Elektronik atıkları ne yapacağım?

Hafta sonu oturduk, eşimle çalışma odamızı düzenleyelim dedik.

Duvara yeni raflar taktık, kitapları tanzim ettik, Freecycle‘la paylaşacaklarımı ve geri dönüşüm kağıtlarını ayırdık. Akşam bir baktım, kenara eşim bir torba bırakmış, içinde bozulmuş eski bilgisayar parçaları, CD çalarlar, vs. gibi atık elektronik eşyalar var. Acaba bu atıkları ne yaparım, diye araştırdım. Google’ladım, interneti turladım ve bir cevap bulamadım.

e_atik1b

En sonunda aklıma belediyeler geldi ve “Elektronik atığı kim topluyor?” diye 4 ayrı belediyeyi aradım. Kadıköy ve Bakırköy belediyeleri tam not aldılar, Eyüp ve Beşiktaş sınıfta kaldılar. İlk önce Kemerburgaz’da yaşadığım için Eyüp Belediyesi’ni aradım. O belediyedekiler sadece pil topladıklarını söylediler. Sonra Kadıköy Belediyesi’ni aradım. Onlar bana Kadıköy Belediyesi Elektronik Atık Atölyesi‘nin telefonunu verdiler. Hemen aradım. Kadıköy’de yaşasaydım, gelip ücretsiz benden alacaklarmış. Pek hoşuma gitti. Sonra Beşiktaş Belediyesi ne yapıyor, diye merak ettim. Onları aradığımda böyle bir hizmetleri bulunmadığını söylediklerinde biraz canım sıkıldı. Son olarak da naylon torbayı yasakladığından beri gözüme girmiş olan Bakırköy Belediyesi’ni aradım. Onlar da anlaşmalı oldukları temizlik şirketine yönlendirdiler. Bakırköy Belediyesi, Kadıköy Belediyesi’yle aynı servisi veriyor ve arayan semt sakinlerinden tek tek topluyorlarmış. Elbette koskoca İstanbul’da sadece 4 belediye yok. Hepsini aramadım, ama sıradan bir seçimle bile ilçe bazında elektronik atıkların ne yapılabileceğini öğrendim. Ben ne mi yapacağım? Malum bizim buraya bağlı belediyede böyle bir hizmet yok. Hal böyleyken, bu belediyelere bağlı semtlerde oturan aile bireylerime elektronik atıkları bıraktım ve de bağlı bulundukları belediyelerden gelip almalarını rica ettim. Bizim eski bozuk CD çalarlar ton ton olunca ne olacaklar, merak etmiyor değilim.

Kadıköy Belediyesi Elektronik Atık Atölyesi: 0216 5670604

Bakırköy Belediyesi Alpaş Temizlik Şirketi: 0212 5717557

BUNU DA OKU:  Çin yemeği sever misiniz?
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm
Eksi iki milyon ağaç!

"Trafik çok sıkışıyor" bahanesiyle iki milyon ağacın kesilmesine neden olacak üçüncü köprü projesine dur demek için 2 Eylül 2010'da saat...

Kapat