Davetlisiniz: Botanik Üzerine

Çukurcuma BLOK Art Space’de iki ay boyunca devam edecek, çok keyifli bir sergi başlıyor: Botanik Üzerine. On sanatçının botanik ve sanat ilişkisini irdeleyen eserlerini barındıran sergi 21 Ocak – 15 Mart 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilir. Botanik Üzerine ile ilgili ayrıntılı bilgi aşağıda:

TIKLAYIN: Yeni başlayanlar için balkon bahçeciliği

unnamed-5

Bitkileri araştıran ve inceleyen Dioscorides, 1. yüzyılda Anadolu ve Akdeniz bölgesine ait bitkiler üzerine yazmış olduğu De Materia Medica’yla modern botanik biliminin temellerini atar. Grekçe’den sonra Arapça ve Süryanice’ye çevrilen bu kaynak Anadolu bitkileri ve florası üzerine yazılmış en eski ve kapsamlı çalışmalardan biri olarak bilinir. Dioscorides özellikle tıp bilimi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınsa da, bitkilerin iyileştirici etkileri üzerine odaklandığı araştırmaları sayesinde özellikle günümüz bitki incelemelerinin başlangıcı sayılan temel bir kaynak oluşturmuştur. Dioscorides’in 600 farklı bitki türüyle başlattığı yolculuk, günümüzde bitkilerin niteliksel, niceliksel ve arşivsel araştırmalarının yapıldığı birçok alt dalı da barındıran botanik bilim dalına dönüşmüştür. De Materia Medica’nın bir başka önemli özelliği ise Dioscorides’in ele aldığı her bir bitkiyi en ince detayına kadar tasvir ederken bu bitkiye ait tüm bilinen hikayeleri, mitleri, efsaneleri ve inançları gözlemlediği diğer detaylarla birlikte kaydetmiş olmasıdır.

“Botanik Üzerine” sergisi on sanatçının botanik ve sanat ilişkisini irdeledikleri çalışmalarını bir araya getiriyor; sanatçılar sergi üzerinden bitkibilimine hem arşivsel hem de hikayesel yaklaşarak bitkiler üzerine farklı alanlarda ve coğrafyalarda yapmış oldukları araştırmalarını sunuyor. Bu araştırma sürecinin de bir parçası olan izleyiciler seçili bitki türlerini farklı estetik açılardan inceleme olanağı buluyorlar. Bitkibilimini farklı alanlar üzerinden inceleyen bu on sanatçı botaniğin yan ve alt araştırma dallarından olan bitki biyolojisi, bitki geometrisi, doğa üzerinden yapılan estetik araştırmaları, bitkilerle tedavi yöntemleri, bitkilerin evrimi gibi farklı alanlarda ürettikleri eserleriyle araştırma alanlarıyla ilgili yeni sorular da üretiyor. Dünya-dışı bitkilerin tasvirlerinden, dünyada soyu tükenmek üzere olan bitkilere uzanan bu yolculukta sergi aynı zamanda botanik terminolojisinin de sınırlarını genişletmeyi amaçlıyor.

BUNU DA OKU:  7-13 Mayıs haftasının 15 çevre dostu etkinliği

“Bitki durumları ve kentlerdeki var oluşları bir şekilde kataloglayarak anlamlandırmaya çalışıyorum. İnsanların bitkilere müdahaleleri ve bitkilerin insanlarla olan ilişkilerini, biyolojik dönüşümleri ve işlevlendirilmeleri, üzerine görsel bir yolla düşünmek için kategoriler oluşturuyorum. Tipolojiler ve modaliteler üzerinden, bir bakıma naifçe yeni bir bitki örtüsü tanımı yaratmaya çalışıyorum; bu sırada da istisnai durumlar ve ilişkileri ön plana çıkartıyorum. Bazı istisnalar sadece canlıların var olduğu şaşırtıcı biçimlerle, bazıları da bitkileri yaşamda nesne olarak algılamamızla ilişkili.” 

