Çöplerin gerçek etkisini bu 8 fotoğraf ile keşfedin

Bu çöp, çöp arabalarına doldurulduğunda ise Dünya’nın etrafını 24 defa dolaşacak uzunlukta bir çöp arabası filosu oluşturuyor. Böyle bir etkinin gözden kaçması imkansız desek de, çöplükler genellikle gözden uzak, gönülden ırak kalıyor.

Peki bu çöpler nereye gidiyor? Çöplükler ister şehrin eteklerinde, ister yapay adalarda olsun çöplerimiz gözün göremeyeceği uzaklıklara ulaşıyor. Aşağıdaki fotoğraflar ise çöp yönetiminin ciddiyetini ortaya koyan sürdürülebilirlik felsefesinin tüm yapısına karşı duran cinsten.

 

Thilafushi, Maldivler

34565431111

Thilafushi başken Malé’nin bir kaç kilometre ötesinde oluşturulmuş yapay bir çöplük adası. Burada çöp yangınlarından dolayı oluşan dumanlar normal karşılanırken, arkada bir başkentin olması ise düşündürücü.

 

Douniamag, Hong Kong

123243577999932222

Hong Kong’un resmi sınırları içerinde kalan bu çöplük yıllık 6 milyon tonluk çöp üretimini her geçen gün arttırıyor. Yetkililer bu soruna daha çözüm üretebilmiş değil. Bu artış böyle giderse, Hong Kong Çevre Koruma Birimi 2020 yılında her gün sokağa atılacak tonlarca atığa verilebilecek bir alan kalmayacağını belirtiyor.

 

Bordo Poniente Çöplüğü, Meksika

1233453234333

Mexico City’nin sınırında bulunan Bordo Poniente çöplüğü, Aralık 2011’de kapanmak zorunda kaldığı zaman, akıl alamayacak bir derecede çöp yığını sokaklarda birikmiş, Noel zamanı Meksika’nın temizlik işçilerine başlarından aşkın bir iş çıkarmıştı.

 

Taj Mahal, India

234564323456556788

Bu mimarı başyapıtın şehri maalesef oldukça kötü bir durumda. Agra şehrinde her gün 2,000 tona yakın çöp üretilmekte. Buna Hindistan’ın yetersiz altyapısı da eklenince maalesef Taj Mahal’ın etrafı çöplerle doluyor.

Dünya nüfusunun %18’ine tekabül eden 1,21 milyar kişilik nüfusu ile Dünya’nın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan, maalesef giderek artan çöplerle uğraşacak bir altyağı sistemini yakın zamanda kurabilecek gibi de gözükmüyor.

 

Artvin, Türkiye

20150827132731014757

Geçen günlerde 8 kişinin ölümü ile sonuçlanan selin ortaya çıkardıkları, aslında bir nevi hepimizin aklındakileri doğruladı. Doğal alanların yapısı dikkate alınmadan bir dağ yamacına oluşturulan denetimsiz “vahşi depolama alanı” selin etkisi ile beraber bütün çöplerini sahile taşıdı.

BUNU DA OKU:  Bugün karbon ayak izinizi azaltmak için ne yaptınız?

2324654322333

 

Beyrut, Lübnan

beyrut_çöp

Bizim kendi gündemimiz içinde kaybolsa da Lübnan’da şu anda politik karmaşalardan sonuçlanmış bir felaket var.

Beyrut’un ana çöplüğünün Temmuz ayında kapanması ile Beyrut sokaklarında 20,000 tona yaklaşan çöp dağları oluşmuş durumda. Sağlık Bakanlığı bu durumun büyük bir sağlık felaketi olduğunu, havanın,suyun ve yiyeceklerin çok büyük tehlikeli altında olduğunu belirtti.

Çöp dağlarında yetişmeye başlayan fareler, bozulmaya başlayan çöplerin kokusu ve politikacıların hiç bir şey yapmaması Beyrut’lular ile polisi de karşı karşıya getirdi ve protestocular gaz bombaları ve TOMA’lar ile dağıtıldı.

çöplerin_gerçek_etkisi

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Sanat ve Tasarım
Affettikçe: Ailenizi katleden birini affedebilir miydiniz?

1994 yılındaki soykırımın ardından Ruanda’da yeniden inşa edilmeye çalışılan barış süreci konu edilen Affettikçe filminin ana teması: "Ailenizi katleden birini...

Kapat