Çöp değil kaplumbağa!

15 Ocak’ta kendilerine ‘birkaç güzel insan‘ adını veren bir grup doğasever, iki hafta boyunca evlerinde biriktirdikleri geri dönüştürülebilir atıkları da yanlarına alarak Alagadi Sahili‘nin yolunu tuttular.

Caretta caretta‘ların doğal yaşam alanlarından biri olan sahile mimar ve sanatçıların direktifleri doğrultusunda çöpten dev bir kaplumbaşa inşa eden grup, yarattıkları sanat eserinin Alagadi Sahili ziyaretçilerine çevre kirliliği konusunda bir uyarı olarak inşa ettiklerini belirttiler. Böyle oluşumların artması dileğiyle. İşte projenin ilk ağızdan hikayesi:

Bir sahil… bir kış günü… sıcak çikolata… onlarca güzel insan… bir sürü sıcak gülüşme… bir sürü bir sürü ÇÖP… Bunların hepsini al, iki gün boyunca bir arada beklet, ve işte sana kocaman bir KAPLUMBAĞA. Nasıl mı ? Kolay, izin ver anlatalım:

İki hafta süreyle evlerimizde yeniden değerlendirilebilen (recyclable) materyalleri biriktiriyoruz. Sonra onları, 15 Ocak 2011 Cumartesi gunu Alagadi Sahili’nden topladığımız çöplerle birleştiriyoruz. Daha sonra mimar arkadaşlarımızın tasarladığı kaplumbağa iskeletine, sanatcı arkadaslarımızın yönlendirmelerinde çöpleri (onların aslında çöp olmadığını bilerek) monteliyoruz, yapıştırıyoruz. İçine bol tutkal, bol zımba, bol bol insan gücü, tonla eğlence, tonla anı katılmak suretiyle ikinci günün sonunda Alagadi Sahili’ne 3×3 metre ebatında bir ‘SANAT ESERİ’, bir ‘AYAKLI MESAJ PANKARTI’, bir ‘SEMBOL’ bırakıyoruz.

Mesajımız açık:

Her çöp, çöp değildir, elimizdeki kaynakları yeniden değerlendirebilmek gerek. Ayrıca Alagadi Sahili’ne atılan çöplerin yarattığı cevre tahribatı sadece gözümüzü ve rahatımızı bozmuyor, oranın esas sahipleri, binlerce km uzaklardan her sene yeni bir yaşam başlatmak için buralara gelen, adamızın sembolü, caretta carettalarımızın yegane meskeni.

Amacımız açık:

Gündelik hayatımızın bir parçası olan bir olaya bir baska açıdan baktırabilmek ve bir dahaki sefere Alagadi Sahili’ni kirletecek olanı, oraya bırakacağımız SEMBOL ile uyandırabilmek. Kısaca ve her iki amacı da kapsayacak şekilde, toplumda DUYARLILIK ve FARKINDALIK seviyesini artırmak.

NOT: Kaplumbağa heykelininin yapımında kullanılacak materyallerin kalıcı olması, uçup dağılmaması ve kolayca yok olmaması için, bu proje anlamında, aşağıdakilerle sınırlandırılmıştır;

-Mukavva kutu (karton nevi)

-Pet şişe

-Metal (Kola tenekesi, konserve kutusu ve şekillendirilebilen metal materyaller)

-Kağıt (Gazete, A4, dergi)

İstisna: Cam, ve keskin kenarlı metaller yeniden değerlendirilebilen materyaller olmasına karşın güvenlik açısından bu proje kapsamının dışında bırakılmıştır.)

 

BUNU DA OKU:  Ege Sahillerinden Çevre Gözlemleri – I
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Hayvanlar, Sanat ve Tasarım
Öldürmekten zevk almak

The Walkmen'in, hayvan çığlıklarını andıran, oldukça buruk bir parçaları olan On The Water'a yönetmen Nir Ben Jacob zamanında konuyla ilgili...

Kapat