Dünya Çevre Günü’nde bizim de hayallerimiz var

Bugün Dünya Çevre Günü. Her yıl 5 Haziran’da kutlanan bu günün, her yıl farklı bir teması oluyor. Bu seneki tema ise “7 milyar insan 7 milyar hayal”.

Ee, konu Dünya Çevre Günü olunca bizim de bir kaç hayalimiz var. Aslında o hayali sizinle her gün paylaşıyoruz, siz de bize yorumlarınızla paylaşımlarınızla eşlik ediyorsunuz, yani biz işimizden çok memnunuz.

Gene de yakın gelecekte bazı konular hakkında gerçekten olacağına inandığımız hayallerimiz var.

Çöpün aslında bir kaynak olduğu anlaşılacak

Bu konu hakkında o kadar çok eksik var ki, saymaya başlasak bir sürü makalemiz olur, ki oldu. Ama bazı haberler bize gelecek için umut veriyor, mesela önce Seattle’da sonra ise Fransa’da getirilen süpermarketlere çöpe gıda atma yasağı bunlardan biri.

213134132

“Zaten neden atılsın ki?”diye soruyorsanız bizim hayalimizi siz de paylaşıyorsunuz demektir.Getirilen yasa, paket üzerindeki tarihi geçse bile yenilebilir durumda olan ürünlerin bağış edilmesini diğerlerinin ise kompost için toplanılmasını şart koşuyor. Türkiye’deki durum hakkında düzgün bir çalışma olmamasından elimizde veri bulunmasa da eminiz ki bu durumun Türkiye’de de çözülmesi büyük bir sorunu ortadan kaldıracaktır.

Diğer bir konu ise artık yavaş yavaş geri dönüşümü mümkün olan çöplerin artık kaynak olarak algılanması. Özellikle atık plastik konusunda Adidas’ın tamami ile geri dönüşebilir kaynaklı ürünleri olsun ya da 20 yaşında ki bir girişimcinin tüm okyanustaki devasa plastik çöp girdaplarını sona erdirme hayalinin yavaş yavaş gerçeğe dönmesi olsun, büyük ilerlemeler var.

Bisiklet kullanımı daha da yaygınlaşak

Şehir içinde bisiklet kullanımı gerçekten oldukça zor, özellikle İstanbul gibi trafiği yoğun şehirlerde bisikletin geleceği ne olacak diye sormak, Da Vinci’nin Şifresi gibi bir beyin fırtınasına sokuyor bizi, ama trafiği yoğun olan şehirlerde başlatılan bisiklet treni, bu yoğunluğa bir nebze çözüm olabilir. Los Angeles’teki “bisiklet treni” hem bisiklet kullanıcılarının birbirini tanımasına imkan sağlıyor hem de yoğun trafikte bir kitle ile ilerleyerek daha güvenli bir yolculuk sağlıyor.

BUNU DA OKU:  Küresel ısınmayı önlemek için bisikleti seçin

234324234234234

Aslında bizim istediğimiz, yollardan uzak bisiklet yollarının yapılması böylelikle bisiklet trafiğinin çok daha güvenli hale gelmesi, Türkiye’de Kadıköy, Konya, Çankaya, Antalya gibi bir çok belediye bu yolda gidiyor ama hayalimizdeki bisiklet yolları güneş panelli olanlar. Hollanda’nın bisiklet kültürünü daha da pekiştiren bu yollar, hem güvenli hem de çevreci bir bisiklet yolu sunuyor. Bir de yokuşlu olan yollardaNorveç’teki gibi bisiklet asansörleri hiç de fena olmaz.

Hayvan dostlarımızla beraber yaşamamız daha da kolaylaşacak

Suçluluk duygusu çekiyoruz, belki bireysel olarak yapmadık ama gene de birazcık suçluyuz. Ama iyi haberler de var aslında geçenlerde Dünya Biyoçeşitlilik Günü’nü kutlarken hem Türkiye’de hem de Dünya’da olan güzel şeylerden bahsetmiştik. Özellikle WWF’in Türkiye’deki projelerinin çok güzel olduğunu düşünüyoruz.

4325325423432432(1)

Küreselde ise özellikle pandalar ve Galapagos kaplumbağalarının hatta soyu neredeyse tükendiği açıklanan Amur leoparlarının sayıları yavaş yavaş artıyor. Hayalimiz bu projelerin desteklenmesi daha fazla türe yaygınlaşması ve biyolojik çeşitliliğin korunması.

Sağlıklı ve etsiz beslenme ana akım haline gelecek

Döner ve kebap memleketinin bu raddeye gelmesi birazcık zorlu olabilir ama bizim hayalimiz vejeteryan ve vegan bir seçenek olarak değil, tüm menüsü vegan ve vejeteryan restoranların ana akım olması. Şu an İstanbul’da var olan restoranların sayısı yavaşça artmakta hatta 5 adet vejetaryen etnik mutfağa buradan ulaşabilirsiniz.

213213123(1)

Bir diğer hayalimiz de şehir içinde küçük küçük bahçelerin büyük büyük parklara dönüşmesi. Özellikle de Fransa’da yeşil çatıların zorunlu hale gelmesi, İstanbul’da Yedikule Bostanlarının Marul Bayramlarıile geri dönmesi ile kentsel tarım projelerinin gelişmesi bizi çok sevndiriyor.

Siz de bu Dünya Çevre Günü’nde hayalinizi bizimle paylaşın. Bizi Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest sayfalarımızdan takip edebilir, haftalık e-bültenimize üye olabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Genel, Geri Dönüşüm, Hayvanlar, İklim Değişikliği, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir Enerji
Dünya Çevre Günü’nde sorunlar öne çıkıyor

Dünya Çevre Günü’nde Türkiye’de çevre sorunları öne çıkıyor. Biyolojik çeşitlilik kaybı, iklim değişikliği, kentleşme ve sanayileşmeye bağlı sorunlar çözüm bekliyor.

Kapat