Dünya Sağlık Örgütü: Dünya Nüfusunun %92’si Kirli Hava Soluyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni veriler ile güçlendirdiği son raporuna göre, trafik, termik santraller ve endüstriyel aktiviteler yüzünden oluşan açık hava kirlenmesinden 3 milyon kişi hayatını kaybediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün, uydu görüntüleri ve yerinde ölçümler ile güçlendirdiği yeni hava kalite ölçümlerinin sonuçları 3,000 noktadan yaptıkları ölçümler ile bir önceki rapora göre iki kat daha veri topladı.

Havadaki sülfat, nitrat, amonya, sodyum klorid, siyah karbon, toz mineraller ve su miktarlarını ölçen bu rapor, her yıl 3 milyonu açık havadaki hava koşulları olmak üzere, 6,5 milyon kişinin hayatını hava kirliliğinden kaybettiğini öne sürüyor.

TIKLAYIN: İstanbul’un havası Avrupa’nın tümünden daha kirli

General Images Of Hong Kong Air Pollution As Air Pollution Index Hits Very High Level

Küresel olarak dünya nüfüsunun %92’si kirli havanın etkisi altında bulunuyor. Genellikle kadınları, çocukları ve yaşlıları etkileyen hava kirliliği; özellikle orta gelir sahibi ülkelerde daha etkili oluyor. Şu ana kadar en fazla ölüm 1 milyon kişi ile Çin’de, 621, 138 kişi ile Hindistan’da 140,851 kişi ile Rusya’da olmuş.

Türkiye’nin de orta gelirli ülkeler kategorisinde bulunduğu rapora göre, her yıl Türkiye’de 32 binden fazla kişi hayatını hava kirliliği ve buna bağlı hastalıklardan kaybediyor. Biliminsanları açık havayı etkileyen kaynakların; verimsiz ulaşım teknolojiler, ısınma, çöp yakımı, termik santraller ve fabrikalar olduğunu belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün halk sağlığı ve çevre departmanından sorumlu Mari Neria, bu yeni sistemle hava kirliliğinin kamu sağlığına etkisini gözler önüne sunduklarını ve bunun hakkında harekete geçmeyen ülkelerin mazereti kalmadığını belirtti.

Kaynak: NPR

BUNU DA OKU:  Bu Çöp Ev döngüsel ekonomi ve modern tasarımlar ile ön yargıları kırıyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
YeÅŸilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, İklim Değişikliği, Kent, Yeşil alanlar
800 yıllık zeytin ağacı yeniden meyve verdi

Mersin'de odun olarak kesilmek üzereyken köklü olduğu fark edilen 800 yıllık zeytin ağacı Toroslar Belediyesi tarafından hızarcıdan alınıp yeniden parka...

Kapat