  Ali Taptık

“Sanatın yaratımında bilimsel görselleştirme teknikleri kullanmaya devam ediyor ve canlı organizmaları konumuz olarak seçiyoruz. “Merceğin Altında Yaşam (Botanik)” serisinde fotoğraflar, videolar ve ışık kutuları, eş odaklı, bileşik ve diasec imgeleme gibi mikroskobik teknikler üzerinden botanik hayatı araştırıyoruz. Bu farklı teknikleri kullanarak izleyicileri disiplinleri ayıran sınırların kayboluşu ve ilhamın bazen nasıl da beklenmedik yerlerde bulunabileceği üzerine düşünmeye davet ediyoruz.”

Ayşegül Süter & Dr. Joseph DeGiorgis

“’Bitki’ doğadan gelişigüzel toplanan mevsimsel bitkilerden yaratılan bir yerleştirmedir. Amacım, bitkilerin farklı kombinasyonlarda ‘eşsiz’ gözükmesini sağlamak. Bitkiler numaralandırıldıktan sonra toplanma tarihleri ve bulundukları bölgelerin bilgileri de yerleştirme ile birlikte sunuluyor ve bitkileri bir büyüteç yardımıyla izleyicilerin daha da yakından inceleyebilmesi sağlanıyor. Otuz parçalık petri kaplarından oluşan enstalasyon, LED ışık sistemini de içeren şeffaf bir panelin önünde bitkileri doğal ortamlarından çıkarıp arşivsel bir sergileme sürecine sokuyor.”

Gözde Becerikli

“Günümüzde Dünya’da çok çeşitli bitki türlerinin birçoğu çeşitli sebeplerden soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya; “Keşfedilen Orkideler” adlı bu bitki resimleri de Çin orkidelerindendir ve estetik çekiciliklerinden dolayı sürekli devam eden insan avcılığına maruz kalmaktalar. Bu çalışmaları hazırlarken, botaniği taksonomik açıdan ele alarak yani, bitkilerin karakteristik özelliklerini yansıtacak ve çizimin teşhise olanak sağlayacak düzeyde olmalarını amaçlıyorum. Bunu yaparken, üzerinde çalıştığım bitki türünün uzmanı ile görüşerek, önce bitkinin bilimsel özelliklerini öğreniyorum ve gözlem sürecini başlatıyorum. Daha sonra estetik kaygıları da göz önünde bulundurarak, bitkiyi en iyi anlatabilecek şekilde, suluboya ile resime taşıyorum. Tehlike altında, endemik, tıbbi kullanım amaçlı, ender bulunan ya da sadece bir bölgeye ait bitki grupları üzerinde yapmış olduğum bu çalışmalar, bilim ve sanatın buluştuğu noktalardan biridir.”

BUNU DA OKU:  Bombalara Karşı Sofralar geri dönüyor

Işık Güner

“Bir yöne doğru hassasça devinen kamera ağaçları maddesizleştirdiği kadar mekan imgesini bu dünyanınkinden, rüyanın alanına nakleder. Bu durum, izleyeni bildiğine yakın fakat başka, alternatif bir zaman rejimine götürür, geçiş kritiktir. Çünkü bu geçiş anlarında ‘gerçek’ ansızın gözükür ve yavaşça kaybolur. Devinen kamera bir anda kamera olmaktan çıkarak ‘gerçeğin’ ortaya çıkışına bir vasıta, vesile oluverir. O anlarda karaçam ya da sarıçamı düşünmez, varoluşun derinliklerinde birşeylerle bir anlığına yüz yüze kalmış buluruz kendimizi. “Orman” ile yakalamaya çalıştığım bu nokta dilin ve sembollerin anlamını yitirdiği noktadır.” 

 İsmail Eğler                  

“Botanik sanat bir tür doğal tarih illüstrasyonudur; bu illüstrasyon ‘bilimsel’ olarak kesin olmakla beraber ‘sanatsal’ bir süslemeyi de içerir. Resim ve güzel sanatlardan farklı olan bu illüstrasyon, ‘bilim’ ve ‘sanatı’ bir araya getiren özel bir albeniye sahiptir. Gözlemlerim bana botanik sanatın ufuklarını aşabilecek bir doğal tarih illüstrasyonu yaratabileceğimi ve bunun üzerinden kendi sanatsal anlatımımı bulabileceğimi düşündürdü.”

