Dev Galapagos Kaplumbağası’nın mucizevi geri dönüşü

1960’lı yıllarda sayıları 15’e kadar düşen Española dev Galapagos kaplumbağasını korumak için atılan adımlar sayesinde, şimdiki sayıları 1000’i aştı!

Ağırlığı 250 kg civarında olan ve yaklaşık 100 yıllık ömre sahip olan Española dev Galapagos kaplumbağasının 1960’lı yıllardaki durumu hiç de iç açıcı değildi. Galapagos adaları arasında yer alan Española adasındaki dev kaplumbağaların sayısı 12’si dişi, 3’ü erkek olmak üzere 15’e kadar düşmüştü. Bunun sebebi olarak ise, insan eliyle adaya sonradan getirilen keçiler olarak görülüyordu. Keçiler, dev Galapagos kaplumbağalarının yemekte tercih ettikleri kaktüsleri hızla tüketerek, adadaki gıda üzerindeki rekabette üstün gelmişlerdi.

Yaklaşık 50 yıldır sürdürülen kaplumbağaları koruma çalışmaları sayesinde, “mucizevi” olarak nitelenebilecek ama daha da önemlisi, istikrarlı ve dengeli bir toparlanmaya ulaşıldı. Daha önceden hakkında birçok haber yapılan, yine Galapagos adaları arasındaki Pinta adası sakini, türünün tek örneği olarak kaldıktan sonra ölen “yalnız kaplumbağa George”u hatırlamakta da fayda var.

Peki Española dev Galapagos kaplumbağası nasıl kurtarıldı?

1973 yılında Galapagos Adaları Ulusal Park Servisi’nin başlattığı vahşi hayata kapalı alanda çoğaltma ve tekrar doğal hayata geri salma programı başladı. Buna göre bir başka adada koruma altına alınan dev kaplumbağaların üremeye yoğunlaşması sağlandı ve bu tutsaklık altında yetiştirilen sayıları 1500’e ulaşan kaplumbağalar adaya geri getirildi.

Bu yetiştirme programının başarıya ulaşabilmesi içinse, adaya daha önceden insan eliyle getirilen, adaya özgü olmayan keçilerin itlaf edilmesi gerekliydi. New York Devlet Üniversitesi Çevre Bilimi ve Ormancılık Fakültesi’nden Profesör Gibbs, durumu şu şekilde özetliyor: “Keçiler kaktüslerin köklerini yiyerek, gövdelerini çiğneyerek ve sonuçta kaktüsleri yıkarak adeta ziyafet çekiyorlardı. 500 ile 1000 yıllık bir kaktüs gelişimi olan adadaki kaktüs varlığını 1-2 haftada yok ettiler.” Profesör Gibbs’in açıklamasına göre, yetiştirme programı sonrasında doğal ortama salınan dev kaplumbağaların en az yarısı hayatta kaldılar ve şu anki dev kaplumbağa popülasyonu, insan müdahelesi olmadan dev kaplumbağa neslinin sürdürülmesi ve artırılması için yeterli sayıda.

BUNU DA OKU:  1600 panda dünya turunda

Kaynak: treehugger

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayvanlar
Kadıköy sahilindeki hayvan ölümlerine dur de!

Kadıköy Kent Dayanışması geçtiğimiz hafta sonunda başlattığı kampanyada İBB'nin Kadıköy-Moda arasında uzanan sahile bırakılan hayvan zehirlerinin kaldırmasını talep etti.

Kapat