Ekonomi 2.0: Geleceğin ekonomisini beraber keşfedelim

Değişim sinyalleri yavaş yavaş güçleniyor. Döngüsel ekonomi ve paylaşım ekonomisi gibi örnekler ile global ve tüketim odaklı ekonomik model bu aralar yeniden şekil alıyor.

Bilinçli ve aynı zamanda çoğunlukla genç kesimin desteklediği bu yeni ekonomik sistemler giderek yaygınlaşıyor. İlk örnekleri arasında insanların evlerini paylaştığı couchsurfing’i barındıran bu akım, bugünlerde araçların, eşyaların ve hatta hizmet ve zamanın ortak kullanımına kadar gelişti. Özellikle internet ve mobil cihazlara yayılması ile beraber bu felsefe, hizmete erişimini daha da kolaylaştırıyor. Böylece sahip olma kavramı da paylaşmaya doğru evrimleşiyor.

Giderek yaygınlaşan ekonomik sistemlerinden biri ise döngüsel ekonomi. Google, H&M ve IKEA gibi devler de kullanım süresinden daha uzun dayanan materyalleri tüketicilerden toplayarak, yeni ürünler yaratmayı planlıyorlar.

Materyallerin sadece geri dönüşümünü değil, yeniden kullanımını da hedefleyen döngüsel ekonominin hedefleri arasında modüler tasarımlar yaratmak da var. Dünyanın en büyük mobilya devlerinden biri olan IKEA bile aşırı tüketimin sonu geldi diyorsa, biz de rahatlıkla ‘başka bir system mümkün’diyebiliriz.

g2

Sadece paylaşım ekonomisi veya döngüsel ekonomi değil, sosyal girişimcilik, muhtaç insanlara özel çözümler üretmek, dezavantajlı insanlara, azınlıklara veya engellilere uygun ürün veya hizmetler sunmak giderek yaygınlaşıyor.

Bunu da sadece hayır işi olarak değil, sürdürülebilir iş modelleri kullanarak yapanlar son derece başarılı oluyor. Dolayısıyla yeni açılımlar getirmek, geliri daha adil dağıtmayı odağına alan, herkesin katkıda bulunmasını ve payını almasını sağlayan bir ekonomik sistem şekillenmeye başlıyor.

Bilginin paylaşıldığı, şirketlerin daha şeffaf hale geldiği ve sosyal sorumluluk projelerini üretim kanallarına uyguladığı bu yeni sistemin adı: Ekonomi 2.0.

Gelecek bilincini geliştirmek, gelecek trend ve teknolojileriyle ilgili farkındalığı artırmak amacıyla her yıl düşünce kuruluşu GelecekHane tarafından gerçekleştirilen etkinlikte de bu sene Ekonomi 2.0 tartışılıcak.

BUNU DA OKU:  Tatil planlayan var mı?

Ortak Değer, Sosyal Girişimcilik, Ekonominin Geleceği, Yeni Ekonomi, Döngüsel Ekonomi, Şeffaflaşma ve Paylaşım Ekonomisi ana başlıklarının irdeleneceği organizasyonda, alanında uzman konuşmacılar 24 Mart Perşembe günü Borsa İstanbul’da söz alacak. Biz de, kurucumuz Ergem Şenyuva ile beraber katılımcılar ile Döngüsel Ekonomi başlığını inceleyeceğiz.

g3

Konferansta aynı zamanda, kurucusu Louise Westerlind, Ashoka Vakfı Avrupa-Türkiye Direktörü Matthias Scheffelmeier, Vatan Gazetesi Ekonomi Yazarı Ali Ağaoğlu, Borsa İstanbul Kurumsal Gelişim ve Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve CIO’su Adnan Metin, Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan, Zumbara Kurucusu Ayşegül Güzel, Atölye İstanbul Kurucusu Kerem Alper ve İskele 47 Kurucusu Bager Akbay da söz alacak.

Ekonomideki yeni dönüşümün; bireyleri, şirketleri ve ülkeleri daha fazla etkileyeceğini düşünenleri, bu değerleri ve ekonominin yeni unsurlarını merak edenleri Ekonomi 2.0 Konferansı’na davet ediyoruz.

BKM, SAP, Migros ve HP sponsorluğunda düzenlenecek, dünyaya hakim olacak yeni ekonomik düzenin konuşulacağı Ekonomi 2.0, 24 Mart Perşembe günü Borsa İstanbul’da gerçekleşecek.

Konferans hakkında detaylı bilgiye ve etkinliğe katılım formuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Etkinlikler, Geri Dönüşüm, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Koruyucu ailelik: Bir çocuğun yuvası olmak

Her çocuğun kendini güvende hissedebileceği, sevildiği, sağlıklı bir biçimde büyüyeceği, eğitimini ve gelişimini destekleyecek bir aileye ihtiyacı var. Koruyucu aile...

Kapat