Elektrik kontakları bize özgü olabilir mi?

Dün gece Kadıköy’ün en sevdiğim mekânı olan Karga’da arkadaşım Nur’la mutlu mutlu içki içerken twitter’a bakma hatasına düştüm: Galatasaray Üniversitesi yanıyor.

Çağın gereği ne olmuş ne bitmiş anlamak için twitter’ın arama çubuğuna Galatasaray yazıp arattık ve tabii ki bütün keyfimiz kaçtı. Kolay kolay da yerine gelmez herhalde. Twitter’da yazılanlara, #canageleceğinemalagelsin’e Galatasaray karşıtları saçmalığına falan hiç girmiyorum. Dünden beri aklımda olan şey şu: Bu elektrik kontakları bizim ülkeye mi özgü?

İçerisinde dünya üzerinde eşi bulunmayanları da dahil olmak üzere binlerce kitap barındıran bir kütüphane, ülkenin en önemli eğitim yuvalarından biri, bilmemkaç nesilin hayranlıkla baktığı, İstanbul’un tarihine yüzyıllardır eşlik eden bir yapı bahsettiğimiz bina.

Panthéon duruyor, Westminster Library duruyor da Haydarpaşa, Mekteb-i Sultani, Çiçek Pasajı neden yanıyor? 2013 yılında ‘her şeyin en iyisi’ni yapabiliyorken, yok efendim turizm alanında kendimize dünyayı tanıtmak için milyonlarca liralık yatırımlar yapmaya uğraşıyorken bahsedilen o turistik ilginin yegane oyuncularından olan binalarımızın tesisatlarına mı sahip çıkamıyoruz?

galatasaray2

Yüzlerce yıl önce yapılmış binalarının bakım ve onarımlarının düzenli olarak yapılması gereği yetkililer tarafından bilinmiyor mu? Bunu akıllarında tutmaları için daha kaç bina tarihe karışacak? Onca kitabı, onca anıyı, koskoca bir tarihi yerine kim koyacak?

Üzüntüm yerini kızgınlığa bırakıyor. Ardında bir kötü niyet var mıdır yok mudur tartışmalarını yersiz buluyorum. Bu ihmalkârlığın kendisi birebir kötü niyet benim gözümde. Kasıt aramıyorum, kasıt var biliyorum. Bunca talihsizliğin başka hiçbir açıklaması olamaz.

Yarın öbür gün Galatasaray Üniversitesi binası onarılıp, Haydarpaşa’nın çatısı yeniden inşa edilince ne olur? Butik otel mi olur, AVM mi olur, bunlar gerçekten olur mu?

Olursa şaşırır mısınız?

BUNU DA OKU:  Haluk Levent sözünü tuttu: Küle dönen Şeytan Sofrası'nda ağaçlandırma çalışmaları haftaya başlıyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gündem, Kent
Armağan Ekonomisi 101

"Belki de bu yaşamdaki en büyük zenginlik, vermek ve ifade etmek için bu dünyaya geldiğimiz şeyleri özgürce ve koşulsuzca verebilmek...

Kapat