Dünya Saati için geri sayım

Giderek yükselen sıcaklıklar, artan deniz seviyesi, küçülen buzullar, kaybolan çeşitlilik ve biz her nefes alışımızda artan ve azalan rakamlar için birlikte harekete geçiyoruz.

WF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nin organize ettiği, dünyanın en büyük çevresel hareketine heyecanla geri sayıyoruz. 2007’de Avustralya’dan dünyanın 7 kıtasına sıçrayan Dünya Saati etkinliği, bu sene de milyonlarca insanın bir saatliğine ışıkları kapatmasıyla gerçekleşecek.

Dünya bir saat elektriksiz kalacak, peki ne mi olacak?

ünya Saati giderek daha da fazla hissettiğimiz iklim değişikliğine dikkat çekecek. 28 Mart Cumartesi günü 20.30’dan 21.30’a kadar sürecek bu kampanyaya siz de katılarak farkındalık yaratıp değişimin bir parçası olabilirsiniz. Hem de nerede olursanız olsun.

Kampanya tabii ki bireyler dışında kamu kuruluşlarına ve özel şirketlere de çağrıda bulunuyor. 2014 yılında, Türkiye’de 400’den fazla sayıda kurum harekete destek verdi. Ayrıca dünyanın çeşitli yerlerindeki anıtsal yapıların, şehir sembollerinin bir saat boyunca karanlığa gömülmesiyle, Dünya Saati şehirlerde gözle görülür hakimiyet kurarak, sayısız kişiye ulaşıyor.

Bireysel ve kurumsal kayıt için buraya tıklayabilirsiniz. Kampanyaya şimdiden destek vermek istiyorsanız eğer #DünyaSaati etiketini kullanarak, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Dünya Saati Nedir?

Dünya Saati etkinliği 2007 yılında Avustralya’da başladı. Ülkedeki tarihi ve anıtsal yapılar, binlerce kurum ve milyonlarca insan ışıklarını bir saatliğine kapatarak, iklim değişikliğiyle mücadele için tüm dünyaya çok önemli bir mesaj verdi. Hepimiz tek evimiz, gezegenimizin karşı karşıya olduğu, başta iklim değişikliği olmak üzere çevre sorunlarıyla mücadele etmek için acilen adım atmalıyız!

http://vimeo.com/69953374

Avustralya’da 2 milyondan fazla insan ve 2 binden fazla kurumun katılımıyla başlayan Dünya Saati kısa sürede 7 kıtada, 150’den fazla ülkede, 7 binden fazla şehirde binlerce insana ulaşarak bugün dünyanın en büyük çevre hareketinin adı oldu.

Dünyanın anıtsal ve tarihi yapılarından Sidney Liman Köprüsü, Toronto’daki CN Kulesi, San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü, Roma’daki Kolezyum, Çin Seddi ve Boğaziçi Köprüsü gibi küresel öneme sahip birçok anıt yapı ve tarihsel bina, hızla büyüyen kampanyanın umudunu ışıklarını kapatarak tüm dünyaya iletiyor. İklim değişikliğinin etkisi sıcaklıklardaki artışla sınırlı değil. Kuraklık, sel baskınları ve şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme gibi etkenler sonucunda insanlar, bitkiler ve hayvanlar ciddi risk altında. Dünya Saati kampanyası bu yıl İklim değişikliği sorununa dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Türkiye’de Dünya Saati

Ülkemizde 2008 yılından beri WWF-Türkiye tarafından yürütülen Dünya Saati, 2010 yılında katılım açısından önemli ilklere sahne oldu. 230’un üzerinde kurum ve yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı Dünya Saati’ne Boğaziçi Köprüsü ışıklarını kapatarak destek verdi. 2011 yılında 20 binden fazla kişi ve 250’nin üzerinde kurum dünyanın geleceği için güçlerini birleştirdi. Boğaziçi Köprüsü’nün yanı sıra Ankara Opera Binası ve Kastamonu Kalesi de etkinliğe katıldı. 2012 yılında ise Türkiye’de kendi rekorunu kıran Dünya Saati’ne 75 binden fazla insan ve 400’ün üzerinde kurum katıldı. Boğaziçi Köprüsü ile birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Galata Kulesi, Aya Sofya Müzesi ilk defa Dünya Saati için ışıklarını kapattı. 2013 yılında #dominoetkisi kampanyasıyla 70 binden fazla insan kampanyaya destek verdi. Türkiye’nin farklı şehirlerindeki önemli yapıların ışıkları kapatıldı. 2014 yılında ise kampanyamızı yine 400’den fazla kurum katıldı, 26 kentte valilikler ve belediyeler önemli binaların ışıklarını kapattı. Aralarında Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, Dolmabahçe ve Topkapı saraylarının da bulunduğu 17 anıtsal ve tarihi yapının yanı sıra 6 cami de ışıklarını kapatarak kampanyaya katıldı.

Kaynak: Dünya Saati

BUNU DA OKU:  Türkiye'de bir ilk: Kadıköy'ün artık İklim Elçileri var!
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Gündem, İklim Değişikliği, Kent, Topluluklar
İklim için harekete geçin

İklim değişikliği, gezegenin şimdiye kadar ki en büyük ortak sorunu diyen, aralarında birçok ünlü ismin de bulunduğu 2 bine yakın...

Kapat