Macoto Murayama

                                     

“Annemin yaban mersini boyu kızı, babamın dallarından dökülen akşam sefası, bir ormanın, bahçenin hayalini gözünde taşıyan ben… Dedem bir bahçıvandı, toprağın ve bitkilerin dilinden çok iyi anlardı. Onun annesi ise bir şifacıydı, tüm kökleri ve bitki karışımlarını iyi bilir, insanları bitkiler aracılığıyla iyileştirmeye çalışırdı. Hepsinin ortasında ben, bir masalcı ve hikaye anlatıcısıyım. Sizlere kendi dünyamdan melez ve büyülü bitkilerin hikayelerini anlatacağım…”

Melike Kılıç

“’Seni artık hissedemiyorum’ kuru bitkiler, pigment ve yazı içeren bir çizim serisidir. Çizimlerimde eğreltiotu, etobur bitkiler, su marulu, kırmızı ve siyah pigmentler ve Fernando Pessoa’nın Huzursuzluğun Kitabı’ndan küçük harflerle el yazısı alıntılar kullandım. Çizimlerimi Berlin Botanik Müzesi Herbaryum’una ait ve 19. yüzyılda çiçek kurutmada kullanılan kağıtlar üzerinde gerçekleştirdim. Benim için kurutulmuş bir bitki donmuş bir andır. Zamanı durdurmayı tasvir ederken bir yandan da bitkinin değişmekte olan durumunu kabul eder. Yazılı metinlerin formu bu biokimyasal süreçle ilişkilidir; Fernando Pessoa’nın sözlerinin içeriği ise öznel deneyim ve varoluşumuz sorusu üzerine odaklanır.”

BUNU DA OKU:  Üçüncü havalimanı inşaatında binlerce işçi eylemde: "Her gün iki ölü çıkıyor"

Paula Doepfner

“Deforme kökler üzerine yaptığım bu çalışmayla toprağın içinde büyüyen, toprağın altı ile üstü arasında bir bağ kuran yapılara odaklanıyorum. Bitkilerle çalışmanın en doyurucu yanı form ve doku çeşitliliğine sahip olmaları, bu zenginliklerinin her bir parçası zihinde farklı yankılar yaratıyor. Sergide yer alan eserimde toprağın altında büyüyen şekilsiz ve kaba, bir yandan da ete yakın dokuya sahip bir yapıyı inceliyorum. Gravürle çalışmanın bir avantajı olarak bu yığın görünümlü yapıyı detaylarla çözerken, kökleri zihnimde arzular ile korkular arasında bir yere koyduğumu fark ettim. Yer altındakini görünür kılmak ve bitkilerin formsal esnekliğinden faydalanarak garip ama tanıdık bir noktaya varmak.”

Sadık Arı 

İki ay sürecek olan “Botanik Üzerine” sergisi ile sanatçıların yanı sıra konuk araştırmacıların da ele aldıkları botanik ve sanat ilişkisine odaklanan konuları BLOK art space Çukurcuma’da farklı günlerde buluşarak tartışmaya açıyoruz. Serginin seminer ve konuşma programı Ocak ayı içerisinde açıklanacaktır. “Botanik Üzerine” sergisi 17 Ocak  – 10 Mart 2017 tarihleri arasında BLOK art space Çukurcuma’da gezilebilir.

Botanik Üzerine
21 Ocak – 15 Mart 2017

Sanatçılar: Ali Taptık, Ayşegül Süter & Dr. Joseph DeGiorgis, Gözde Becerikli, Işık Güner, İsmail Eğler, Macoto Murayama, Melike Kılıç, Paula Doepfner, Sadık Arı

BLOK art space Çukurcuma: Faik Paşa Cad. No: 22 Beyoğlu Istanbul 

0212 292 83 82

Etkinliğin facebook sayfası

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Ev ve Bahçe, Hayat, Kent, Sanat ve Tasarım
Kaçınmanız gereken 8 kimyasal gıda içeriği

İşlenmiş ve hazır gıdaların içinde bulunan bazı içerikler sağlığımızı tehdit ediyor!

Kapat