Dokuz adımda bir hayat kurtarın

İstanbul Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü’nden aldığımız verilere göre, sadece İstanbulda 70 bin sahipsiz köpek var. Sokakta ve barınaklarda yaşayan bu dostlarımız için yapabileceğiniz çok şey var. İşte size birkaç öneri…

Bir hayvanı evlat edinin

Sokaklarda ve barınaklarda her yaştan, her cinsten köpek bulabilirsiniz. Evinizi açmadan önce hazırlığınızı yapın. Her köpeğin eğitime ihtiyaç duyacağını hatırlayın. Cins köpekler iyidir ama karma köpekleri de yabana atmayın. Kendilerine has karakteristik özellikleriyle, dünyada o köpeğe sahip olan tek birey siz olabilirsiniz.
Unutmayın, yapabileceğiniz en kötü şey, bir hayvanı evinize aldıktan sonra sokağa geri bırakmaktır. Eğer bakabileceğinize emin değilseniz ilk once bir veterinerle ve köpek sahipleriyle konuşun.
Su verin

Sokakta yaşayan hayvanlar için temiz su bulmak kolay olmayabiliyor. Siz de büyük yoğurt kaplarını veya kestiğiniz büyük su şişelerini su ile doldurarak küçük dostlarımıza yardımcı olabilirsiniz.

Artık yemeklerinizi paylaşın

Havalar soğudukça yemek bulmak zorlaşmaya başlar. Evinizde artan yemekleri çöpe atmak yerine, bir kaba koyarak sokak hayvanları için kapınızın önüne veya yakınlardaki bir parka bırakmayı deneyin. Emin olun bu onları çok sevindirecektir.

Veterinere götürün

Birçok veteriner sokak hayvanlarına para talep etmeden bakar ve tedavilerini üstlenir. Ayrıca pire ilacı, bağışıklık geliştirme ilacı gibi ilaçları da veterinerlerden temin edebilirsiniz.
Bunun yanında evinizde kullanmadığınız, antibiyotik, vitamin, merhem gibi ilaçları sokak hayvanları için kurulan barınaklara bağışlayabilirsiniz.

Kışın barınabilecekleri alanlar oluşturun

Sokaktaki hayvanlar sessiz ve güvenli köşeleri sever, buralarda kendilerini nispeten güvende hissederler. Çevrenizdeki olanaklara göre onlar için güvenli bir köşe yaratabilirsiniz. Naylon poşetlerle kaplanmış bir kutuyu zor ıslanacak yerlere koyarak onlara zor zamanlarda sığınacak bir alan oluşturabilirsiniz.

Gönüllü olun

Sokak hayvanları artık gönüllü sertifikalı kahramanlar tarafından korunuyor. Siz de il veya ilçe belediyeleri tarafından düzenlenen seminerlere katılıp, İl Çevre ve Orman Müdürlüklerine başvurarak görevli kimlik kartınızı alabilirsiniz. Eğer sokaktaki hayvanlar yerine barınaklardaki hayvanlara sahip çıkmak isterseniz Büyük Şehir Belediyesi Veterinerlik Hizmetlerine başvurarak, barınaklarda gönüllü çalışmanızı sağlayan barınak gönüllüsü kartı çıkartabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Suriye'de savaşın ortasından kurtarılan kedi yeni yuvasına kavuştu

Bağışta bulunun

Kendini hayvanları korumaya ve iyi bir yaşam sürmelerine adamış birçok dernek var. Dernekleri inceledikten sonra kendinize en yakın hissettiğiniz derneğe bağışta bulunabilirsiniz.

Sosyal medyada paylaşın

Sahiplendirilmeye çalışılan hayvanların ilanlarını kendi facebook ve twitter sayfanızda paylaşarak onların bir ev bulmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Birkaç dakikanızı ayırıp sevin

Her canlı gibi sokakta yaşayan hayvanlar da sevgi ve ilgiye muhtaçtır. Onlara göstereceğiniz bir parça sevgi ve şefkat bile onların hayatında çok şey değiştirebilir.
Eğer hayvan korkuyorsa veya size hırlıyorsa, büyük ihtimalle önceden şiddet gördüğü içindir. Böyle durumlarda sabırlı olun, üstüne gitmektense onu cesaretlendirerek onun sizin yanınıza gelmesini ve sizi koklamasını sağlayın. Bir kere güvenini kazandıktan sonra size her gördüğünde mutlu mutlu yanınıza gelecektir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayvanlar
Kedi ve köpekler için de sahil zamanı

Sahile onlarsız gitmeyin.

Kapat