Dünyanın en mutlu ülkesi Norveç, Türkiye ise 69. sırada

2012’den beridir yayınlanan ve pozitif kamu politikalarını öne çıkarmayı hedefleyen Birleşmiş Milletler’in ‘2017 Dünya Mutluluk Raporu’, dünyanın en mutlu insanlarının Norveç’te olduğunu gösterdi. Türkiye ise 155 ülke arasından 69’. sırada.

Rapor; sağlık, sosyal güvence, gelir, iyi yönetim, özgürlükler ve cömertlik gibi konular dikkate alınarak hazırlandı. Sosyal dayanışmanın mutluluktaki etkisinin önemi ortaya çıkarken, en büyük mutsuzluk sebeplerinden birinin de işsizlik olduğu görüldü.

İlk sıralarda yer alan ülkeler, rapor hazırlanırken dikkate alınan ve mutluluğu artırdığı belirtilen sağlık, sosyal güvence, gelir, iyi yönetim, özgürlükler ve cömertlik gibi unsurlarda yüksek puan aldı. Ayrıca bu ülkeler, güçlü sosyal güvenlik sistemlerine sahip.

TIKLAYIN: Finlandiya’nın en iyi okullara sahip olmasının arkasında yatan gerçek: Mutluluğun Sesi

happiness-jpg-662x0_q70_crop-s

En üst sıralarda İskandinav ülkelerin olması gözden kaçmıyor. Her ne kadar bu ülkelerin zenginliği ve nüfusun azlığı bu duruma sebebiyet veriyor gözükse de, rapor bize asıl durumun kişisel özgürlük, sosyal yardım ve düşük yolsuzluk oranlarından kaynaklandığını gösteriyor.

Geçtiğimiz seneye göre dokuz sıra yükselerek 69’uncu olan Türkiye’nin, hala bir sivil savaş yaşamakta olan Libya’nın altında olması dikkat çekti. Türkiye’de yaşayanlar kişi başına düşen gelir ve sosyal yardımlara yüksek puanlar verirken, özgürce karar verme yetisine verilen puan diğerlerine göre oldukça geride kaldı.

Mutluluk her ne kadar göreceli bir kavram olsa da, arkasında bilimsel bir gerçeğin olduğu yadsınamaz. Eğer detaylı araştırmalar ve analizler bizi daha mutlu bir dünyaya taşıyacaksa bu istatistikleri ciddiye almak çok da kötü bir fikir olmasa gerek.

Kaynak: Treehugger, BBC

BUNU DA OKU:  Türkiye'de refah, hiç bir kentte yaşanamıyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gündem, Hayat, Kent, Kişisel Bakım, Topluluklar
Farkındalık Temelli Stres Azaltma Eğitimi: Hayatınızın geri kalanına hoş geldiniz!

Mindfulness (Farkındalık) Eğitimi, şimdi, tam şu anda düşüncelerimizde, bedensel hislerimizde ve duygularımızda ne olduğunun farkına varma becerilerinin öğretilmesini hedefer.

Kapat