“Deniz küstü”, haydi kurtarmaya

Çocukluğuma dair hatırladığım en tatlı anılardan biri, babamla Boğaz’da lüfer tutup yememizdi. Kocamandı o lüferler. Lezzetlilerdi.

Balık demek lüfer demekti benim için. Bir tek İzmir’e gittiğimizde çipura yerdim. Çünkü İstanbul’da lüfer yenirdi. Çocuktum diye yarım yiyebilirdim. Çünkü lüfer dediğin o kocaman kayık tabaklardan taşardı. Geçen sene bir gün babamla Boğaz’da balık keyfi yapalım dedik. Lüfer mevsimi geldiği için ben heyecanla lüferimi ısmarladım. Baktım tabaktaki lüfere, benim hatırladığım gibi değildi. Babama sordum gülerek, “Yahu ben bu lüferleri kocaman kocaman hatırlıyorum,” dedim. Ben mi büyüdüm, lüfer mi küçüldü, dedim. Sorma, dedi, her şey gibi lüferi de tükettik. Sonra oturdu, çocukluğundan bu yana, 80 yıllık bir Marmara hikayesi anlattı. İlk o zaman fark ettim işte durumun ciddiyetini. Sonra Fikir Sahibi Damaklar‘la tanıştım. Sevgili Defne Koryürek bir lüfer kampanyası başlatmıştı. İşte dedim birileri cidden canla başla uğraşıyor. Lüfer Kampanyası çok duyuldu. Etrafımda kime söylesem, “Aman çinekop yemeyin,” diye, “Tamam tamam biz de duyduk,” dediler.

fft5_mf700183

Defne ve Fikir Sahibi Damaklar, kolları sıvadılar, yok olmaya yüz tutmuş bu biricik balığı ve denizleri kurtarmaya. Bu kampanyayı çok sevdim çünkü sözde kalmadı. Sadece toplantılar yapılıp hep beraber dertlerimiz ortakmış, durumumuz vahimmiş, dedikten sonra herkes evlerine dönmedi. Geçtiğimiz hafta Adalar Müzesi etkinlikleri kapsamında Adalar Belediyesi, TÜDAV ve Fikir Sahibi Damaklar tarafından bir toplantı düzenlendi. Ben kaçırdım maalesef. Balığa ve denize gönül vermiş olanlar, gırgır avcılığını, doğayı katleden balıkçılığı, yok olan balık türlerini ele almışlar. Balıkçıların sorunları ciddi. Denizler kirli, kaçak av, komisyoncular derken Marmara balıkçıları yılın yedi-sekiz ayı avlanamıyormuş. Sürdürülebilir balıkçılık, Marmara’yı yeniden ayağa kaldırmak, lüfere sahip çıkmak gerekiyormuş. Ve bunlar için radikal girişimler. Karamsar olmadan ilerlemek lazım, hızlı ve emin. İşte bu Cumartesi, 4 Eylül’de Bakırköy Su Ürünleri Kooperatifi’nde “adam gibi balıkçı manifestosu” yazmak için toplanıyorlar.

Tarih: 4 Eylül 2010, Ctesi

BUNU DA OKU:  Blogcu annenin gözünden organik gıda

Yer: Bakırköy Su Ürünleri Kooperatifi, Balıkçı Kahvesi

Saat: 10:00

Başlığa “Deniz Küstü” dedim çünkü Yaşar Kemal‘in bana en dokunan romanlarından biri “Deniz Küstü”dür. Başkahraman Zeynel’in gözünden İstanbul’da deniz doğasının yok oluşunu, yozlaşmayı ve deniz insanının yabancılaşmasını anlatır. 1978’te kaleme alınmış bu romandan sonra ne değişti? Yıl 2010. İstanbul kendisiyle özdeşleşen lüferini bile kaybetmek üzere. E, ne kalacak geriye İstanbul’dan? Bir beton yığını ve de mahvolmuş bir doğa mı? Haydi İstanbul’u, lüferi, balığı, doğayı sevenler siz de katılın, bir yerinden tutuverin de, deniz artık bizimle barışıversin.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Gıda, Gıda Gündemi, Hayvanlar, Kent, Topluluklar
İstanbul Fashion Week’te ne vardı, ne yoktu?

Moda haftasının artıları, eksileri.

Kapat