Dünya Sağlık Örgütü’nün et ile ilgili açıklamasından ne anlamalıyız?

Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü’nün etle ve işlenmiş et ürünleriyle ilgili yaptığı açıklamalar oldukça kafa karıştırdı. Et üretiminin neredeyse tamamen endüstriyelleştiği, küreselleşme sayesinde et ihracatının bolca arttığı şu günlerde Dünya Sağlık Örgütü’nün 2015 Mart’ında verdiği rakamlar son derece çarpıcı.

 

123312321

Rapora göre 2030 yılına kadar, gelişmekte olan ülkelerde et tüketimi kişi başına 25,5 kilodan 37 kiloya çıkarken, gelişmiş ülkelerde bu rakam 88 kilo ile 100 kilo arasında değişecek. İşlenmiş etin kansere yol açtığı ispatlanmışken, et tüketiminin bu kadar artması oldukça düşündürücü.

Dünyanın 10 ülkesinden önde gelen ve Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu altında toplanmış olan 22 uzmanın yaptığı çalışma grupları, eti ve işlenmiş et ürünlerini kanserojen (1A) ve muhtemelen kanserojen (2A) olarak iki kategoriye ayırdı.

Muhtelelen kanserojen olan ve 2A risk gurubunda yer alan, dana, kuzu, at, keçi, domuz et çeşitleri. Kanserojen 1A gurubuna giren etler ise, tuzlama, fermantasyon ve diğer işlenme yöntemlerine maruz kalmış işlenmiş etler.

Peki Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu neden et ve işlenmiş et üzerine bir araştırma yaptı? Çünkü araştırmacılar son yıllarda bir çok kanser türündeki artışların, düşük olmasına rağmen, yüksek miktarda et tüketmeye bağlı olduğunu saptamışlar. Yıllık 34.000 kanser vakasının temelinde fazlasıyla kırmızı et tüketmenin yattığı saptanmış. Bunlara ek olarak, et pişirme yöntemleriyle kanser riski arasında da herhangi bir korelasyona rastlanmamış.Yani etinizi öyle değil de böyle pişirirseniz daha az veya daha çok kanserojen olduğu gibi bir veri yok elimizde.

Peki muhtelemen kanserojen ne demek?
Yapılan çalışmalara göre et yemekle kolon kanseri arasında bir ilişki bulunuyor. Kırmızı et yemekle en çok bağdaşlaştırılan kanser türleri ise kolon kanserine ek olarak, pankreatik ve prostat kanseri. Kanserojen demek ise, muhtelen gıdanın insanlarda kansere yol açacağı anlamına geliyor.

BUNU DA OKU:  Vestel'e çağrı: Hem akıllı hem adil telefon istiyoruz!

Yapılan araştırmayla ilgili belki en çok kafa karıştıran tarafı ise: Etin ne kadar kanserojen olduğu veya neyle karşılaştırmamız gerektiğine dair kesin bir veri yok. Ama mutlaka bir perspektife koymamız gerekirse, o zaman sigara içmenin et tüketmeye göre kanser yapma riskinin çok daha fazla olduğu gibi bir gerçek söylemek mümkün.

İngiliz Kanser Araştırma kurumunun verdiği rakamlar bu noktada önemli.
Bağırsak kanserlerinin %21i et veya işlenmiş et yüzünden.
Akciğer kanserinin %86’sı tütün tüketimi yüzünden.
Bütün kanser tiplerinin %19u tütün, %3ü ise et kaynaklı.

İngiliz Kanser Araştırma Kurumu’nun verileri çarpıcı olmakla beraber, et tüketimi ve kanser arasındaki ilişkiye global bir bakış sunmak oldukça zor.

Her şeye rağmen bu verilere bakarak et ve işlenmiş et ürünlerini yememek veya azami tüketmek için artık yeni bir sebebimiz daha var. Endüstriyel et üretiminin etik boyutundan tutun, işin hayvan hakları boyutuna kadar uzanan geniş bir spektrumda ‘et ve işlenmiş et ürünlerini’nin bir de sağlığımızı tehdit ediyor olması, belki de pastanın üzerindeki krema gibi, bardağı taşıran son damla olma özelliğini taşıyor.

Kaynaklar:
http://www.bbc.co.uk/news/health-34615621
http://www.fao.org/docrep/005/y4252e/y4252e07.htm#P5_2
http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, Hayvanlar, Vejetaryen ve Vegan
Değişen iklime karşı yapılacak ilk şey: Ağaç dikmek

Oxford Üniversitesi'nin yakın zamanda yayınladığı iklim değişikliği raporu ise robotların yardımına başvurmadan önce yapmamız gereken iki şeye dikkat çekiyor: ağaç...

Kapat