Derin uykunun beyindeki nörodejeneratif hastalıklar üzerindeki etkisi bulundu

Derin uyku sağlığımızın tüm yönleri için önemlidir. Bu sürede beyinde çok fazla aktivite gerçekleşir. Derin uyku sırasında oluşan beyin dalgaları beyindeki bir tür temizleme sistemini tetikler.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre derin uyku sırasında salgılanan omurilik sıvısı, toksik proteinleri temizleyerek beyni Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı korur.

Bu mekanizmanın nasıl çalıştığını anlamak için Boston Üniversitesi’ndeki gece laboratuarında emar makinesi içerisinde uyuyan 11 katılımcı üzerinde incelemeler yapıldı.

Elektrotlar, beyinlerindeki elektrik akımlarını izlerken, emar ise beyindeki kan oksijen seviyelerini ve beyin omurilik sıvısının nerede ve ne kadar aktığını tespit etti.

Elektrik dalgaları ve akışkan sıvı

Uyku sırasında REM ve REM dışı uyku arasında gidip geliriz. REM uykusu sırasında gözlerimiz farklı yönlerde hızla hareket eder. Rüyaların görüldüğü kısım bu zamana denk gelir. REM dışı uyku ise doku onarımı ve yeniden büyümesinin yanı sıra hafıza, beyin hastalığı ve beynin genel bakımında rol oynayan daha derin bir bileşene sahiptir.

Araştırmada, REM uykusu sırasında, her 20 saniyede bir beynin, büyük sıvı dalgaları tarafından yıkanarak temizlendiği ortaya çıktı. Araştırmacılar önce beyinde bir elektriksel aktivite dalgasının meydana geldiğini, birkaç saniye sonra da bir tür yıkama işleminin gerçekleştiğini fark ettiler. Sonuçlar, elektriksel aktivite dalgasının bu yıkama işlemini tetiklediğini öngörüyor.

Boston Üniversitesi’nde nörobilimci ve mühendis olan Laura Lewis’in açıklaması şöyle: “Alzheimer hastalığı olan kişilerde bu elektrofizyolojik yavaş dalgalardan daha az olduğu zaten biliniyor, bu nedenle daha küçük ve daha az sayıda yavaş dalgaları var.”

Araştırmacılar, daha az yavaş dalgalar beyin omurilik sıvısı yıkama sayısını azaltarak beynin Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıklar ile bağlantılı toksinlerden kurtulma yeteneğini sınırladığını söylüyor.


BUNU DA OKU:  Evinizdeki Uçucu Kimyasallara Karşı Alabileceğiniz 12 Önlem
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Kişisel Bakım, Teknoloji
Yokoluş İsyanı, Thames Nehri’ne sular altında kalmış bir ev yerleştirdi

İngiltere'de başlayıp tüm dünyaya yayılan Yokoluş İsyanı, eylemlerine devam ediyor. Grup son olarak Londra'daki Thames Nehri'ne sular altında kalmış bir

Kapat