimdiden keyifli uçurmalar!

5(9)

5. Bisiklete binin: Tatil hediyesi olarak pek çok ebeveynin aklına gelen ilk şey bisiklet olur. Çocukların da aklı pek farklı çalışmaz aslında, ayaklarını yerden kesecek tekerleklerin heyecanı hıza karışır. Peki ya siz? Sizin de bisikletiniz var mı? Yoksa hemen edinin. Ya da kullanacağınız zaman kiralayabileceğiniz bisikletçiler keşfedin. Ve çocuğunuzla, onun tek başına gidemeyeceği yerlere/mesafelere beraber pedal çevirin. Evin etrafında tur atmanın ötesinde bisikletle tanışmasını sağlayın. ‘Bisikletle tanışması’nı özellikle sağlayın ki yaş aldıkça spor salonlarında ola ki pedal çevirecekse aklına bu anlar gelsin, kendini sayenizde doğaya bıraksın. ‘Çare bisiklet‘, inanın.

BUNU DA OKU:  Çocuğunuz için pekmezli kurabiye

6(8)

6. Kirlenin: İşte maaile yapılabilecek en güzel eylem! Deterjan reklamı sloganıyla çıkmayacağım karşınıza, ama kirlenmenin de akışın bir parçası olduğunu hem siz aklınızın bir yerinde tutun hem de bunu çocuğunuza mutlaka aktarın. Giysilerinizden çıkmayan lekeler mi var? Estetik açıdan nasıl göründüğüne takılmayın, o ‘lekeler’ aslında yaşanmışlık belirtisi. Dikkatli davranıp hayatın akışına karışmadan tertemiz, pırıl pırıl kıyafetleriyle bir kenarda oturan bir çocuk yetiştirmek ister misiniz? Kulağa pek hoş gelmiyor değil mi? Bu algıyı sizin ters yüz etmeniz çok önemli, unutmayın.

7(6)

7. Toprağa dokunun: Dokunun ki toprağın başına geleceklerden neden sorumlu olduğumuzu ve bunun insan hayatını nasıl etkileyebileceğini de şimdiden kavrayabilsin çocuğunuz. Gıdaların süpermarketlere nereden gittiğini, nasıl ekildiğini, biçildiğini ya sizden dinlesin, öğrensin ya da bir bilenden beraber dinleyin, öğrenin. Bunun için İstanbul gibi metropol bile fokur fokur imkanla kaynıyor diyebiliriz. Yedikule Bostanları, Kuzguncuk Bostanı ve Bostan Dayanışması‘nın çeperindeki küçüklü-büyüklü kent bostanları size ve çocuklarınıza her daim açık. Peki Komşuköy‘ü duymuş muydunuz? Bunların hiçbiri mümkün değilse evinizin bahçesinde bir toprak alan olduğunu umuyor ve ekim-dikim işlemleriniz için gözünüzü o toprağa dikmenizi öneriyorum. Hem kokusuyla sizi ferahlatacak hem yiyebileceğiniz naneyi ekmeye ne dersiniz?

8(6)

8. Yemek yapın: Oldukça önemli, bunu ihmal etmeyin. Çocuğunuzun bir yemeğin malzemeleri olarak yediği gıdaları bilmesi başka, bir bütün halindeyken gıdayla tanışması başka. Sebze ve meyveyi, otları tanıtın ve hatta siz de tanıyın. Sadece yemeğin içindeki tadına odaklı bir tüketim içerisinde olmayın. Hem çocuğunuzun ne yediğini bilmeye de hakkı var. Mesela etin çiğ haliyle de temas etmesini sağlayın. Sorularına dürüstlükle yanıt vermeye özen gösterin. Hangi gıdayı neden tüketmek gerektiğine, alternatiflerinin neler olabileceğine paylaşımlarınızda yer verin. Siz de bu konuda sahip olduğunuz genel bilgilerden sıyrılın ve biraz araştırma yapın. Sorduğu oldukça basit sorularla yeme alışkanlıklarınız değişir belki, kim bilir?

BUNU DA OKU:  Çocuklar “müzede yaz”a hazırlanıyor!

10(4)

9. Dinleyin: Doğayı dinleyin, evdeyseniz camı açın sokağı dinleyin, parktaysanız etrafı dinleyin, ama dinleyin. Bu duyunun tadını çıkarın. Sesleri karşılaştırın, zihninizde yer etmesini sağlayın. Her sesin ne kadar biricik olduğuna dikkat edin. Konuşurken birbirinizin yalnızca neyi nasıl söylediğine değil, aynı zamanda sesine de dikkat edin. Günün sonunda o gün esen rüzgarı düşünürken uğultusuyla birlikte canlanacak hafızanızda ya da çocuğunuzun size söylediği bir cümleyi kendi sesiyle hatırlayacaksınız. İnsanların, hayvanların, canlı ve cansızların sesleri ve sessizlikleriyle hafınızda yer etmesinin tadını çıkarın.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Oyuncak
Çocuklar “müzede yaz”a hazırlanıyor!

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) Yaz Atölyeleri 7 Temmuz ile 19 Ağustos tarihleri arasında.

Kapat