Davetlisiniz: Atıklarla Yeni Yaşam

Kısa süreli bir sergiden bahsetmek istiyorum. Kaçırmayın! İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan yirmi beş kişilik bir grubun Şişli Belediyesi işbirliği ile yürüttüğü “Atıklarla Yeni Yaşam Workshop ve Sergisi”nin sonucunda, tamamen atık malzemeler kullanılarak üretilen on iki totem Dünya Çevre Günü olan 5 Haziran 2012’de Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi üzerine yerleştirildi.

Sergi açılışı bugün (7 Haziran 2012) 17:30’da gerçekleşecek ve 17 Haziran’a kadar da ziyarete açık olacak. İTÜ ve Şişli Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen sergiye emeği geçenler ise şöyle:

Organizasyon: Yüksel Demir, Mehmet Erkök, F. Pınar Yalçın

Küratör: Mehmet Erkök

Öğretim Elemanları: Aylin Akarvardar, Yüksel Demir, Nihat Düşko, Tülay Ekler, Mehmet Erkök, Şehnaz Güneri (Beykent Üniversitesi), Ferhan Gözgü Çelik, Korkut İlhan, Aynur Karakaş, Çiğdem Kaya, A. Sertaç Öztürk, F. Pınar Yalçın

Öğrenciler: Pelin Ashouri, Yasemin Avcı, Bilge Bozkır, Ayşe Cansu Çoban, Cansu Dağbağlı, Ece Gürer, Naz Gürpınar, Sinan Kolip, Ahmet Ümit Köksal, Sinem Kumdere, Neşe Topçuoğlu, İdil Şen, Kamer Gül Ünalan, Ahmet Varlık, Ayşegül Yazıcı, Muhammed Yousufzade

Daha fazlasını merak edenlere: DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, denize “çöp” diye attıklarımızı yine sergiye dönüştürdü. Gelecek nesiller, bu Kalıcı Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi’nde, denize attıklarımızdan ders çıkararak denizlerimize sahip çıkmayı öğreniyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk Sualtı Atık Sergisi’ni oluşturan TURMEPA, yıl boyunca bu sergiyi Alışveriş Merkezleri’nde çocukların hizmetine sundu ve ardından İstanbul Haliç’teki Rahmi M. Koç Müzesi’ne kalıcı olarak taşıdı.

TURMEPA bu yıl yeni bir sergi oluşturarak eğitim atölyesi geleneğini sürdürüyor. TURMEPA, bu yıl SUPSAN A.Ş. ‘nin ana sponsorluğunda açtığı sergi ve atölyeye, Koç Holding de katkıda bulundu. Denizlerimizin içindeki “doğal” olmayanları gün yüzüne çıkarıp, denizlerimizin doğası ile ilgili renkli bir eğitim modeli geliştiren TURMEPA, İstanbul Kuzguncuk’ta derneğin bahçesinde yer alan kalıcı “Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi”nin açılışını, 6 Haziran 2012, Çarşamba günü saat 11.20’de, derneğin Genel Müdür Yardımcıları Mine Göknar ve Namık Ünalp ve SUPSAN Ticari Birimler Grup Müdürü Atakan Yıldırım ile birlikte gerçekleştirdi.

BUNU DA OKU:  Tatil planlayan var mı?

İstanbul çocuk izcilerinin katıldığı “Bir Deniz Bin Yaşam” konseptiyle tasarlanan eğitim atölyesinde, çocukların en çok ilgisini, sergilenen atık sergisi çekti. Sualtı atık sergisinde yer alan ve eğitim atölyesinde çocukların öğrenim malzemesine dönüşen atık eserlerden bazıları şöyle: Otomobil Lastiği, Akü, Bebek Arabası, Bidon, Polis Bariyeri, Plastik Sandalye, Izgara, vb.

davetiye

Bu sergi, TURMEPA’nın 2008 ve 2009 yıllarında deniz dibi temizliği etkinliklerinde denizden çıkardığı atıklardan oluşuyor. Dernek, Özel Çevre Koruma Kurumu ve Göcek Belediyesi’nin destekleriyle sadece geçtiğimiz yıl 5 milyon litre sıvı atık ve 50 bin kilogram katı atık topladı.

Eğitim Atölyesi: İlköğretim öğrencisi çocukları bir araya getirerek, çevre ve deniz koruma bilinci hakkında farkındalık yaratmak, duyarlılıklarını arttırmak ve bu konudaki tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirmekamacı ile Dünya Çevre Haftası çerçevesinde 6 Haziran’da açılışı yapılan Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi’nin, Ağustos ayı sonuna kadar 1500 çocuk tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.

Ziyarete gelen çocuklar, denize çöp olarak atılanları görmenin yanı sıra, atıkların doğada yok olma süreleri, bu süre içinde verdiği zararlar, deniz kirliliğinin doğa ve canlı hayatına etkileri gibi konularda 60 dakikalık küçük ve eğlenceli interaktif bir eğitim de alıyor.

GfK adlı kamuoyu araştırma şirketinin ülkemizde kent geneli nüfusunu temsil eden örnekleme yöntemi ile insanlarımızın deniz ve deniz temizliği konusundaki algılamalarına dair yaptığı araştırmada öne çıkan sonuçlara göre, ankete katılanların %50’si “Denizlerimizin genel olarak bakıldığında temiz” olduğuna inanıyor. Ve yine ankete katılanların yüzde 85’i deniz kirliliği konusunda hiç şikayette bulunmamış. Şikâyette bulunanların oranı ise sadece yüzde 3’te kalıyor.

Sonuç olarak, tüm bu verilerin ışığında acil eylem planına geçilmesi gerekiyor. Acil eylem planının en önemli basamağı ise kuşkusuz eğitim. Uzmanlar, küçük yaşta başlayan çevre eğitimlerinin, çocuklarda davranış ve tutum değişikliğine yok açtığını öngörürsek, sağlıklı gelecek nesillerin inşasında en önemli yapı taşı olduğu konusunda hemfikir. “Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi” bu amaçla, yarınlarımıza yatırım yapmak amacıyla tasarlandı.

BUNU DA OKU:  Gezi Parkı örnek olsun!

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Etkinlikler, Geri Dönüşüm, Kent
Endişeliyiz

Ormanlar gerçekten koruma altında kalmalı mı, kalmamalı mı? Buna "üstün kamu yararını" gözeterek Orman Bakanlığı karar verecek.

Kapat