Dilediğiniz Yabancı Ülkede Ekolojik Çiftliklerde Çalışmak

Seyahat etmenin, yeni beceriler öğrenmenin, farklı insanlarla tanışmanın hepimizin daha çok yapması gerekenler arasında olduğunu düşünüyorum. Kendi seçeceğiniz bir ülkede bir yaz boyunca yeni insanlarla tanışarak, bambaşka bir kültürün içine kendinizi gömerken yapmanız gereken sadece klasik anlamda biraz iş gücü harcamak olacak.

Dünya üzerinde bulunan organik çiftliklerde çalışabilme şansını sağlayan “World Wide Opportunities on Organic Farms” (WWOOF) sayesinde gitmek istediğiniz ülkeyi, yardımcı olmak istediğiniz konuyu seçerek hedefinize ulaşabilmeniz çok kolay. İş gücünüz karşılığında, yemek, yatacak yer, organik yaşam ve sınırsız kültürel deneyim garantisi var. Şahane insanlarla çalışıp, yaşayacak, yepyeni yerler görecek ve yaptığınız işin çiftlikte nasıl işe yaradığını görme fırsatını yakalayacaksınız. Avusturalya, Venezuela, Danimarka veya İspanya gibi farklı ülkelerde bulunan çiftlikler sizin gönüllü olmanızı bekliyor. Ülkemizde Buğday Derneği şemsiyesi altında bulunan TATUTA da bu organizasyonun Türkiye ayağı olarak görev almakta.

1971’de WWOOF organizasyonunun kurucusu Susan Coppard İngiltere’de “Working Weekends on Organic Farms”ı kurarken organik gıda hareketinin içinde dilediği kadar özgürce yer alamadığını düşünüyordu. Etrafta bulunan bunca çiftlik varken konseptin tutacağından emindi. Organik çiftliklerle temasa geçtiğinde hemen hemen hepsi bu harekete sıcak baktılar. Şu anda tüm dünyadaki organik çiftliklerde gönüllü işçi çalıştırılmakta ve bu sayede beceri ve kültürel alışverişler sağlanmakta.

2012 itibarı ile ellinin üzerinde ülkenin organik çiftlik sahipleri WWOOF’a bağlı çalışmakta. En büyük WWOOF çiftliklerinden bazıları Avusturalya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İspanya, Fransa, ve İtalya’da mevcut. Bu ülkeler eğer cazip değilse, Kenya, Belize, Hindistan, Yeni Zelanda, Norveç, Meksika veya komşumuz Yunanistan için de gönüllü olabilirsiniz. Listenin sonu yok nerede ise…

Çalışabileceğiniz bir çiftlik bulmak için yapmanız gereken, dilediğiniz ülkenin WWOOF organizasyonuna üye olmak. Örneğin gitmeyi seçtiğiniz ülke Amerika ise, WWOOF-USA’yı seçerek 30 $ bedel ödeyerek ülkedeki organik çiftlik rehberine online olarak ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Rehberde çiftlik bilgileri, WWOOF forumları, WWOOF’çuların geçmiş deneyimlerine ait yorumları yer alıyor. Her ülkenin farklı üyelik ücretleri olduğu gibi, seçtiğiniz ülkenin bilgilerini edindikten sonra çiftlik ile bağlantıya geçmek ve çalışmak istediğiniz süre ve şartları konuşmak size kalıyor. Bazı işler sadece bir kaç günden ibaretken bazıları ise bir ay ve bazen daha uzun olabiliyor.

BUNU DA OKU:  Orman banyosu nedir, nasıl yapılır?

Programa dahil ülkelerin çoğunda alt yaş sınırlaması 18 olmasına rağmen, Kanada, İrlanda, İtalya ve Portekiz’de 17. Ülkemizde programa dahil olmak isteyen üyelerin en az 20 yaşında olmaları bekleniyor.

Önemli konulardan bir diğeri ise WWOOFl’ayacağınız yeri seçerken önceden ne kadar para harcayacağınızı da hesaplayabilmeniz. Üyelik bedeliniz, seyahat harcamalarınız ve çeşitli kişisel harcamalarınız için belli bir bedeli bir kenara koymak gerektiğini unutmayın. Seyahat planınızı yapabilmek için organizasyonun uluslararası websitesindeki SSS bölümünden genel harcamalarla ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Kişiler WWOOF’lamayı seçerken yabancı bir ülkede bedava kalacak yer ve yemekten öte amaçlarla seyhatlerine hazırlanıyorlar. Kimi kendi ürettiği gıdanın bahçeden masaya ulaşımını deneyimlemek için bu çiftliklerde yer alırken kimi de organik tarımı öğrenmek amacıyla katılıyor. Ancak ne amaçla olursa olsun, kesin olan bir şey var ki; WWOOF’lamaya başlamadan önce kalbinizi ve deneyimlerinizi sonuna kadar açabilmeniz alacaklarınızı kavrayabilmeniz için çok önemli. WWOOF’lamak kesinlikle kaçırılmayacak bir deneyim, hem de hangi yaşta olursanız olun ve umarım siz de olanaklarınızı değerlendirip bir gün bu deneyim için yola çıkarsınız.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Kent
KESME! Boğazı

Kemer Beydağları Sahil Millî Parkı içerisinde yer alan ve 'mutlak koruma' altında bulunan Kesme Boğazı'na yapılacak HES projesine, Çevre ve...

Kapat